Justitie

Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca, după plecările de pe Aeroportul Avram Iancu: Dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor

Procurorii de la Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca au transmis un comunicat de presă prin care confirmă deschiderea unui dosar penal, ca urmare a plecării a peste 1.000 de români la muncă în Germania, de pe Aeroportul Avram Iancu, în perioada stării de urgență. Cercetările se desfășoară pentru săvârșirea infracțiunii de zădărnicire a combaterii bolilor. 

„Structura de comunicare din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca este împuternicită să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:
În data de 10.04.2020, pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca s-a înregistrat dosarul penal cu nr. 2131/P/2020, dosar în care se desfăşoară urmărirea penală in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, prev. de art. 352 alin. 2 C.pen., constând în aceea că, în contextul stării de urgenţă şi a măsurilor de prevenire sau combatere a bolii infectocontagioase SARS-COV-2, luate la nivel naţional, la data de 09.04.2020,
începând cu ora 07:00, în parcarea Aeroportului Internațional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca, în faţa terminalului Plecări, iar ulterior în incinta terminalului Plecări, s-a creat o aglomerare de aproximativ 1000 de persoane, muncitori sezonieri care au fost aduşi în cursul dimineţii cu mai multe autocare şi microbuze, din diverse zone ale ţării (unele dintre acestea cu focar de infecţie cu noul coronavirus Covid19) şi care intenţionau să se îmbarce în unul dintre cele 13 zboruri CHARTER organizate pentru transferul acestora către Germania.
Precizăm că activitățile procesuale efectuate în cursul urmăririi penale sunt reglementate de Codul de Procedură Penală şi au drept scop administrarea probatoriului cu respectarea drepturilor şi garanțiilor procesuale, precum şi a prezumţiei de nevinovăţie”, arată cei de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca.

Aproape 2.000 de români au ajuns joi la Cluj-Napoca, în plină stare de urgență, de unde au plecat spre Germania, după ce au stat ore bune, unul lângă altul, în parcarea Aeroportului. Situația a provocat o reacție dură la nivel guvernamental, după ce chiar premierul Orban declara recent că „în afara unor restricţii sanitare care sunt necesare şi le impun toate ţările din UE, noi nu vom crea niciun fel de obstrucţionare pentru cei care au posibilitatea să aibă contracte de muncă sezoniere”.

Chiar și așa, Ludovic Orban a solicitat demisia directorului Aeroportului din Cluj, iar Victor Ponta a solicitat, la rândul său, răspundere penală în cazul lui Ludovic Orban pentru modul dezastruos în care Guvernul a coordonat trimiterea a cca 2000 de cetățeni români la muncă în Germania și Italia în plină pandemie, încadrând situația la „zădărnicirea combaterii bolilor”.

Ponta cere dosar penal pentru Orban și acuză că în loc ca România să profite de forța de muncă, o exportă în țări din UE.

„Domnul Orban și toți cei care și-au dat girul ar trebui să răspundă penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Dacă moare unul singur, dintre cei care urcă în avion, cine răspunde, răspunde Marcel Vela? Rareș Bogdan a criticat și el și a cerut ca Guvernul să le dea de muncă, să le dea salarii, câte 100 de euro, ca Germania. E subminarea economiei naționale și trădarea României”, a spus Victor Ponta, joi seara, la România TV.

 

Directorul Aeroportului din Cluj, David Ciceo, a explicat că aeroportul a acționat corect și nu are nicio vină în felul cum a gestionat situația de astăzi, când aproape 2.000 de români, care urmau să plece la muncă în Germania, s-au înghesuit la intrarea în terminal.

„Pot să vă spun că aeroportul a acționat corect, nu are nicio vină în această situație și o să reușim să prezentăm aceste aspecte. În cursul zilei de astăzi au fost 12 zboruri. Ultimul va pleca la 21.50 din Cluj spre Germania, cu muncitori care pleacă la muncă. Aceste zboruri erau programate să fie de la prânz la ora 22.

Din păcate, organizatorii, care nu știm cine sunt și e un mare semn de întrebare, dimineață, începând cu ora 7, au lăsat aproximativ 1.800 de pasageri în parcarea aeroportului. Mulți nu aveau bilete de avion. Nici măcar nu cunoșteau destinația. Autocare, microbuze, care au venit din Botoșani, Dolj, din toată țara, i-au lăsat în parcarea aeroportului. Majoritatea nu aveau bilete de avion și nu cunoșteau destinația. S-au prezentat niște liste și foarte puțini din cei 1.800 cunoșteau exact orașul în care mergeau. Ei știau doar că merg în Germania la muncă.

Noi, cu o lună în urmă, am gestionat 8000-9000 de pasageri în fiecare zi. Parcarea nu este administrată de Aeroportul din Cluj, ci de Consiliul Județean Cluj, printr-o firmă privată”, a declarat David Ciceo la Antena 3.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *