Politica

NESIMȚIREA UDMR PE BANI PUBLICI PE CALE SĂ APUNĂ: Formațiunea lui Kelemen Hunor, forțată de instanță să spună cum cheltuie banii pe care-i obține de la stat

Jurnaliștii de la ” Átlátszó Erdély” i-au acționat în instanță pe reprezentanții Uniunii Maghiare Democrate din România pentru a-i determina să ofere informații transparente și concrete cu privire la finanțările publice de care beneficiază această formațiune culturalo-politică din partea statului român și cum sunt cheltuiți acești bani. Cu decizia instanței în mână, jurnaliștii de la „Átlátszó Erdély” arată că, în continuare, UDMR întârzie să le răspundă solicitărilor. Tipic politicienilor din România: să fie NESIMȚIȚI, la modul grobian, pe banii noștri!

Instanța a confirmat în două rânduri că UDMR are obligația să răspundă tuturor informațiilor solicitate de jurnaliști, conform prevederilor Legii 544/2001, privind liberul acces la informațiile de interes public: „Ne străduim să dezvăluim în scopuri folosește UDMR banii publici. Cea mai importantă consecință a procesului este că instanţa a confirmat din nou: legea 544/2001, referitoare la accesul liber la informațiile de interes public se aplică și pentru organizațiile neguvernamentale de utilitate publică. Toate informaţiile privind finanţările publice primite de către Uniunea Democrată Maghiară din România sunt supuse regulilor privind accesul la informaţiile de interes public– se arată în justificarea sentinței. Acest lucru este important, fiindcă UDMR a încercat din nou să se sprijine pe argumentul că ea ar fi o organizație neguvernamentală fără statut de utilitate publică, prin urmare, nu este obligată să furnizeze informaţii în temeiul cererilor de solicitare de informaţii pe baza Legii 544/2001. Sentința a subliniat iarăși că legea se referă la organizații de utilitate publică, și nu la cele recunoscute ca fiind de utilitate publică” – arată jurnaliștii de la „Átlátszó Erdély”.

Instanța a mai pronunțat o decizie, în decembrie 2017, care obliga UDMR-ul să le ofere jurnaliștilor acces la informații, dar cu toate acestea, doar o serie de date, prea puțin concludente, au fost publicate pe pagina de Facebook a Uniunii. În mai, 2018  reprezentanții UDMR au refuzat din nou solicitarea jurnaliștilor, motivând cu aceleași argumente, că UDMR nu intră sub incidenţa Legii 544/2001. „Uniunea Democrată Maghiară din România nu este un partid și nu a fost recunoscută ca şi o organizație neguvernamentală de utilitate publică în conformitate cu legile aferente, de aceea nu cade sub vigoarea Legii 544 din 2001” – le-a răspuns jurnaliștilor, oficial, președintele executiv  al UDMR, Bálint Porcsalmi. Anul trecut, în mai, jurnaliștii au revenit pentru a solicita UDMR-ului o serie de clarificări în privința datelor succinte care fuseseră publicate. Mai concret, pe site-ul UDMR apăruse un tabel cu diurnelor de deplasare în străinătate acordate unor membri, angajați sau reprezentanți ai UDMR. „Am vrut să obținem completarea tabelului cu numele persoanelor care au fost în călătorii, respectiv funcția lor, data începutului și sfârșitului deplasării, localitatea de destinație, o scurtă descriere a deplasării, sumele cheltuite pentru transport (cu specificarea mijloacelor de transport: avion, autoturism, tren), pentru cazare și masă, dar ne-am lovit de refuz” – arată jurnaliștii de la „Átlátszó Erdély”.

UDMR primește o subvenție anuală de la buget de aproximativ 5 milioane de euro, iar folosirea acestor bani este demult un subiect de interes în viața publică maghiară din Transilvania. Cheltuirea sumei este importantă, fiindcă Hotărârea Guvernului prin care se acordă subvenția conține formularea clară că acesta este un sprijin acordat comunității maghiare din Transilvania, iar UDMR este responsabil pentru gestionarea banilor, având rolul de a administra aceste fonduri. Ceea ce se întâmplă de fapt este că UDMR distribuie o parte din bani organizațiilor nonguvernamentale maghiare din Transilvania, iar restul îl folosește pentru propria funcționare. Știm foarte puțin despre cheltuirea reală a acestor sume. Au existat mai multe încercări de a cere socoteală referitor la acești bani, din păcate urmate insucces, deoarece UDMR a refuzat de fiecare dată un răspuns concludent. Asociația Átlátszó Erdély a început să publice în primăvara anului 2016 documentele de decontare predate de UDMR la DRI (Departamentul pentru Relații Interetnice); acestea s-au dovedit a fi extrem de superficiale, fără informații exacte și concrete. În consecință, am acționat judecată UDMR-ul, rezultatul procesului fiind sentința din decembrie 2017 care obligă această formațiune politică să ofere informațiile cerute.

În ceea ce privește informațiile solicitate de noi, în prima instanță, în data de 29 octombrie 2018, s-a ordonat punerea la dispoziție a listei documentelor de interes public. Decizia judecătorilor a fost însă nefavorabilă în ceea ce priveşte informațiile legate de deplasările politicienilor. Instanţa a acceptat argumentele pârâtei conform cărora numele politicienilor ar fi date cu caracter personal, de aceea nu pot fi publicate. Celorlalte informații solicitate – cum ar fi funcția persoanei care se deplasează, data începutului și sfârșitului deplasării, localitatea de destinație, o scurtă descriere a deplasării, sumele cheltuite pentru transport (cu specificarea mijloacelor de transport: avion, autoturism, tren), pentru cazare și masă – nu i s-a acordat nici un fel de atenție.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *