Operații ILEGALE efectuate de medicul Crina Nistor, timp de nouă ani! Autoritățile statului confirmă acuzațiile deputatului Ungureanu...

Crina Nistor, fals medic oftalmolog și soția chirurgului oftalmolog Marius Nistor de la Spitalul CFR din Cluj-Napoca, a operat ilegal timp de aproape 9 ani la acest spital, a confirmat Ministerul Transporturilor, instituție în subordinea căreia se află unitatea medicală, într-un răspuns pentru ziarul Adevărul. Practic, autoritățile confirmă că un fals oftalmolog a operat ilegal timp de 9 ani într-un spital public, iar confirmarea oficială vine abia la 6 luni după ce cazul a fost semnalat public de Emanuel Ungureanu, deputat USR de Cluj și vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților.

Crina Nistor a practicat fără drept oftalmologia, timp de aproape 10 ani, la Spitalul Clinic Căile Ferate din Cluj-Napoca (CF), alături de soţul ei, un cunoscut şi apreciat chirurg oftalmolog – Marius Nistor. Acuzaţiile făcute de către deputatul Emanuel Ungureanu în luna martie 2019 au determinat declanşarea unei anchete a Ministerul Sănătăţii. Medicul Marius Nistor a susţinut, pentru ziarul Adevărul, că acuzaţiile sunt false şi că soţia a operat alături de el deoarece era rezidentă.


VEZI ȘI : Medic înregistrat sfătuindu-se cu asistentele ce să declare în ancheta care-i vizează soţia. „Nu-i OK să meargă fiecare cu versiunea lui“

 

La rândul său, spitalul CFR din Cluj susține că nu şi-a dat acordul cu privire la această colaborare. Mai mult, medicul a fost şi cel care i-a coordonat rezidenţiatul soţiei. Autorităţile au răspuns la 6 luni de la izbucnirea scandalului şi au aplicat o sancţiune ilară, arată cei de la Hotnews.


"În perioada noiembrie 2010 – martie 2019, dr. Marius Nistor a permis unui terţ neacreditat, respectiv doamnei Crina Nistor (soţia d-lui Nistor) accesul/efectuarea de manopere medico-chirurgicale în Compartimentul de oftalmologie şi Blocul operator oftalmologie ale Spitalului Clinic CF Cluj în situaţia în care aceasta nu avea raporturi contractuale cu şi/sau repartiţie ca medic rezident", se arată într-un răspuns al Ministerului Transporturilor pentru ziarul Adevărul.

Cei doi manageri ai spitalului din perioada 2010-2019 susţin, într-un răspuns către Direcţia de Sănătate Publică Cluj, că nu au fost notificaţi în scris şi nu şi-au dat acordul în legătură cu efectuarea de către Crina Nistor a pregătirii pentru rezidenţiat la Secţia de Oftalmologie al Spitalului CF. Din cercetarea DSP rezultă că, timp de 9 ani, soţia medicului Marius Nistor apare în majoritatea operaţiilor realizate de către soţul ei ca "operator 2". Sunt confirmate astfel acuzaţiile conform cărora Crina Nistor nu avea dreptul să participe la operaţii alături de soţul ei.

Motivul pentru care Crina Nistor a putut să opereze timp de 9 ani la Spitalul CF Cluj a fost faptul că era soţia şefului, adică a lui Marius Nistor, coordonatorul compartimentului oftalmologic al unităţii medicale, rezultă din răspunsurile autorităților. Asistentele de la Spitalul CF susţin, conform anchetei DSP, că Nistor Crina, în virtutea relaţiei cu soţul ei, se comporta ca un medic: "uneori venea pe secţii să consulte pacienţii operaţi"; "efectua consultaţii atunci când soţul ei lipsea", "a intrat în sala de operaţie supravegheată şi îndrumată de soţul ei", "la intervenţiile chirurgicale nu a intrat niciodată nesupravegheată" (de unde deducem, aşa cum au arătat-o şi sursele "Adevărul" că era lăsată să practice anumite manopere operatorii-nr), "a realizat singură injecţii intravitreene şi subconjuctivale" (manopere foarte complicate-nr). Doctorul Marius Nistor, la rândul lui, a declarat pentru DSP că soţia lui "nu a efectuat niciodată manopere mâna 1 sau mâna 2 nesupravegheată de dr Nistor Marius Cristian".

Surse din spital au declarat, pentru ziarul Adevărul, că Nistor Crina era lăsată, uneori, să efectueze operaţii de cataractă, iar atunci când dădea rateuri, iar intervenţia nu reuşea se dădea vina pe faptul că pacienţii s-au mişcat în timpul operaţiei: "Se întâmpla atunci când erau pacienţi în vârstă, care puteau fi uşor convinşi că a fost vina lor. Pe de altă parte, e foarte greu pentru un pacient să demonstreze că medicul a greşit sau măcar să ştie cine l-a operat de fapt". Acesta este, probabil, şi motivul pentru care, aşa cum arată, DSP nu au fost reclamaţii la adresa Crinei Nistor.
 

Emanuel Ungureanu: "Aici suntem: tot sistemul sanitar e un sat fără câini, în care pacienții sunt cobai"


Cazul a fost semnalat public, în martie anul acesta, de Emanuel Ungureanu, deputat USR de Cluj și vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților. Emanuel Ungureanu cerea, pe 27 martie, într-o interpelare adresată ministrului Sorina Pintea, ca Ministerul Sănătății să facă verificări în acest caz: "Aici suntem: tot sistemul sanitar e un sat fără câini, în care pacienții sunt cobai", declara atunci Emanuel Ungureanu pentru HotNews.ro.

"Este strigător la cer pentru mine: este o chestiune incredibilă. Timp de 10 ani, alți medici, asistente, infirmiere, manageri nu au știut că ea nu are dreptul să intre în sală? Nu au știut că ea nu are specializarea de Oftalmologie? Prespunuem că este un caz de malpraxis - presupunem că ea a greșit într-o intervenție chirurgicală. Cine răspunde în fața legii? Apare numele ei în protocolul operator că a participat la intervenții, atâta timp cât ea nu avea dreptul să fie în sală? Sau soțul ei, în fals, a declarat și pentru manoperele pe care le făcea soția lui că el le-a făcut? Din punct de vedere medico-legal, cine a răspuns în această perioadă de manevrele pe care ea le-a făcut în sala de operație? Aici suntem: tot sistemul sanitar e un sat fără câini, în care pacienții sunt cobai", declara atunci deputatul USR.

Adauga comentariu