O doctoriță de copii de la Pediatrie 2 a adus în Cluj una dintre cele mai importante conferințe de nefrologie pediatrică, la nivel mondial. Niciun cadru medical de la ICUTR nu a participat la eveniment

O doctoriță de copii din Cluj a reușit să aducă aici unul dintre cele mai importante cursuri de nefrologie pediatrică la nivel mondial - IPNA Teaching Course - From Pediatric CKD to Kidney Transplantation. Cursul a mai fost organizat o singură dată în România, anul trecut, la București. Andreea Răchișan, medic specialist pediatru și viitor medic specialist nefrolog a ținut să organizeze acest curs la Cluj pentru ca medicii români să învețe de la alți medici nefrologi, din centre medicale internaționale, cum se gestionează anumite situații ce pot apărea la pacienții cu afecțiuni renale.

"Anul acesta am hotărât să organizez acest curs la Cluj, pentru că trebuie să menționez, Clujul este centrul universitar cu cea mai mare secție și cu cel mai mare departament de Nefrologie Pediatrică. Importanța realizării unor astfel de cursuri este majoră, în sensul că noi aducem speakeri din străinătate, acum vorbim despre profesori de înalt renume din centre precum Lyon, Londra sau Roma, cu o vastă experiență în nefrologia pediatrică și, în speță, în partea de management pre și post transplant renal la copii. Foarte important, în special pentru tinerii doctori, care nu au posibilitatea să plece, dar este important și pentru medicii deja formați pentru că ne aduc alte perspective asupra urmăririi și asupra evaluării apcienților nefrologici pediatrici ", a spus Andreea Răchișan, directorul cursului IPNA Teaching Course

Medicul Andreea Răchișan a mai spus că principiile inovative predate în cadrul cursului pot fi aplicate și în spitalele din România, însă doar cele de bază. Pentru că, atunci când vine vorba de terapii avansate, sistemul medical românesc se izbește de probleme financiare.

 

Andreea Răchișan, directorul cursului

La cea de a doua ediție a cursului IPNA Teaching Course ținut în România au participat câteva zeci de cadre medicale specializate în nefrologie. De la Institutul de Urologie și Transplant Renal Cluj  nu a fost, însă, nici un medic prezent. Chiar dacă toate operațiile de transplant renal la copii se efectuează la ICUTR Cluj și la Fundeni București. Acest lucru denotă faptul că medicii din țara noastră ar trebuie să renunțe la orgolii și să învețe să comunice între ei.

"La astfel de conferințe vin medici din alte țări, deci este important că oamenii încep să comunice pe probleme care sunt discutate de foarte mulți ani în străinătate. Pentru că vedem o situație absolut dramatică. Sunt mame ale căror copii își găsesc vindecare în Madrid, în Franța și mai puțin la noi. Din păcate, azi nu a venit aici nici un specialist de la ICUTR, ceea ce este un semnal foarte prost, pentru că acolo ar fi nevoie de un nefrolog pediatru. Ar fi nevoie în acea echipă de un pediatru care să monitorizeze situația pacienților după transplant ", a declarat Emanuel Ungureanu, vicepreședinte al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților și, totodată, președinte al unei asociații care are în grijă copii și tineri diagnosticați cu insuficiență renală cronică.

Cel de al doilea curs IPNA organizat în România durează 2 zile, joi și vineri.

Adauga comentariu