Politica

Orban iar dă din gură: "Vom aloca până la 41,5% din salariul brut pentru fiecare angajat"

Premierul Ludovic Orban a anuțat miercuri seară că pentru acele domenii în care se vor menţine restricţiile, după data de 1 iunie, se va continua plata şomajului tehnic.

”Pentru toate domeniile care îşi vor relua activitatea ca urmare a relaxării restricţiilor, şomajul tehnic va fi înlocuit de o măsură activă de susţinere a reluării activităţii de către angajaţi, prin alocarea unui procent din salariul brut al angajatului, de până la 41,5%, pentru fiecare angajat care îşi reia activitatea în cadrul companiei în care a lucrat”, a spus premierul Orban, într-o declarație de presă la Palatul Victoria.

De asemenea, a mai anunțat el, va fi acordat „un procent de până la 30% din salariul brut companiilor care vor angaja oameni aflați în căutarea unui loc de muncă, pe o perioada de cel puțin trei luni de zile”.

Măsuri similare de susținere a angajărilor se vor lua și în cazul altor categorii, precum absolventi, persoane cu vârsta apropiată de pensie, dar și pentru zilieri.

Companiile care vor primi un astfel de ajutor vor avea obligația să țină angajatul o anumită perioadă de timp.

Se dă, dar de unde se dă şi, mai ales, cu ce folos?

Nu se spune de unde sunt banii care atât de generos se „vor aloca” „activ”? Dacă sunt din împrumuturi, este clar că se va ipoteca viitorul generaţiilor care vor urma. Dacă banii sunt din fonduri europene, se irosesc din nou fără foloase sigure pentru ţară. Nu se zice nimic despre bugetari. nimic despre pensiile speciale – povara cade tot pe România privată. România bugetară pe care şi-ai mărit-o considerabil (peste 7000 de angajări) cu rude, cunoştinţe, amante şi lipitori de afişe nu participă cu nimic la acest „efort” de „redresare economică”? Un program de redresare a economiei trebuia să fie rodul consultării cu cei implicaţi şi cu specialiştii în politici economice şi financiare, nu un set de declaraţii electorale.

Realitatea este că mediul privat este ‘însângerat’ economic. Sunt 350.000 de contracte de muncă încheiate definitiv şi zeci de mii de insolvenţe pe rol. Şi e doar inceputul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *