Reportaj

O altfel de sarbatoare: Dor de casa, de bani, de mancare

Dor de vara, dor de mare, dor de casa. Lista dorurilor nu are o tema si nici un sfarsit, pentru ca doleantele oamenilor difera de la la o personalitate la alta, se schimba de pe azi pe maine. Pentru unii oameni, insa, dorul se rezuma la acelasi lucru la care, poate, doar viseaza: dorul de “acasa”.

Mi-e dor de mama si de tata. Nu i-am vazut de 6 ani, nu stiu unde sunt; au plecat”, spune fata ce-si acopera fata cu mainile murdare. In dreapta ei sta un baietel ce nu tradeaza mai mult de 10 ani; mananca o inghetata la umbra cladirii din care oamenii ies cu bani si cu mancare in maini, pe care incearca sa ii induplece sa-i dea si lui cate putin. “Mie mi-e dor de …”, face o pauza si trage aer in piept: “nu stiu”. Apoi lasa ochii in pamant si se intoarce la cersit.

Fata are 14 ani si e singura lui familie. Impreuna au crescut, cersind pe strazile Clujului si nu le e dor decat de vremea cand nu trebuiau sa aiba grija de ei insisi. Le e dor de familie, chiar daca familie insemna un tata alcoolic si o mama abuzata.

Mi-e dor de vremea cand aveam bani sa traiesc”, spune un alt cersetor, proptit in fata unui magazin din centrul orasului – “Mi-e dor sa am bani sa-i cumpar copilului medicamente”. Apoi isi scoate din buzunar un chistoc de tigara rulata, il aprinde si-si ridica bluza: “Mi-e dor sa nu fiu operat la inima”.

Mi-e dor de o masa buna, de un pat, de o casa”, spune, cativa metri mai incolo, un barbat imbracat in palton ce duhneste puternic a alcool. Apoi pleaca fara sa mai scoata un cuvant.

De Ziua Internationala a Dorului, pe care ei n-au sarbatorit-o niciodata, acesti oameni ravnesc la cele mai simple dintre dorinte: o casa, o masa, o familie. Nu indraznesc sa spere la mai mult, cand viata lor se rezuma la o mana intinsa in timpul zilei si un culcus ponosit sub un balcon, noaptea. Pentru ca ei nu cunosc nici conceptul de mare, nici de vacanta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *