Diete

Ne putem stabili singuri dieta fara sfatul medicului?

A defini exact supraponderalitatea nu este un lucru simplu. Greutatea corpului, departe de a fi o valoare statica, este e fapt in continua miscare corelata cu activitatea noastra fizica, cu situatiile de incordare si stres, cu variatiile care survin in regimul nostru alimentar, cu practicarea mai mult sau mai putin asidua a unui sport si cu schimbarea anotimpurilor. Asadar, nici o persoana care se urca pe cantar nu trebuie sa se astepte ca acesta sa indice mereu aceeasi valoare.

 

 

Dimpotriva, este adevarat ca o variatie de 2-3 kg in plus sau in minus fata de greutatea noastra obisnuita este un eveniment destul de frecvent si trebuie considerat de natura fiziologica. Variatiile de greutate de acest ordin de marime nu necesita adoptarea unui regim alimentar special. Daca insa cresterea greutatii depaseste valoarea ideala cu 20 %, putem afirma cu siguranta ca am intrat in categoria obezilor. In schimb, pentru valori mai mici, se vorbeste, in general de suprapondere.

 

 

Interventia asupra starii de supraponderabilitate prin programe de restrictii alimentare reprezentate prin diete poate deveni un instrument bun si eficient pentru a evita intrarea in zona obezitatii, mai ales in asociatie cu cateva dintre instrumentele putine, dar incisive, ale activitatii fizice, precum plimbarile mai lungi, inotul, evitarea mersului cu ascensorul sau cu mijloacele de transport public etc.

 

 

Miezul problemei il constituie intrebarea daca si cand ne putem stabili singuri dieta fara sfatul medicului si, in acelasi timp, fara a ne pune sanatatea in pericol. Merita sa parcurgem decalogul prezentat mai jos, in care sunt cuprinse situatiile cand este necesar sa consultam un medic, fie si pentru unul singur dintre cazurile enumerate. Prezenta acestei liste ne poate ajuta la formarea priceperii de a ne controla singuri greutatea, evitand in acelasi timp comiterea unor erori in dauna propriei noastre sanatati. Asadar, nu ezitati sa consultati medicul daca:

 

 

1.    Cantariti cu mai mult de 10 kg fata de normal.
2.    Sunteti in situatia in care ba cantariti mai mult, ba mai putin s.s.m.d. Este vorba de sindromul yo-yo, pe cat de antipatic, pe atat de periculos. Sfatuindu-va cu un medic, veti putea elabora o strategie pentru a iesi definitiv din aceasta situatie.
3.    Ati fost intotdeauna supraponderal si va este greu sa lichidati singur niste deprinderi inradacinate.
4.    Va simtiti foarte prost din pricina greutatii prea mari a corpului si sunteti dispus sa acceptati un regim hipocaloric sever.

 

 

5.    In afara de suprapondere, aveti si hipercolesterolemie, sau diabet sau hipertensiune, la care nu este suficienta numai cura de slabire si, in plus, se cer restrictii alimentare selective.
6.    Vreti sa slabiti folosind produse farmaceutice naturale sau de sinteza. Este mai bine sa vi le prescrie medicul!
7.    Sunteti stresat, istoricul bolii dvs. include faze de anorexie sau bulimie. Dieta, in acest caz, va deveni un stres suplimentar (si, in orice caz, nu reprezinta adevarata problema).
8.    Sunteti in perioada sarcinii. Nu inseamna neaparat ca ceea ce vi se potriveste este si spre binele copilului.
9.    Daca e vorba de un copil sau de un adolescent supraponderal, o dieta poate perturba dezvoltarea normala!
10.     In timp ce sunteti la regim, pot aparea dureri, stari depresive, insomnii. Atat dieta, cat si starea generala in care va aflati, trebuie discutate cu un medic.

 

 

Slabirea din proprie initiativa. Trecand peste aspectele enumerate, putem spune ca pentru a scapa de 5-7 kg, daca sunteti sanatosi nu este absolut necesar sfatul medicului, in special daca utilizati scheme dietologice echilibrate, in care programul alimentar restrictiv, adecvat unei persoane (barbat sau femeie) cu greutate si inaltime medie, cu supraponderabilitate moderata, este conceput pentru o reducere gradata a greutatii, nu excesive, si care sa nu induca situatii de stres sau carente alimentare.

 

 

Chiar si cele mai simple diete solicita, in vederea reusitei, anumite precautii:

1.    Planificati meniurile din timp, nu lasati alcatuirea lor la intamplare si faceti-va cumparaturile astfel incat sa aveti in casa tot ce va trebuie, cel putin pentru o saptamana de regim.
2.    Echipati-va cu un cantar de mare precizie si cantariti portiile in perioada initiala. E destul de plictisitor, dar dupa ce v-ati obisnuit ochiul, puteti renunta la cantarire.
3.    Nu mancati in timp ce cititi sau va uitati la televizor. Mai degraba concentrati-va asupra mancarii si incercati sa percepeti cat mai exact ce gust are fiecare ingredient in parte.
4.    Mancati incet, mstecand bine inainte de fiecare inghititura.
5.    Incercati sa reduceti consumul de sare si evitati sosurile picante si mancarurile cu rantas. Utilizati mai degraba mirodenii si condimente de orice tip pentru a avea mancaruri gustoase si aromate.

 

 

6.    Daca va apuca o foame turbata, in loc de crackers si de salatini, folositi tulpina de telina, morcovi sau mere. Va vor satura mai mult, va vor curata stomacul si contin mai putine calorii.
7.    Beti cel putin 2 l de apa pe zi. In timpul regimului dietetic, asta va permite sa va simtiti satui, sa va feriti de constipatie si va ajuta la eliminarea toxinelor.
8.    Invatati sa gatiti mancarea pe gratar, in aburi si in vase neaderente. Asta va va permite sa aveti mancaruri mai gustoase, mai sanatoase si sa reduceti consumul de calorii prin grasimi.
9.    Evitati sa tineti in casa alimente hipercalorice si aperitive care tenteaza sa fie folosite.
10.     Daca incalcati regulile, nu va lasati rapusi de sentimentul culpabilitatii, care v-ar putea face sa spuneti: “acum totul s-a dus, prin urmare,…” si sa va determine sa reincepeti sa mancati prea mult. Dimpotriva, fiti veseli si iertati-va gresala propunandu-va, drept penitenta, o ora de plimbare in plus, dupa care va puteti relua programul cu seninatate.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *