Din oras

Nimeni nu vrea să construiască Centrul Cultural Transilvania. Proiectul stagnează de 8 ani, dar cu toate acestea, Primăria se îndatorează pe 30 de ani pentru această investiție

410 milioane lei (aproximativ 87 milioane euro) va împrumuta Primăria Cluj-Napoca pentru construirea Centrului Cultural Transilvania și pentru alte patru proiecte mai mici. Emil Boc a anunțat încă din primăvară că va împrumuta acești bani, dar abia în urmă cu câteva zile a fost publicat anunțul pentru licitația de contractare a creditului. Este interesantă ideea acestui credit, în condițiile în care Primăria are la activ două licitații anulate din cauză că niciun investitor privat nu s-a înscris în cursa pentru acest proiect. Concursul de soluții pentru Centrul Cultural Transilvania s-a încheiat în 2011. De atunci lucrurile stagnează.

Contractarea creditului de 410 milioane lei a fost aprobată în primăvara acestui an, printr-o Hotărâre de Consiliu Local. Conducerea Primăriei a motivat acest împrumut cu modificarea legilor bugetare care au determinat scăderea bugetului local.

„Finanțarea realizării investițiilor din surse proprii constituie o problemă actuală și de perspectivă la nivelul municipiului Cluj-Napoca, datorită modificărilor aduse de legile bugetare anuale care au diminuat semnificativ veniturile proprii, respectiv cota defalcată din impozitul pe venit. În anul 2018, diminuarea față de anul 2017 a fost de 76.509.000 lei. Pentru anul 2019, cota defalcată din impozitul pe venit estimată este la același nivel ca și în anul 2017. Totodată, se înregistrează o creștere continuă a cheltuielilor aferente secțiunii de funcționare, componentă obligatorie a bugetului, precum și a asigurării sumelor aferente susținerii proiectelor cu fonduri europene, precum și o creștere a cheltuielilor de capital. Tot datorită modificărilor legislative, respectiv OUG 114/2018, se înregistrează o creștere a salariilor minime în domeniul construcțiilor, respectiv salariul minim brut crește de la 1.900 lei la 3.000 lei, fapt care duce la o creștere semnificativă a cheltuielilor. Având în vedere cele reținute anterior, în vederea asigurării secțiunii de dezvoltare, în anul 2020 și în perspectivă, se impune contractarea unei finanțări rambursabile interne în valoare de 400.000.000 lei, astfel încât toate obiectivele de investiții să fie realizate. Pentru municipiul Cluj-Napoca, o prioritate importantă în următorii 2-3 ani o constituie realizarea unui volum de investiții cât mai mare”, scrie în Hotărârea de Consiliu Local.

Banii respectivi vor fi folosiți pentru construirea Centrului Cultural Transilvania (288 milioane lei din totalul sumei), pentru repararea a două corpuri de clădiri istorice de pe strada Iuliu Maniu, pentru repararea pasajului superior de pe strada Locomotivei (Gară) și pentru consolidarea și repararea unor imobile din Piața Unirii.

Data limită pentru depunerea ofertelor în vederea contractării creditelor este 23 decembrie 2019.

Centrul Cultural Transilvania, proiectul pentru care Primăria vrea să cheltuiască cei mai mulți bani din credit, stagnează de opt ani, de când s-a încheiat concursul de soluții. În 2011, Primăria a organizat o licitație pentru desemnarea unui investitor privat împreună cu care să construiască acest proiect, dar nu s-a prezentat nimeni.

În 2017, după șase ani de stagnare, proiectul a fost relansat. Au urmat licitațiile de anul acesta, care au fost anulate din cauză că nimeni nu a fost interesat să intre în parteneriat cu Primăria pentru realizarea Centrului Cultural Transilvania. Două au fost anulate, iar a treia este în desfășurare. Administrația publică locală caută un investitor privat care să construiască un hotel de patru stele pe locul fostei cazarme și să facă un parteneriat pentru realizarea Centrului Cultural Transilvania.

Întreaga investiție este estimată la peste 300 milioane euro. O parte din sumă va fi acoperită de Primărie și o parte de investitorul privat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *