In vizor

O nouă lovitură pentru IMM-uri: De la 1 iulie toate firmele vor fi obligate să plătească servicii de analiză de risc

Hotărârea de guvern 301/2012, privind normele de aplicare a Legii nr. 333/2003 ce vizează  paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor este în vigoare de aproape 5 ani pentru firmele înfiinţate după data de 16 iunie 2012. Pentru societăţile care au fost înfiinţate până în 16 iunie 2012 intrarea în vigoare a obligaţiilor s-a prorogat mai întâi până în 1 ianuarie 2015  la cererea antreprenorilor cu firme mici. De la 1 iulie 2017 prevederile Legii 333/2003 vor viza şi  firmele mai vechi de 16 iunie 2012. O lege cu dedicaţie pentru băieţii deştepţi, pensionarii din poliţie, SRI, Jandarmerie şi alte „servicii”, care şi-au făcut firme acreditate să realizeze analize de risc la securitate. Toți aceștia vor face bani serioşi pe spatele micilor întreprinzători. 

De la 1 iulie 2017 toate firmele din România au obigaţia să cumpere servicii de analiză de risc de securitate. Reprezentanţii Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România sunt de părere că această obigativitate a cumpărării serviciior de analiză de risc se referă şi la firmele care nu desfăşoară activitate comercială la sediul social sau care îşi desfăşoară activitatea la sediul clientului. 

“Se aplică tuturor firmelor, indiferent dacă ai sau nu activitate la sediul social. Dacă eşti firmă de consultanţă şi ai activitate la sediul clientului, dacă ai sediul social acasă sau într-un hub, trebuie să-ţi faci analiză de risc la securitate. Şi asta chiar dacă şi-a făcut şi hubul acela sau mall-ul în care ai magazinul”, a afirrmat Florin Jianu reprezentant al Consiliului IMM, fost ministru pentru Mediul de Afaceri.

Poliţia este autoritatea care ar trebui să verifice firmele care şi-au făcut analiza de risc la securitate. De aproape 5 ani firmele înfiinţate după data de 16 iunie 2012 au obligaţia de a-şi face analiza de risc la securitate, contractând servicii specifice ale unor experţi evaluatori în domeniu (persoane fizice autorizate, firme).

Din punctul nostru de vedere, legea şi normele de implementare nu au alt scop decât cel de a oferi venituri suplimentare ofiţerilor din insituţiile de ordine publică din România, ieşiţi acum la pensie, şi care deţin sau conduc fie companii de pază, fie firme care se ocupă de certificare sau analize de risc în domeniu. Totul pe spinarea micilor intreprinzători.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *