In vizor

Pacienții spitalelor din Cluj vor să fie respectați: „Sunt nesimțiți pe banii noștri!”

Mii de oameni străbat sute de kilometri în fiecare zi pentru a se îngriji în centrul Universului, la Cluj-Napoca. Majoritatea vin de la țară, iar pentru ei opinia „domnilor doctori de la oraș” e primordială. De cele mai multe ori, însă, starea de sănătate a acestor oameni, și așa bolnavi, e înrăutățită de modul în care sunt tratați de către angajații din spitale.

Sigina Pop e una dintre cei care au trăit pe propria piele o „aventură” nedorită, pe holurille Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello, unde s-a lovit de aerele de superioritate ale unor „doamne de la radiologie”.

Tânăra a tras un semnal de alarmă referitor la modul în care anumiți angajați ai spitalului se comportă cu pacienții. Într-o postare pe Facebook, femeia și-a manifestat indignarea după o zi petrecută pe holurile instituției.

„Aventuri la pneumo azi dimineață. Așteptatul ca așteptatul, dar încă nu îmi trece șocul legal de comportamtnul femeilor de la radiologie, de pe tura de dimineață de la clinică. Mahala în toată regula, dacă întrebi de ce vorbesc așa urât cu oamenii, te fac pe tine nesimțită și cine ești tu să le atragi atenția. Mai mult, că îți fac ele plângere că le persecuți. Cine sunt eu? Contribuabil de îmi sar capacele. Păi ele sunt nesimțite pe banii mei, din care plătesc impozite, nesimțite pe pensiile „lui tantile” care stau la grămadă acolo în bustul gol așteptând înghesuite ca oile”, a scris Sigina.

Reacțiile nu au încetat să apară, semn că acest caz nu e solitar.

„Din păcate acolo așa se procedează, e debandată totală. Am stat 4 ore pentru un simplu test de alergie, criteriile pe care erau aleși pacienții care intrau în cabinet nu am putut să le înțeleg”, a punctat un pacient, fiind completat de o altă persoană dezamăgită: „Și eu ca medic am avut de așteptat trei ore și am fost agresată verbal. Păcat că se procedează așa”.

Managerul spitalului, Doctorul Vasile Mureșan, este la curent cu incidentul și a luat primele măsuri: va fi permis accesul oamenilor doar în grupuri de câte cinci. 

„E regretabil ce s-a întâmplat, însă situația e complicată. Noi avem în fiecare zi 100 de oameni care așteaptă la ușă, suntem supraîncărcați. În mod normal, am putea să luăm doar 50 de oameni pe zi, însă nu putem să trimitem oameni acasă. Cum să trimit bolnavi acasă? Într-adevăr, cateodată și angajații noștri sunt stresați și se mai întâmplă astfel de incidente. Pe care, repet, le regretăm. Am decis în urma sesizării primite să permitem accesul la radiologie în grupuri de câte 5, astfel sperăm să existe o mai bună comunicare și situația să nu mai fie tensionată”, a declarat managerul pentru Ziar de Cluj.

Chiar și așa, credem că orice angajat din sistemul sanitar, în momentul în care a depus jurământul lui Hipocrate ar trebui să-și aducă aminte de acest pasaj: „Le voi îndruma îngrijirea bolnavilor spre folosul lor, pe cât mă vor ajuta puterile și mintea și mă voi feri să le fac orice rău sau orice nedreptate”.

Asta, ca să nu mai vorbim de salariile enorme pe care angajații din sistem le iau (în cazul de față, conform site-ului spitalului, un tehnician radiolog câștigă aproximativ 8000 RON brut). Credem că pentru acești bani, doamnele „irascibile” ar trebui să lase supărarea și nervii la poarta spitalului și să-i respecte mai mult pe oamenii simpli care le calcă pragul. După cum punctează și Sigina Pop: „Nu există scuze să te comporți așa cu oamenii. Dacă nu îți plac oamenii și nu te știi comporta cu ei cum trebuie, du-te stai într-un birou”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *