PORTRET

O poveste despre muncă, perseverență și credință: Laura Cupșa, campioană mondială la fitness

Laura Cupșa e o tânără de 24 de ani cu un palmares sportiv impresionant: multiplă campioană națională cu echipa și individual la gimnastică ritmică, fostă componentă a lotului național de gimnastică ritmică, participantă la Campionatul European de gimnastică ritmică ansamblu, vicecampioană națională la fitness-senioare, campioană națională la fitness-junioare, campioană europeană absolută la fitness, campioană mondială absolută la fitness, dacă e să enumerăm doar cele mai importante reușite.

Pe lângă abilitățile native, Laura a ajuns la toate aceste performanțe și prin enorm de multă muncă, printr-o ambiție căreia nu i-a făcut față niciun obstacol, prin perseverența care a însemnat 20 de ani de viață dedicată în totalitate sportului și printr-o credință în sine și în divinitate care i-a dat putere și a urcat-o întotdeauna pe podium, atunci când și-a propus. 

Laura este antrenor personal și instructor de fitness în Cluj-Napoca și, după ce a demonstrat că poate fi cea mai bună în cadrul acestei ramuri sportive, în prezent își dorește să dea vieții ei noi dimensiuni, dincolo de sportul de performanță. Pasionată de psihologie și dornică de a-i ajuta pe oamenii din jurul său, se gândește la o carieră și în domeniul dezvoltării personale, pentru a-i inspira pe ceilalți în a avea o viață și o mentalitate de campioni.

La 6 ani, pentru prima dată campioană națională cu echipa la gimnastică ritmică

Laura Cupșa s-a născut în Baia Mare, unde a început gimnastica ritmică, de la 4 ani și jumătate, când a fost descoperită, la grădiniță, de antrenoarea sa, aflată în căutare de talente. Gimnastica a fost prima sa iubire, căreia i s-a dedicat total. Rezultatele au venit foarte repede, iar la 6 ani era deja campioană națională cu echipa.

Pentru sportul de performanță, Laura a fost nevoită să renunțe inclusiv la copilărie și la familie. La 12 ani a fost selectată în lotul olimpic de gimnastică ritmică de ansamblu și s-a decis să se mute la București, unde, timp de doi ani, a avut un program draconic de pregătire, care a însemnat pentru ea și o maturizare prematură pentru că, în lipsa părinților, a trebuit să se descurce singură, în toate aspectele vieții:

„Cu toate că părinții nu au fost de acord, fiind de felul meu ambițioasă, am obținut ce mi-am dorit și am plecat la București, unde a urmat o perioadă foarte grea. E foarte solicitant să ai antrenament de la 8 dimineața până la ora 1, să dormi o oră, să mănânci 3 felii transparente de șuncă, apoi de la ora 5 să te întorci până la 9 la antrenament. Dar, pe de altă parte, am avut de învățat foarte multe lucruri, am învățat să mă descurc singură în viață. Când alți copii doar se jucau, eu spălam haine, coseam șosete, pentru că nu avea cine să mi le facă.”

După doi ani petrecuți la București, Laura s-a întors acasă, la Baia Mare, unde s-a hotărât să nu mai concureze timp de un an, pentru a se reface după lunga perioadă de antrenamente istovitoare. Ulterior, a mai participat la un concurs de gimnastică ritmică, după care s-a decis să-și folosească abilitățile de gimnastă într-un alt sport, fitness-ul, care a însemnat a doua sa iubire.

La vârsta majoratului, campioană mondială la fitness

Laura Cupșa a descoperit fitness-ul la 16 ani și jumătate, la recomandarea unui prieten. S-a îndrăgostit imediat de acest sport, iar la 17 ani deja participa la competiții. Deși era junioară, a avut încredere în antrenoarea sa și a concurat direct la senioare, unde a ieșit vicecampioană națională. După această primă performanță, a urcat rapid treptele podiumului și, în 2008, a devenit campioană națională, în 2009, dublă campioană europeană, pentru ca în 2010 să fie anul ei de glorie, în care a ieșit dublă campioană mondială. A participat numai la competițiile de fitness pentru că, în calitate de fostă gimnastă, s-a regăsit cel mai bine în această ramură sportivă care i-a pus în valoare abilitățile prin probele fizice și prin programul coregrafic.

O accidentare la genunchi i-a impus o pauză competițională de doi ani, după care sportiva a luat totul de la zero, a ieșit din nou campioană națională, apoi a ajuns în top 5 mondial. Anul trecut a devenit campioană balcanică și, după Campionatul European, unde a luat bronzul, s-a decis să renunțe pentru o perioadă la a mai concura, după 20 de ani de activitate sportivă de performanță.

Pregătirea pentru a deveni campioană la fitness a fost la fel de dură ca și cea pentru gimnastica ritmică, pentru că Laura avea și câte 4 antrenamente pe zi, dintre care două de cardio, unul de forță și unul de coregrafie. În plus, mai avea și clienți la clasele de aerobic și astfel întreaga zi însemna o continuă activitate fizică:

„Totul era organizat la minut, nu aveam timp de nimic, mai apăreau contracturi, trebuie să fugim și la un masaj, la recuperare… Chiar înainte de Mondialele din Canada era să am ruptură de femural, forțasem prea tare, dar, asta e viața de sportiv! 

Chiar dacă am stat 3 zile la pat, îmi repetam antrenamentele în minte, făceam totul mintal, îmi imaginam cum îmi fac antrenamentul și exercițiile de coregrafie și nu am renunțat. M-am rugat la Dumnezeu să ajung acolo, să facă o minune, să pot intra pe scenă, nu mai visam la top 6, ci doar să particip. Dar, Dumnezeu m-a ajutat și am intrat în top 5. Dacă ai credință, orice îți propui să faci, cu siguranță vei reuși!”

Nu numai antrenamentele Laurei au fost foarte dure, ci și regimul alimentar, care a însemnat foarte multe restricții, pentru că în fitness e important să fii tonifiat și asta înseamnă să mănânci mereu doar foarte sănătos:

„Chiar dacă ai poftă de dulciuri, trebuie să apelezi la surse sănătoase de carbohidrați, cum ar fi fructele sau fructele uscate. În sportul de performanță lucrurile devin foarte drastice, nu mănânci grăsimi aproape deloc, carbohidrați foarte puțini, pentru ca să se subțieze stratul de țesut adipos, și consumi cât mai multă proteină, ca să îți hrănești, în primul rând, mușchii. Asta înseamnă performanța în fitness, fiecare ramură sportivă are greutățile ei.”

Laura a absolvit Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul UBB și este în prezent instructor de fitness și antrenor personal. Îi place foarte mult și psihologia și e pasionată de domeniul dezvoltării personale, în care ar vrea să se dezvolte ca trainer pentru a-i ajuta pe oamenii din jurul său să devină mai buni:

„Trebuie să ne dăm seama că viața poate fi minunată și să ajungem să fim mai uniți, mai iubitori, mai înțelegători și, în primul rând, cu mai multă credință, pentru că toate realizările noastre se obțin pe bază psihică, toate lucrurile din viața noastră le atragem energetic sau psihic.”

Mentalitatea de campion

Laura Cupșa a ajuns campioană mondială la fitness printr-o viață care a însemnat, în principal, foarte multă muncă. Gimnastica ritmică, practicată de la o vârstă foarte fragedă, a călit-o și a ajutat-o să își formeze mentalitatea de campioană:

„În primul rând trebuie să nu renunți, oricât de greu ar fi; oricâte perioade dificile ar apărea, trebuie să nu uiți ceea ce îți dorești. Chiar dacă ajungi la pat, cu 3 zile înainte de concurs, dacă îți dorești cu adevărat și te visezi acolo, cu medalia pe podium, cu siguranță acolo vei ajunge, și asta e valabil la modul general, nu doar în sport.

Poți să ajungi campion, dacă îți dorești cu adevărat! Dacă lupți, chiar și atunci când apar verificări (nu le-aș numi greutăți), ca să îți demonstrezi ție că poți ajunge acolo, cu siguranță vei ajunge! Vei reuși dacă crezi în tine și, în primul rând, în Dumnezeu! Eu mă bazez întâi pe Dumnezeu și abia apoi pe forțele mele, pentru că știu că, oricât de puternică aș fi, dacă nu aș avea credință, dacă nu aș crede în Divinitate, lucrurile nu ar mai fi la fel. Și în viață, prima dată cer ajutorul lui Dumnezeu și apoi mă sfătuiesc cu prietenele, prima relație o am cu El, cu toate că e puțin mai dificil, pentru că trebuie să ai multă răbdare să primești un răspuns. Dar, dacă ai ochii deschiși, cu siguranță primești cel mai bun răspuns!

Cred că punctul meu forte este ambiția pentru că, tot timpul, când îmi doresc ceva cu adevărat, lupt până în pânzele albe ca să îmi îndeplinesc obiectivul. 

Văd în jurul meu faptul că lumea mă respectă, nu știu dacă datorită performanțelor mele sau felului meu de a fi. Respectul e un lucru foarte important pentru mine, consider că trebuie întotdeauna să avem respect, atât față de noi înșine, cât și față de ceilalți.”

Laura a avut până în prezent o viață plină de sacrificii personale, iar satisfacțiile au venit doar din plăcerea în sine a practicării sportului de performanță. În România, fitness-ul nu este o activitate pe care sportivii să o poată practica, așa cum se întâmplă în Statele Unite, ca o meserie. Această ramură sportivă nu le aduce, nici măcar campionilor, recompense financiare. Dar, satisfacțiile sufletești depășesc toate aceste neajunsuri:

„Iubesc ceea ce fac și sunt foarte fericită când văd oamenii din jurul meu că sunt fericiți! Ca antrenor personal, pentru că mă pasionează și psihologia, în sala de sport încerc să îi ajut pe oameni, nu doar în ceea ce privește aspectul lor fizic, încerc să le dau și un sfat bun, să le transmit o energie pozitivă. Ador să râd, să mă bucur de viață, aș râde continuu dacă aș putea și îi ador pe oamenii care mă fac să râd!”, încheie, plină de optimism, Laura Cupșa.

Foto: Facebook Laura Cupșa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *