Sanatate

Nutrientii antioxidanti si incetinirea imbatranirii

Multi oameni de stiinta din intreaga lume studiaza factorii care afecteaza imbatranirea, studiile recente axandu-se in special pe rolul moleculelor distructive, numite radicali liberi. Aceste molecule extrem de instabile sunt generate in corp in timpul procesului de creare a energiei si exista dovezi clare cum ca ele stau la baza procesului de imbatranire.

 

Efectele de imbatranire ale radicalilor liberi. De-a lungul anilor, prezenta radicalilor liberi poate cauza afectiuni grave in corp, ducand la cresterea susceptibilitatii la diferite afectiuni si, in afara de acestea, la semnele imbatranirii. Efectele radicalilor liberi includ:
– Distrugerea peretelui celular, care poate cauza predispozitie la boli de inima si infarct.
– Distrugerea mecanismului intern al celulelor, ducand la afectiuni genetice si chiar la o posibila predispozitie la cancer.
– Reducerea functiei imunitare, ducand la o mai mare susceptibilitate la infectii, cresterea riscului aparitiei cancerului sau a bolilor inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoida.
– Distrugerea proteinelor din piele, ducand la pierderea elasticitatii tesuturilor si aparitia ridurilor.

 

Antioxidantii salvatori. Din fericire, corpul isi are propriul mod de a face fata radicalilor liberi. Moleculele numite antioxidanti pot distruge radicalii liberi din corp. deci, imbatranirea este determinata de echilibrul relativ dintre radicalii liberi si antioxidanti – cu cat sunt mai multi antioxidanti decat radicali liberi, cu atat mai incet evolueaza procesul imbatranirii.

 

Principalii nutrienti antioxidanti, cu surselelelor sunt:
– Vitamina A si carotenoidele, cum ar fi beta-carotenul, sunt antioxidanti puternici, cu un rol special in protejarea plamanilor si a pielii. Surse: vitamina A in  ulei de peste, ficat; beta-carotenul in fructe si legume verzi, galbene si portocalii, cum ar fi morcovii, pepenele galben, ardeii, caisele si fructele mango.
– Vitamina C este un antioxidant puternic si un intaritor al imunitatii. Se gaseste in portocale, grepfrut, lamai, stafide negre, kiwi si ardei rosii, verzi si galbeni.
– Vitamina E este un antioxidant si un intaritor al imunitatii. Joaca un rol important in prevenirea bolilor de inima. Sursa: ulei vegetale, margarine, nucil, migdale, alune, seminte si germeni de cereale.
– Seleniul este un antioxidant puternic care poate ajuta la reducerea riscului aparitiei cancerului. Surse: carne si organe, peste, moluste, unt, citrice, pere, avocado si grane integrale.

 

Alimentatia si menopauza. In anii reproductivi, ciclul femeii este reglat de o varietate de hormoni, dintre care cei mai importanti sunt estrogenii si progesteronul. Cand se apropie menopauza, producerea acestor hormoni se reduce dramatic, ducand la aparitia unor simptome care includ transpiratie nocturna, bufeuri de caldura, proasta dispozitie si pierderea libidoului. Transformarile hormonale, asociate cu menopauza, sunt asociate si cu o crestere a riscului anumitor boli, cum ar fi colesterolul marit, boli de inima si osteoporoza.

 

Anumite modificari ale regimului alimentar le ajuta pe femei in timpul si dupa menopauza. Produsele de soia, cum ar fi tofu (pastaile de soia nefermentat) si laptele de soia, pot reduce bufeurile, deoarece contin compusi care au o activitate identica cu cea a estrogenului in corp. Tarile in care se consuma mari cantitati pe baza de soia (cum ar fi Japonia) au mai putine incidente de simptome ale menopauzei in randul femeilor de varsta mijlocie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *