Obsesia pentru “imagine”

Horea Uioreanu: ”Nu, mă... Nu! Iară începe... Nu! Deci eu vorbeam de un alt gen de prezenţă... nu să stea lângă mine RĂZVAN... Fără supărare... (...) Deci nu,nu... Nici vorbă... Nu mă, înţelege, acolo trebuie să fie o PERSONALITATE! (...) Nu că nu vreau să stau cu RĂZVAN.”

- fragmente alese din lucrările Direcţiei Naţionale Anticorupţie, serviciu teritorial Cluj.

 

Dialogul de mai sus nu are conotaţii penale. Este o discuţie între preşedintele suspendat şi arestat al Consiliului judeţean Cluj, Horea Uioreanu, şi o angajată a instituţiei pe tema, importantă!, a companiei pe care domnul preşedinte ar vrea să o abiă în lojă, la aşa-zisul Mare Bal al Operei. Uioreanu era foarte atent la imaginea sa publică şi ar fi dorit o companie selectă în loja Operei, o personalitate ceva, şi nu pe amărâtul de Răzvan Pop, ţiitorul spăgilor. Adică „finuţul” Răzvan trebuia să stea în umbră, nu dădea bine la imaginea „naşului” care ar fi vrut alături o „personalitate” ori, se pare, asta nu rezolvase angajata Consiliului judeţean! 

În alt cadru, la Paltul Cotroceni, Victor Ponta şi-a găsit o companie selectă la întâlnirea cu Traian Băsescu, pe ministra de finanţe, Ioana Petrescu, aureolată de o diplomă de Harvard.  Premierul s-o fi gândit, simplu, mă văd cu Dictatorul, îi dau cu flit, după care ies şi îl fac din vorbe, că a fost obraznic, dur, rău ca un dictator ce se află. Mă mai dau un pic erou în lupta cu „regimul”! Numai ca în locul DNA-ului care, în cazul lui Uioreanu ne relevă cumplita falie dintre personaj şi „imaginea” pe care ne-o serveşte, Victor Ponta a dat de un Băsescu învechit în sforării şi manipulări. Dar cea mai gravă consecinţă a prestaţiei halucinante a cuplului premier-ministru de finanţe este reinventarea politică a lui Traian Băsescu. Ca unul dintre cei 7,4 milioane de votanţi la referendum, am o mare problemă de încredere în cei care se bat cu actualul preşedinte. Dacă Antonescu mi se părea exaltat şi lipsit de substanţă, acum Victor Ponta îmi pare un mare cabotin. Este o prea mare distanţă între imaginea omului politic Victor Ponta şi realitatea de pe teren. Premierul, dacă tot nu voia să-i dea nici o explicaţie lui Băsescu, putea alege să stea acasă cu tot cu domnişoara ministru. Mergând la Cotroceni ca un ignorant, şi-a diminuat drastic credibilitatea de „erou” al luptei cu „regimul”. Imaginile de la Cotroceni sunt devastatoare şi pentru cei mai mari oponenţi ai lui Băsescu: ne relevă un Ponta neputicios şi deconcertant pentru propriii susţinători.

Pentru Uioreanu, ca şi pentru Ponta, odată devoalate adevăratele lor prestaţii, în totală opoziţie cu imaginea publică pe care şi-au cultivat-o, începe un proces accentuat de pierdere a credibilităţii. Dacă pentru Horea Uioreanu, care n-a fost altceva decât şeful unor briganzi politici, meciul e pierdut iar ca om politic e mort şi îngropat, cu Victor Ponta lucrurile sunt complicate rău de tot. Problema e cu ce (cu cine) înlocuim regimul unipersonal şi discreţionar al lui Traian Băsescu? Reducerea CAS este o măsură în exclusivitate pentru electoratul de dreapta: întreprinzători, acţionari, manageri etc. de care PSD are nevoie ca de aer pentru a-l scoate pe dl. Ponta preşedinte de ţară.

Prin prestaţia de la Cotroceni, Victor Ponta nu s-a compromis numai pe sine ci, mai grav, demersul legislativ de reducere a CAS cu cinci procente. Câtă încredere să mai aibă firava clasă de mijloc că această măsură va rezista mai mult de trei luni, că nu este, cu alte cuvinte, decât o etapă propagandistică necesară alegerii lui Ponta ca preşedinte? Câtă încredere să mai aibă în personajul politic Victor Ponta care, iată, se prezintă la Cotroceni ca un repetent (era să zic plagiator) în faţa profesorului?

Şi, în general, cam câtă încredere mai poţi să ai într-o presă devenită anexă a apratului de propagandă a unui partid sau a altuia?! Cine, în lipsa mass-media independente, ar putea devoala prăpastia dintre imaginea „construită” a politicienilor şi activităţile lor mai puţin ortodoxe? Să ne bazăm doar pe DNA şi, din când în când, pe Traian Băsescu?!

 

Comentarii

make

18.07.2014 10:12

Daca esti unul din cei 7,4 meleoane de martori ai lui Ponta ai o problema grava, mestere. Daca taceai filozof ramaneai. Macar sa fi zis ca toti politicienii e porci, dar asa, votant al lui dottore... domnia si prostia se platesc.

clujean

18.07.2014 16:07

tu esti prost, ticalos sau ambele? cum moase-ta iti permiti sa spui ca nu putem fi decat ori basisti ori pontisti? va detestam pe toti si va dorim in lagare de munca, aber schneller!

make

19.07.2014 16:59

Te informez ca nu sunt nimic din ce scrii tu mai sus si in plus sunt in lagarul de munca de pe vremea cand tu probabil faceai pipi in pat. Intamplator pe autor l-am cunoscut pe vremea cand era mare scula la Mesagerul transilvan si mi-a lasat de atunci o impresie execrabila, comparandu-se cu Valeriu Braniste (nu cred ca are rost sa-ti explic cine era ala...). Si apropo, se scrie "moasa-ta", nu moase-ta, asa ca schnell la scoala, ametitule...

Marcu

22.07.2014 09:54

Iarasi trebuie repetat un mesaj simplu, nu au fost 7,4 milioane de votanti, ci 7,4 milioane de voturi, aia e cu totul altceva. Despre autor, numa' de bine, incepe sa se prinda si el dupa 4 ani ce prim ministru de mucava avem.Ce credibilitate  ca si jurnalist poti sa ai daca esti atat de naiv (sau interesat) incat sa ai incredere in plagiatorul si mitomanul nr. 1 al tarii ca ar fi bine intentionat? 

Adauga comentariu