Reportaj

O Masa Calda, proiectul de suflet al Clujului

Un grup de tineri din mediul universitar clujean a pus pe roate, in urma cu mai bine de doi ani, unul dintre cele mai frumoase proiecte comunitare in folosul celor nevoiasi. Fara sa aiba in spate ONG-uri sau mari filantropi, cu numai cateva sute de lei pe saptamana si cateva ore munca entuziasta, ei reusesc sa ofere, in fiecare zi de joi, cate o masa calda pentru sute de batrani si copii saraci din oras. Ce au reusit ei sa faca, la Cluj, apoi in Bucuresti si alte orase ale tarii, e mai mult decat un gest umanitar, e o demonstratie despre cat de mult se poate face cu foarte putin.

In urma cu doi ani jumatate, cativa tineri, studenti si cadre universitare ale Facultatii de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii au inceput sa gateasca, o data pe saptamana, pentru sarmanii din centrul Clujului. Sunt tineri care vad in actele lor de caritate un gest uman, sincer, normal. Totul se pregateste din banii proprii si din donatiile care vin pentru sufletele care au nevoie sa creada ca au inca un ajutor spre care sa intinda mana. 

In vara s-au implinit doi ani de cand acesti tineri gatesc pentru oameni care locuiesc pe strazi, fara niciun venit sau cu salarii mici, copii din centre de zi, oameni pentru care o masa calda inseamna o zi mai buna. Sarmani pe care nu-i intreaba nimeni cati bani castiga sau unde muncesc, daca muncesc. Nu se uita nimeni la haine sau la incaltamintea pe care o poarta, nu-i intreaba nimeni de ce intind mana sa ia caserola cu mancare calda si, mai ales, nu-i judeca nimeni. La inceput au gatit 50 de portii; azi au ajuns la 500.

“Minunat nu e vorba doar de faptul ca numarul de portii a crescut atat de mult, ci faptul ca totul s-a facut pe baza de donatii”, spune George Jiglau, unul dintre initiatorii proiectului. 

In urma cu sase luni, a fost infiintata Asociatia O Masa Calda, prin care cei de la Cluj isi propun sa ii ajute pe cei din tara care vor sa replice actiunea lor. De cateva luni “O Masa Calda” s-a extins si in Bucuresti, unde ajuta acelasi tip de persoane – oameni saraci, batrani, singuri. Apoi, proiectul din capitala s-a extins si in Ferentari, unde cateva zeci de copii mananca, in fiecare sambata, dupa antrenamentul de fotbal, o masa cada. Trei centre de zi de copii din Cluj, adica 80 de micuti, sunt ajutate saptamanal de ei, dar si sarmanii de la un centru de adulti, unde sunt oameni care intampina greutati in a-si gasi un domiciliu, si o categorie aparte de oameni de la Centrul de Urgenta al Primariei – oameni fara adapost, familii cu copii mici, persoane care au fost evacuate din case si pensionari fara niciun fel de venit. O masa calda primesc si sarmanii din Bistrita, unde s-a deschis cea mai recenta cantina ce hraneste 70 de persoane cu venituri foarte mici.

De la 50 la 500

In total, proiectul pornit in urma cu doar doi ani jumatate a ajuns sa hraneasca 500 de oameni, chiar daca deocamdata e doar o data pe saptamana. Unii dintre ei, cu ochii in lacrimi, se inclina si multumesc din suflet, iar asta e cea mai mare recompensa, dupa cum spune George Jiglau: “Sa vezi ca ai muncit pentru ceva ce conteaza, ca ai reusit sa faci un om fericit, chiar daca doar la masa de pranz. Azi, el a avut o zi mai buna datorita tie. Azi a mancat”.

Cei care vor sa sprijine proiectul “O masa calda” o pot face donand bani in conturile RO78BTRLRONCRT0292723301 (lei), RO28BTRLEURCRT0292723301 (euro. SWIFT: BTRLRO22) sau prin Paypal: omasacaldacluj@gmail.com. In felul acesta, joia viitoare nu va mai fi niciodata o incertitudine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *