Oficialii StudCard Omnipass il ataca insolent pe Bildea: semnaturile de pe Piezisa ar fi “pentru sustinerea anumitor candidati la alegerile prezidentiale”

Dupa numeroase plangeri ca nu se acorda reducerile promise, ca s-au inregistrat intarzieri mari in livrarea cardurilor catre boboci si altele, liderii proiectului StudCard Omnipass lanseaza un atac impertinent la adresa consilierului local Ioan Bildea, cel care lupta de multa vreme pentru ca studentii sa aiba gratuitate la transportul public fara obligatia de a-si achizitiona acest card. A stat pe Piezisa trei saptamani ca sa stranga aproape 6.000 de semnaturi in acest sens, iar acum este acuzat ca semnaturile “au fost pentru alte scopuri decat cele mentionate de d-ul consilier, fiind folosite pentru sustinera anumitor candidati la alegerile prezidentiale”.

Reprezentantii cardului studentesc ne-au remis recent pozitia lor fata de cererile studentilor care nu mai vor sa aiba parte de gratuitate la transportul public de transport in comun doar daca isi cumpara carduri Studcard Omnipass. Ei sustin ca gratuitatile pentru studenti li se datoreaza celor care au demarat cu ani in urma proiectul StudCard, ca nu exista nereguli si il acuza pe consilierul local Ioan Bildea ca lupta pentru eliminarea acestei conditii pentru a-si atinge alte scopuri.

“In ceea ce priveste propunea domnului consilier Ioan Bildea suntem de parere ca aceasta propunere nu evidentiaza in niciun fel interesele reale ale studentilor din Cluj Napoca. Studentii din Cluj Napoca se confrunta cu diferite probleme reale pe care domnul Ioan Bildea ar putea incerca sa le rezolve.  El in schimb incearca defaimarea acestui proiect prin care dorim sa-i ajutam si sa-i sustinem pe studenti. Stim cu totii ca acele semnaturi care au fost stranse, a caror numar nu il stim cu exactitate, au fost  pentru alte scopuri decat cele mentionate de d-ul consilier, fiind folosite pentru sustinerea anumitor candidati la alegerile prezidentiale”, acuza acestia.

Liderii StudCard: noi am obtinut gratuitatea

Despre contestatiile legate de obligativitatea ca studentii sunt obligati sa isi faca  una dintre legitimatiile studentesti existente in Cluj Napoca pentru a putea beneficia de reducerea la transportul in comun, reprezentantii proiectului subliniaza ca “aceasta subventie oferita de catre Primaria si Consiliul Local al Municipiului Cluj Napoca a fost obtinuta in anul 2006 in baza unui amplu proiect de reduceri si facilitati pentru studenti - Proiectul StudCard”.

Subliniem faptul ca initiatorii acestei intelegeri, prin care studentilor li se ofera gratuitate la transportul in comun, au fost cei care au demarat proiectul StudCard. Conform Ministerului Educației, acesta subvenționeaza in baza carnetului de student aproximativ 12 ron/studenti, doar in cazul studenților la buget, ceea ce reprezinta mai puțin de 50% din valoarea unui abonament pe 1 linie. Aceasta este subventie obligatorie este impusa prin legea invatamantului", spun ei.

Conditionarea gratuitatii nu se face doar la Cluj, ci si la Timisoara sau Targu Mures

Acestia relateaza ca, prin intermediul proiectelor StudCard și OmniPass, in colaborare cu Primaria Cluj-Napoca, universitațile și CTP, "s-a negociat ca subvențiile sa creasca astfel incat studenții la buget sa beneficieze de gratuitate pentru 2 linii, iar studenții la taxa sa beneficieze pentru 2 linii de o reducere de 50% din prețul unei singure linii".

"Pe langa acestea, proiectele StudCard- OmniPass asigura infrastructura și ofera stabilitate pentru programul de subvenții. Aceasta situatie nu este numai la Cluj Napoca, aici vorbim si de celelalte centre universitari mari, precum Timisoara si Targu Mures unde subventiile oferita de municipalitati sa ofera exclusiv posesorilor de card-uri StudCard-Omnimass. Studentii sunt  constienti de faptul ca prin intermediul acestui card beneficiaza si de o serie de reduceri la diferite restaurante, localuri, teatre si evenimente  din Cluj Napoca, putand economisii (sic!) pana la 2500 de lei doar cu voucherele primite”, se arata in declaratia oficiala a echipei proiectului.

Bildea: oamenii isi urmaresc interesul, iar primaria sustine o afacere privata

Consilierul local Ioan Bildea a apreciat ca acuzatiile nu au legatura cu realitatea. 

“Am strans semnaturile in aprilie 2014, in urma cu jumatate de an. Sa spui ca nu astea sunt problemele reale ale studentilor, cand am strans in 3 saptamani 5.735 de voturi pentru asta... E clar ca oamenii isi urmaresc interesul si habar nu au ce nemultumire produce obligativitatea cardului lor”, a declarat acesta.

Consilierul mai precizeaza ca a depus propunere de modificarea a HCL-ului prin care erau prevazute cardurile obligatorii si a atasat semnaturile "pentru a-i arata domnului primar Emil Boc ca este o minciuna faptul ca studentii isi doresc cardurile obligatorii".

"Este mai mult decat evident ca studentii nu-si doresc aceasta obligativitate. Este o situatie absurda. Primaria spune ca acorda subventie pentru studentii pe doua linii de transport in comund, dar apoi ii obliga pe studenti sa cumpere un card studentesc care nu are nici o legatura cu municipalitatea. Practic  primaria sustine o afacere privata, situatie cu care eu nu sunt de acord", puncteaza el.

“Nu am auzit ca pensionarii sa fie fortati sa isi faca un card cu 25 de lei”

In continuare, Bildea a mai spus ca nu se opune existentei cardurilor, e bine sa fie cat mai multe carduri care sa ofere tot felul de reduceri studentilor. 

"Noi nu vrem insa ca aceste carduri sa fie bagate pe gatul studentilor cu forta de catre primarie. Consideram ca primaria trebuie sa acorde subventia studentilor doar pe baza carnetului de student, la fel cum pensionarilor le este acordata pe baza cuponului de pensie. Nu am auzit ca pensionarii sa fie fortati sa-si faca un card cu 20 sau 25 de lei pentru a primi subventia pe mijloacele de transport in comun”, a precizat acesta.

“Oricine sustine in continuare ca studentii isi doresc cardurile obligatorii, este evident ca minte sau are interese ascunse”

Bildea sustine ca demersul cu strangerea de semnaturi a fost initiat tocmai pentru ca primarul Emil Boc a spuns ca din informatiile lui, studentii isi doresc ca aceste carduri sa fie obligatorii. La initierea demersului din primavara, consilierul sustine ca a avut acordul a 12 organizatii studentesti din Cluj in acest sens.

“Noi i-am demonstrat negru pe alb ca studentii nu-si doresc ca aceste carduri sa fie obligatorii. Oricine sustine in continuare ca studentii isi doresc cardurile obligatorii, este evident ca minte sau are interese ascunse. Eu nu vreau sa fiu partas la aceasta bataie de joc la adresa studentilor clujeni. Le doresc mult succes celor care se afla in spatele acestor afaceri cu cardurile studentesti dar trebuie sa inteleaga ca nu este corect ca primaria sa oblige studentii sa le cumpere cardul pentru ca primaria sa le acorde o subventie", a punctat el. 

Indiferent de obiectul demersului lui Bildea, ironizarea si acuzarea lui de interese obscure este destul de inoportuna, acesta avand legitimitatea votului clujenilor si facand parte din acelasi consiliu care le sustine proiectul.

Acuzatiile de evaziune fiscala de pe forumuri, “in totalitate false”

In ceea ce priveste comentariile conform carora studentii care sunt posesori de StudCard-OmniPass nu primesc niciun document care sa ateste ca au achitat taxa anuala de 20 de lei, liderii SturCard Omnipass sustin ca “sunt in totalitate false”.

“Fiecare student care isi face StudCard-OmniPass primeste o dovada de plata, stampilata si semnata prin care se atesta achitarea taxei anuale de 20 de lei si faptul ca este membru StudCard, iar acest fapt poate fi confirmat de orice posesor al legitimatiei noastre. Absolut toti studentii care isi fac legitimatiile de reduceri primesc dovada de plata, se inscriu pe lista fizica de eliberari si apar si in sistemul nostru online ca s-a tiparit cardul. In concluzie avem o dubla verificare a acestor date”, sustin reprezentantii proiectului.

Cauza nemultumirilor: studentii erau debusolati              

“Noi avem sprijinul studentilor, acestia ne sustin in demersurile noastre, iar acest lucru  poate fi observat si prin faptul ca toate ONG-urile studentesti din Cluj Napoca ne sustin si ne sunt partenere in proiectele pe care le demaram”, tin sa precizeze autorii pozitiei, subliniind inca o data cat de multe reduceri sunt promise prin respectivul card.

“Intr-adevar, anul trecut au existat unele nemultumiri, dar acestea le punem pe baza faptului ca studentii erau debusolati din cauza uniunii dintre Studcard si OmniPass, anul acesta problema aceasta nu a mai aparut pentru ca in colectivul studentesc acesta uniune a fost acceptata", au incheiat ei. 

In prezent, potrivit deciziei Consiliului Local, beneficiaza de gratuitate pe una sau doua linii la transportul in comun "studentii bugetari,avand varsta de maxim 26 ani, posesori de carduri nebancar in functie de facultate". Cardurile nebancare aprobate sunt, conform ctp.ro, Omnipass, Studcard, Euro<26 si ISIC.

Comentarii

Angela

30.10.2014 14:53

Incredibil. Te obliga sa platesti unei firme private ca sa beneficiezi de un serviciu public gratuit (subventionat din banii statului, adica bani publici). Practic se incaseaza niste bani ilegal si imoral. Romanie te iub... aa.. urasc!

g.

30.10.2014 15:21

dada, e bravo studcard. studentii beneficiaza de reduceri de la stat, si voi ca intermediari faceti bani din treaba asta.perfect moral

Mihai

30.10.2014 15:22

Calitatea de student la buget sau la taxa se adevereste prin carnetul de student eliberat de o Universitate acreditata de Ministerul Educatiei, nu de o intreprindere terta, banca, ong, etc. Daca cei care emit cardurile acceptate acopera o parte din subventiile de transport atunci as putea sa inteleg obligativitatea acestor carduri, altfel e foarte clar ca este o afacere pe spatele studentilor. Ar trebui sa ne spuna si domnul consilier care este valoarea unui abonament pentru un student (pe 2 linii de transport) si care este subventia acordata de catre Minister, Universitate, Primarie, Asociatiile care emit Carduri, etc. In acest fel vom cunoaste si noi exact datele problemei.

lolz

30.10.2014 17:54

Domnu consilier e de pe alta lume, oameni care nu au construit nimic stiu doar sa critice. Ministerul da sub 10 lei / student / luna pentru transport....de aici in colo e programul oferit. problemele noastre sunt altele dar nah...ziar de scandal- ziar de scandal.....numa minuni gasesti paici

Auras

30.10.2014 18:26

Am inteles cat da ministerul dar Primaria cat da?

Bildea

30.10.2014 19:23

Subventia se da din bani publici. Restul este doar o afacere pe spatele studentilor desfasurata in cardasie cu primaria.

adi

30.10.2014 19:08

primaria da tot restul, cardul nu iti da nimic, cardul doar ia. ciudata afacere acceptata in cluj de vreo 8 ani 

mihai

30.10.2014 20:24

Tipii din imagine sunt niste dubiosi.Bogdan Buta (in stanga), uns cu toate alifiile, a fost ani la randul presedintele Organizatiei Studentilor din Universitatea Tehnica (OSUT), de unde a urcat mai departe in conducerea Consortiului Organizatiilor Studentesti din Cluj (din care face parte si OSUT). Iar Serbanescu, cel din dreapta, un tip si mai dubios, pe langa afacerea cu StudCard, era cel mai mare "smecheras" in liceu, fiind intangibil chiar si pentru profesori, datorita influentei pe care o aveau parintii lui. Ajunge sa stai de vorba cu oricare din ei sa vezi cat de aroganti pot fi, imi imaginez ca nu e usor pentru oricine s-ar impotrivi intereselor lor.Asa se nasc si cresc monstrii gen Ponta.

Ramona

31.10.2014 08:13

Bine punctat. E o afacere pe spatele studentilor. Nu cred ca poate sa fie legala toata treaba asta, dar aparent au sustinerea domnului Boc, deci trec aproape neobservati. 

Alin

31.10.2014 14:27

Nota 10 pentru acest demers.Felicitari domnului consilier local. Normal ca reprezentatii studentilor din vremea aceea au cerut ca aceste carduri sa fie obligatorii, deoarece , acest individ, a facut o miscare desteapta de a-i angaja pe reprezentantii studentilor la el la firma. Si asa a controlat si controleaza piata cu Absolvire de la A la Z si cu toate evenimentele in care sunt implicati studentii. Bravo lui, a fost destept. Chiar daca nu facea domnul consilier acest demers, sigur il facea altcineva. Si domnul primar, Emil Boc nu are de unde sa stie de "manarelile" domnului Calin Forna,  pe care le are cu acest individ din conducerea Omnipass...Bogdan Buta . 

Adauga comentariu