In vizor

Nu mai sunt bani pentru salariile asistenților maternali și ai celorlalți angajați de la Protecția Copilului

După ce Guvernul a împărțit în stânga și în dreapta majorări salariale pentru toată lumea, acum, se pare că nu mai sunt bani pentru salarii. Situația este cât se poate de reală la Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Cluj, unde nu sunt fonduri pentru acoperirea salariilor până la sfârșitul anului. Ca să fie și mai dificilă situația, instituția se confruntă și cu un deficit de personal. 

„Nu avem asigurate salariile până la sfârșitul lunii decembrie. În plus, începân cu 1 octombrie ar trebui să intre în plată, după expertizarea locurilor de muncă și aprobarea regulamentelor de sporuri, ar trebui să fie o majorare de salarii a anumitor categorii profesionale. Noi am făcut adresă către Consiliul Județean, dar nu cred că vor fi bani, deși legea îi obligă”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, Daniel Tămaș, directorul DGASPC Cluj.

Potrivit conducerii instituției, nu au mai fost astfel de probleme până acum.

„Din câte știu eu, este primul an când avem o problemă serioasă, bineînțeles și din cauza modificărilor salariale la nivel național, pe Legea Salarizării. Să vedem însă ce se întâmplă până la sfârșitul anului”, a precizat Daniel Tămaș.

În acest moment sunt afectați peste 1000 de angajați ai instituției. Mai mult, din cauza deficitului de personal, nu se pot face anumite servicii în beneficiul persoanelor cu dizabilități. 

„În acest moment, DGASP Cluj are în jur de 1.000 de angajați, cu tot cu asistenți maternali. Numărul de angajați este relativ mic raportat la problematica instituției noastre pentru că avem peste 1.000 de beneficiari adulți și copii în sistem rezidențial plus că gestionăm situația celor 30.000 de persoane cu dizabilități. Avem un deficit de aproximativ 150 de persoane ca să funcționăm la parametrii normali. Dacă ar fi să dezvoltăm anumite servicii inexistente la Gherla, Dej, Turda, Huedin și Câmpia Turzii – vorbesc despre servicii de recuperare pentru copii și adulți – ar fi nevoie de încă 100 de specialiști. Acesta ar fi un lucru extraordinar pentru cele 30.000 de persoane cu dizabilități”, a mai spus Daniel Tămaș. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *