Reportaj

O fetiţă bolnavă mobilizează un oraş. Locuitorii din Câmpia Turzii luptă pentru Sabrina

Auzim în fiecare zi de copii bolnavi. Micuţi ai căror familii nu îşi permit tratamentele scumpe sau deplasări în străinătate, ce să mai vorbim de intervenţii chirurgicale care se efectuează doar în câteva clinici din lume.

Însă unii copii au norocul de a avea alături Oameni. Persoane pe care poate nici nu le-au întâlnit. Însă care lupta pentru viaţă.

Acum Sabrina e în spital. A ajuns la timp. Iar banala durere de mână (căreia mama i-a acordat atenţia cuvenită, ascultându-şi instinctul) s-a dovedit a fi o manifestare a leucemiei de care micuţa suferă.

„Povestea noastră a început în septembrie.. eram în parc şi dintr-o dată a zis că o doare mânuţa, fără să se lovească. Am mers la medic a doua zi şi nu avea nimic; în 2-3 zile a trecut durearea de la sine. În 25 septembrie, a început să şchiopăteze din senin. Am mers iar la medic la Câmpia turzii, de unde suntem, şi ne-a trimis la Cluj, la pediatrie 3, la conferenţiarul Man Sorin cu suspiciunea de artrită juvenilă. A durat 3 zile până am ajuns la Cluj, între timp se plângea de durere de genunchi şi a ajuns de nu a mai putut merge în picioare, dar şi-a revenit în câteva ore. În 17 octombrie ne-am internat şi analizele au ieşit foarte proaste. În 18 le-am repetat şi la fel au ieşit, chiar un pic mai scăzute. Am fost trimise în data de 19 octombrie la Clinica pediatrie 2 , oncologie pentru o punctie medulară, în urmă căreia s-a confirmat diagnosticul de leucemie. Şi de atunci suntem tot aici la spital. Diagnosticul pe care îl avem acum este leucemie acută limfoblastică. Ni s-a zis că boala a debutat de curând, primul semn fiind durerea de picior. Nici acum nu are alte simptome, decât oboseală. Miercuri am început primul protocol de tratament de chimioterapie, acesta va dura 5-6 săptămâni, urmând o săptămâna pauză, în care mergem acasă dacă totul decurge bine, apoi ne întoarcem la spital pentru încă 4 săptămâni, pentru următorul protocol. Internările foarte frecvente vor dura aproximativ 10 luni, tratamentul am înţeles că durează cam 2 ani. Am fost distruşi când am primit diagnosticul, dar mi-am propus să nu mai plâng în faţa ei şi să fiu tare. Trebuie să acceptăm că este o boală şi o să o tratăm. Am uitat să va spun că fetiţă mea se numeşte Sabrina Maria şi are 2 ani şi 2 luni! Va mulţumesc din suflet tuturor pentru gândurile bune, pentru că aţi donat sânge şi ne-aţi ajutat financiar până acum! Să aveţi parte de sănătate, că e cea mai importantă!”, scrie Alexandra, mama micuţei Sabrina.

Prietenele din mediul virtual ale mamei s-au mobilizat în câteva ore de la primirea veştii.

Două Alexandre şi Karina au pornit un grup de licitaţii pe Facebook, au adăugat persoane, iar acum peste 4.000 de Oameni încearcă să o ajute pe Sabrina. Peste 7.000 de lei s-au strâns în doar o săptămâna în contul mamei. Cum funcţionează „sistemul”? Pe grup, cei care vor să o ajute pe micuţa pot licita pentru produse scoase la licitaţie de alte mămici. Cumpărătorii, câştigătorii licitaţiilor, varsă banii direct în contul mamei fetiţei şi prezintă chitanţa persoanei care a organizat licitaţia şi a oferit produsul, urmând că acesta să fie expediat în termen de două zile.

Ce vând şi cumpără mămicile?

Florina a oferit sirop de cătină, Mihaela un sarafan, Simona un costum business, Anny un balansoar, Csaba role, Cornelia o poşetă, Delia pantofi. Şi lista ar putea continua.

De fapt, nu e vorba de produsele în sine. Ci de ajutorul pe care îl oferă unei fetiţe aflată în suferinţă.

„Nu ştiu ce aş face dacă mi s-ar întâmplă mie. Nu ştiu dacă aş avea puterea şi tăria să trec peste. Ajut cum şi cât pot, dar o fac cu sufletul deschis”, mărturiseşte una dintre mămicile care şi-au oferit ajutorul.

 

Dincolo de boala micuţei Sabrina, e uimitor cum oamenii din Câmpia Turzii, dar şi din împrejurimi, s-au mobilizat. De la primar, până la persoane care nu cunosc pe nimeni din anturajul familiei, însă au fost mişcaţi de povestea fetiţei.

Un alt caz pentru care locuitorii din oraş sunt solidari este al lui Tiberiu

Tiberiu are 27 de ani şi este absolvent al Universităţii Tehnice Cluj-Napoca, Facultatea de Construcţii Civile.

Boala sa a debutat acum două luni cu tuse şi răguşeală. A urmat un tratament cu antibiotice, prescris de medicul de familie, apoi a ajuns la Cluj, la secţia ORL. După un consult de specialitate a fost trimis să-şi facă o radiografie toracică şi un examen cu computer tomograf, care a evidenţiat o tumoare de aproximativ 20 cm în zona toracică. După alte investigaţii, diagnosticul lui Tiberiu a fost leucemie acută limfoblastică.

Acum este internat la Oncologie, secţia Hematologie. Singura sa şansă este un transplant de măduvă. Nefiind compatibil cu fratele său, intervenţia a fost aproximată la 100.000 de euro şi cea mai bună varianta este un spital din Bari, Italia.

Un hairstylist din Câmpia Turzii, Alexandru Suciu, tunde astăzi pentru Sabrina şi Tiberiu. „Salut, în data de 04.11.2016 am hotărât să fac un gest umanitar: toţi banii de pe tunsorile din ziua respectivă vor fi donaţi pentru SABRINA şi TIBERIU cele două suflete care au nevoie în lupta lor pentru dreptul la viaţă. Orice tunsoare în ziua respectivă va fi 20 de lei. Like şi share vă rog!”

Chef Dragoş Pădurariu organizează vineri, 11 noiembrie 2016, cu începere de la orele 13.00 pe platoul din faţa Palatului Cultural “Ionel Floasiu” din Câmpia Turzii, o acţiune „bucătărească”. Dragoş, alături de alţi 4 chefi, va găti iar publicul prezent va putea achiziţiona preparatele gătite pe loc, toate fondurile strânse fiind donate pentru cele două cauze. Dragoş Pădurariu îi are că invitaţi speciali pe chef Alex Hora-Tinu (locul doi Master Chef – sezonul doi), alături de care vor mai fi prezenţi chef Ionela Mureşan, chef Mihai Rusu şi chef Sebastian Sucală, toţi trei foşti concurenţi la Chefi la Cuţite.

Adrian Soporan va organiza un concert caritabil cu mai mulţi artişti invitaţi, începând cu ora 17.

Dorin Lojigan, primarul din Câmpia Turzii, tatăl unei fetiţe cu puţin mai mare decât Sabrina, s-a implicat activ în organizarea evenimentului caritabil şi este, măcar sufleteşte, alături de familie.

 

Kaelyn, Mihăiţă, Matias

Kaelyn, Mihăiţă sau Matias sunt doar o mică parte dintre copilaşii care au avut susţinerea grupurilor de mămici. Pentru ei, grupurile de mămici au organizat târguri, au gătit, au făcut spectacole. Pentru ei, oameni care nu îi cunoşteau, dar care le-au înţeles dramele şi-au pus minţile, mâinile şi sufletele la contribuţie.

Fiecare dintre aceşti copilaşi, dar şi alţii au primit o şansă şi datorită fiecăruia dintre cei care au donat 10 lei.

Pentru că faptă bună cu faptă bună se înfiripă minunile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *