Din oras

Orga care va readuce la Cluj atmosfera secolului 18. Povestea unui instrument legendar al orasului

Un concert cu piese de Johannes Brahms si Bela Bartok va marca duminica, 6 septembrie inca un pas din seria evenimentelor menite sa stranga bani pentru restaurarea unei orgi baroce cu o poveste fabuloasa. A fost realizata in 1775 pentru bisericuta de lemn care a precedat Biserica Reformata cu Doua Turnuri din Cluj. Peste vremuri a fost dezmembrata, a strabatut muzee si sate, a trecut prin mainile unor mesteri mai mult sau mai putin priceputi si, in final, a ajuns de unde a plecat. La finalul anului va implini 240 de ani, moment in care oamenii bisericii si-au propus organizarea unui concert la orga baroca de poveste. Tot atunci va incepe o serie de recitaluri care vor reinvia sonoritatile secolului 18 la Cluj.

Instrumentul are o istorie lunga si neobisnuita. 

Orga baroca a Bisericii Reformate cu Doua Turnuri a fost construita în 1775 de Michael Kesstner, cheltuielile fiind suportate de sotia lui Farkas Janos. Potrivit datelor, instrumentul a slujit in biserica din lemn care se afla in spatele edificiului actual, de unde a fost mutata în 1851 în biserica actuala. Fiind prea mica, în 1941 a fost înlocuita cu o orga pneumatica, aceasta fiind realizata la Pecs de Angster Jozsef. 

„Se pare ca cea veche a a fost vanduta in aceasta stare Muzeului de Istorie a Transilvaniei (MNIT) si acolo figureaza in inventare. Stim de la enoriasi ca in timpul razboiului orga a fost adusa inapoi, vorbim de partea exterioara. Partea interioara, bufetul orgii, a fost mutat pe balconul de sud al bisericii si a ramas intotdeauna in biserica noastra. Componentele instrumentului vechi au pornit pe un drum lung. Dupa ce in 1941 au ajuns la muzeu, in 1963 erau deja la o alta  parohie din Cluj, in zona Pata-strada Brancusi, unde s-a incercat fara succes, in lipsa unui realizator de orgi, reconstructia instrumentului”, a povestit pentru Ziar de Cluj Adorjani Laszlo, preotul Bisericii Reformate cu Doua Turnuri.

Drumul componentelor vechii orgi nu s-a oprit insa aici. In 1983 au fost transportate la Beclean „cu intentia naiva de a fi folosite pentru completarea tuburilor de prospect si repararea orgii din biserica reformata.

„Nefiind de folos pentru orga din Beclean, a fost dus la Nimigea, unde preotul, care avea putina experienta in acest domeniu, dupa ce a facut pe vremuri o perioda de ucenicie la constructorul de orgi Wenestein din Timisoara, a incercat readucerea ei la viata, insa fara succes. In 1991 s-a reintors la locul de origine al orgii ceea ce a mai ramas din interior si asteapta sa readuca in agitatia orasului nostru sunetul secolului XVII”, a rezumat preotul. 

Renovarea vechiului instrument nu este deloc accesibila, costurile ridicandu-se la nu mai putin de 25.000 de euro. 

„Concertele destinate strangerii de fonduri pentru restaurarea orgii au inceput in 2010, la sugestia violonistului Ioan Gavrilovici din Berna, fondatorul Academiei de Vara de Muzica din Sighisoara. Concertele de camera vor continua in viitor cu orga baroca, deoarece la sfarsitul anului, la aniversarea de 240 de ani al instrumentului lui Michael Kestner, un faimos constructor de orgi din Cluj, dorim ca restaurarea sa fie finalizata. Am vrea ca dupa atatia ani sa sune din nou. A mai ramas foarte putin din orga originala, constructorul clujean de orgi Albert Jozsef, totodata enorias al bisericii noastre conduce lucrarile. Vrem sa aducem sonoritatile din secolul 18 la Cluj. Ideea este ca acest instrument sa continue seria de concerte, cu muzica adecvata pentru orga si pentru acea epoca „, a mai precizat Adorjani Josef. 

Si orga mare care functioneaza acum in biserica de la Regionala are nevoie de multe reparatii.

Pana acum s-au adunat pentru vechiul instrument din donatii si concerte aproape 20.000 euro, asa ca mai e nevoie de cateva mii de euro. Urmatorul concert de binefacere va avea loc duminica, 6 septembrie, de la ora 18. Artistul Istvan Fülöp din Erfurt (Germania) va canta piese de Johannes Brahms si Bela Bartok. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *