Pacienții supraponderali din Cluj-Napoca riscă să nu poată beneficia de investigații RMN

Cluj-Napoca, centru medical cu renume, nu beneficiază până acum de un aparat RMN deschis care să permită investigațiile în cazul pacienților supraponderali. Iar dacă acel pacient este intubat, situația devine de-a dreptul tragică.

Un clujean reclamă faptul că mama sa nu poate beneficia de tratament, deoarece medicii nu au reușit să îi pună un diagnostic corect. Pentru asta ar fi fost nevoie de o investigație RMN de care însă nu poate să beneficieze. Femeia este internată în spital, este intubată, iar singurul aparat RMN care permite investigarea persoanelor intubate se află la Medicală 1 în cadrul Spitalului Județean Cluj. Din păcate, circumferința tubului nu permite investigarea persoanelor supraponderale.

”As dori sa fac o sesizare in ceea ce priveste serviciile medicale din cadrul Clinicii Medicala I (in cazul meu) dar de fapt e vorba de serviciile medicale din intreg orasul. De curand mama mea s-a inbolnavit grav si a fost internata la Spitalul de boli infectioase la terapie intensiva unde intre timp starea de sanatate s-a agravat si au fost nevoiti sa o intubeze. Ulterior a fost tranferata la Medicala I unde in urma unui consult neurologic s-a recomandat efectuarea unui RMN pentru a putea stabili zona din trunchiul cerebral afectata si un plan de tratament. Momentan singurul loc in tot orasul unde se poate face un RMN unei persoane intubate care necesita sa fie asistata de o echipa medicala pe tot timpul investigatiei este la Spitalul Clinic Judetean Medicala I. Problema este ca diametrul tunelului acelui aparat RMN este de maxim 55 cm iar mama mea fiind supraponderala (in jur de 90-100kg) iar circumferinta abdominala depaseste aceasta dimensiune nu i se poate face aceasta investigatie foarte importanta in evaluarea situatiei sale. Practic medicul neurolog nu poate stabili nici un fel de tratament pentru ca nu poate vedea exact ce probleme sunt in acea zona afectata!!! Stam si asteptam sa vedem cum evolueaza situatia fara a putea face nimic!!! Nici macar in privat nu am gasit sprijin!! E normal ca intr-un oras asa de mare sa nu existe un loc in care sa se poata face un RMN asistat unei persoane supraponderale?”, sesizează clujeanul.

Reprezentanții Spitalului Județean Cluj recunosc că pot apărea probleme deoarece circumferința tubului este limitată, iar în astfel de situații ar fi nevoie de un aparat RMN deschis, aparat de care Spitalul nu dispune. Practic, acești pacienți se află în imposibilitatea de a putea fi diagnosticați corect.

Astfel de aparate de rezonanță magnetică nu se găsesc nici în mediul privat din Cluj-Napoca. Cele mai mari clinici private din oraș ne-au transmis că la Cluj-Napoca nu au în dotare astfel de aparate. Cel mai apropiat RMN deschis se află la Baia Mare. De altfel, acela a fost și primul astfel de aparat din țară. Ulterior, și alte clinici private din București au achiziționat astfel de aparate RMN. Unele aparate RMN din Cluj-Napoca au într-adevăr circumferința tubului mai mare permițând investigarea persoanelor supraponderale, însă dacă este vorba despre o investigație asistată, acei pacienți întâmpină probleme în a fi diagnosticați.

Alin Tișe se laudă cu sumele de bani foarte mari investite în spitalele clujene, însă un aprat RMN deschis nu s-a aflat pe lista de priorități. Clujeanul care a sesizat această problemă crede că pentru mama sa va fi prea târziu până când autoritățile vor reacționa, asta dacă o vor face, dar speră ca măcar alți pacienți să nu se mai găsească în această situație.

sursa foto: rmnbaiamare.ro

Adauga comentariu