Parcul Feroviarilor este tot în paragină, iar clujenii îl evită - FOTO

Parcul Feroviarilor, al doilea parc că mărime din Cluj-Napoca, a fost preluat în 2017 de Primăria Cluj-Napoca. La acel moment, cu mult entuziasm, municipalitatea a organizat acțiuni de curățare a parcului care devenise o adevărată jungă plină de vegetație și de gunoaie. Parcul a fost ulterior deschis publicului, dar puțini clujeni se încumetă să îl viziteze. Încă mai sunt gunoaie și elemente care trebuie îndepărtate, iar imaginea de ansamblu este în continuare una dezolantă. 

Primăria nu a mai întreprins alte lucrări acolo, astfel că băncile sunt rupte și ruginite, iar copiii nu au un loc de joacă al lor. Parcul arată în continuare ca și cum ar fi fost abandonat. Iarba este uscată, arbuștii au nevoie de toaletare, iar băncile trebuie înlocuite în totalitate. 

Parcul este dotat cu ”WC-uri” rămase de la fostul stăpân al parcului, Compania Națională de Căi Ferate CFR SA. Probabil că primăria a considerat că este prea mare efortul să îndepărteze aceste toalete ecologice dărăpănate. De fapt, a fost realizată doar o curățenie minimă a parcului, atât cît să se poată intra, dar parcul are nevoie de o reabilitare totală.

Un canal descoperit reprezintă un adevărat pericol dacă ar fi copii care să se joace în parc. Noroc însă că aceștia nu prea ajung în parc, nefiind o zonă care să inspire încredere părinților.

Primăria a organizat un concurs de soluții pentru modernizarea Parcului Feroviarilor. Proiectul câștigător a fost ales în mai 2018, iar de atunci clujenii așteaptă să debuteze lucrările de modernizare. 

”Dacă luăm o zi de vară, în zona pajiştii se pot organiza tot felul de evenimente, concerte de mici dimensiuni, târguri, activităţi sportive, expozitiţii canine. O zi obişnuită din parc în zone cu dotări pentru sport, loc de joacă pentru copii, spaţiu pentru cei din jur unde să amenjaze nişte grădini comunitare. Într-o zi obişnuită să se stea şi să se urmărească fauna sau vor exista zone pentru pescuit. Dacă discutăm despre toamnă, aici pot avea loc workshopuri, piaţă volantă. Am imaginat două intrări, cea existentă şi una care se leagă cu axa pieţei. Dacă discutăm despre iarnă se popate amenaja un pationar sau orăşeul copilului. Dealurile pot permite apariţia săniuşului”, a menționat  Vlad Sebastian Rusu, arhitect în cadrul biroului de arhitectură care a câștigat concursul.

Într-adevăr clujenii mai au de așteptat câțiva ani până ce parcul va deveni un punct de atracție, însă se puteau face eforturi pentru ca acest parc să poată fi utilizat și în această perioadă de tranziție. Parcul Feroviarilor mai are de așteptat până își va recăpăta strălucirea de odinioară. 

Adauga comentariu