Din oras

Nicolae Cobarzan, proprietarul fermei de pui din Floresti, ii raspunde lui Alin Tise: "Ferma nu impiedica construirea Spitalului regional". "Doar se joaca cu vorbele"

La fiecare ciclu electoral, Ferma de pui din comuna Floresti este un foarte bun si exploatat subiect de campanie pentru candidatii la functia de primar sau Consiliul Judetean Cluj. In plus, cum urmeaza si alegerile parlamentare, subiectul mirosului cu care Ferma umple blocurile construite in vecinatatea ei este numai bun de muls in continuare. Cu toate acestea nimeni nu a reusit sa gasesca o cale de mijloc echitabila, atat pentru comunitatea floresteana, care de buna credinta si-a cumparat apartamente in imobilele construite mai mult sau mai putin legal langa Ferma, cat si pentru proprietarul acesteia Nicolae Cobarzan. Tipic romanesc, sub sloganul “sa moara capra vecinului”, cu mult populism, Primaria Floresti a anuntat ca Ferma de pui isi va inceta activitatea peste cateva zile. Asa cum este normal in lumea mass media, Ziar de Cluj a solicitat si opinia lui Nicolae Cobarzan cu privire la viitorul afacerii pe care o conduce alaturi de familia sa de peste 15 ani si asupra modului in care autoritatile sunt pe cale sa i-o falimenteze la modul populist.

Ziar de Cluj l-a contactat azi pe patronul fermei de pui din comuna Floresti, afacere care de aproape 10 ani este marul discordiei intre autoritati si investitorul privat. Toata lumea tine discutia despre Ferma in zona „ce a fost intai, oul sau gaina”? Pentru a lamuri acest lucru, precizam ca Ferma de pui isi desfasoara activitatea in perfecta  legalitate inca din anii ’80. Ulterior, incalcand atentionarile Agentiei de Protectie a Mediului si a numeroaselor sesizari venite din partea lui Cobarzan, primaria Floresti a  dat sute de autorizatii de construire de imobile cu destinatie de locuit in aria de protectie sanitara a acesteia. Din 2007, pana in prezent, meciul de ping pong dintre autoritati si proprietarul afacerii nu a avut nicio finalitate, singurii care au avut de suferit de pe urma mirosului emanat de procesul de crestere al puilor fiind cetatenii care, de buna credinta, si-au cumparat apartamente in blocurile nou construite. Nou construite in conditii de legalitate indoielnica, sa ne intelegem, conditii pe care procurorii ar trebui sa le ancheteze.

“Din cate imi  amintesc, cam prin 2007 s-a dat prima autoriatie de construire in zona fermei. La Multiserv le-a dat prima data. Primele blocuri au inceput din fata de peste drum de ferma. Inca de atunci au fost tentative de mediere, de cand au aparut primele blocuri. Inca de atunci am spus ca acceptam relocarea, dar le-am cerut conditii. Nu ne trebuie banii nimanui. Sa ne dea primaria sau CJ Cluj o locatie identica cum se lauda domnul Tise acuma. Dar nu o fac, numai povestesc in campanie electorala si atat. Faptic ei nu au initiat niciun demers. Am depus actele pentru o noua autorizatie integrata de mediu cu 30 de zile inainte de a expira cea pe care o detineam. Amplasamentul viitorului spital de urgenta este categoric in afara ariei de protectie sanitara al fermei. E cam la trei kilometri si nu are nimic de a face nimic una cu cealalta. E o afirmatie politica practic. Afirmatiile domnului Alin Tise legat de faptul ca dezvoltarea Spitalului regional este impiedicata de existenta si functionaitatea fermei sunt categoric declaratii electorale. Ferma nu impiedica cu nimic constuirea Spitalului regional. Sunt mai bine de trei kilometri pana la spital. Probabil ca nu a reusit sa faca spitalul in legislatura cealalta, acuma a ajuns din nou presedinte al CJ si incearca sa isi gaseasca oaresce scuze. Adica vreau sa il fac, dar nu pot sa il fac din cauza fermei, asta chiar sunt aberatii totale. Nu are nimic de a face spitalul cu ferma, dar vedeti se joaca cu vorbele.  Nu stiu in ce masura e important pentru cineva ca sunt 100, sau mai mult de angajati de 100 in firma, ca maine, din cauza lor se inchide sau nu se inchide. Pentru ei (Sulea si Tise – nr) nu are importanta. Important e ca noi am functionat si functionam legal acolo si constat ca noi suntem faultati”.

Nicolae Cobarzan a tinut sa reamintesca  faptul ca a purtat corespondenta cu administratia publica locala a comunei Floresti inainte de inceperea construirii blocurilor in zona de protectie sanitara a fermei insa memoriile si adresele trimise Primariei Floresti au ramas fara solutionare.

Noi am facut demersuri la primarie inca din 2007 si le-am cerut: nu mai emiteti autorizatii. Am ramas cu comunicatele respective. Potrivit legii 204/2008, aveam posibilitatea sa ne indreptam impotriva celor care construiesc, cu sau fara autorizatie, sa le solicitam in instanta demolarea lor. Asta insemna ca noua ne trebuia o armata de avocati sa deschidem sute de procese, ca sau eliberat sute de autoriatii in zona, sa cerem demolarea lor. Ne era imposibil sa facem acest lucru. Acum ne arunca noua in carca greselile si abaterile lor. Nu ne convine nici noua sa sicanam mii de oameni in Floresti. Dar nu avem solutie noi, pentru ca daca am avea o solutie financiara, ne-am duce maine de aici. 

Investitiile pe care ar trebui sa le faca adminsitratia locala, principala vinovata a situatiei create in jurul femeri de la Floresti, se ridica la cateva milioane de euro.

“Nu as putea spune exact cat ar costa realocarea, pentru ca daca vehiculez o suma, cineva o sa interpreteze. E simpu de calculat. Sunt 8 hale a cate o mie de metri patrati. Cu celelalte spatii de depozitare, sunt in total  11.000 mii de metri patrati de constructie pe 3 hectare. Sunt in joc cateva milioane de euro fara discutie si nu vorba numai de halele in sine, e vorba de infrastructura: drumuri, utilitati-curent, apa, canal. Dar sa faca aceasta investitie primaria Floresti impreuna cu CJ – de cand se lauda si domnul Tise, de ce nu vine cu solutia asta. El numai vine si spune ca stau ilegal?  Pai cum stau ilegal cand dansul in legislatura cealalta (2008-2012 – n.r.)  le-a dat avizul sa construiasca aici. Consiliul Judetan de ce nu a intervenit atunci? Acum vine si striga la noi plecati de acolo gata inchidem ferma. Nu e corect. Oamenii nu sunt informati corect. Nu vreau sa jignesc, sau sa sicanam mii de oameni in Floresti, dar cineva trebuie sa inteleaga ca nu avem solutii financiare sa ne ducem de acolo. Daca autoritatile judetene si locale au creat situatia asta, faca bine si sa ne creeze conditii sa ne ducem in alta parte. Noi  maine ne mutam acolo. La autorizatiile emise de primaria Floresti, Consiliul judetean le-a dat avizul la PUZ-uri, i-a supervizat. Si atunci domul Tise ce vine sa ne spuna acuma ? Ce spune oamenilor dansul acuma cand a ajuns din nou la CJ? Nu e corect. Familia mea trudeste in aceasta afacere de 15 ani si vine cineva acum peste noapte si ma inchide. Se va inchide daca nu vom avea autorizatie, pentru ca daca nu produci nu ai obiectul muncii la abator. Pierdem foarte mult s-ar putea sa intram in insolventa sau in faliment, chiar nu as putea sa dau cifre dar ne costa scump de tot si nu e din vina noastra”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, Nicolae Cobarzan.

Reamintim faptul ca, intre 2008 si 2012, primar al comunei Floresti era Ioachim Vancea (PDL), secondat de catre viceprimarul Horea Sulea (PNL). La presedintia Consiliului Judetean Cluj era Alin Tise (PDL). Este perioada in care s-a construit cu frenezie in preajma Fermei de pui, exact in zona de protectie.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *