Anchete

Nașterea la stat vs privat. Dreptul femeii valorează pentru stat numai cât plicul cel uns cu toate alifiile

Metoda ”Plicul” încă funcționează în spitalele din Cluj, întreținută atât de medici cât și de mamele care îl dau ca pe o poliță de asigurare la naștere. Ca să fie totul bine, o femeie plătește la stat cel puțin 2000 de lei, iar la clinicile private suma trece de 4000 de lei.  Ce spun clujencele care au experimentat ambele sisteme.

Teoretic, orice persoană care plătește asigurarea obligatorie de sănătate trebuie să beneficieze de servicii medicale gratuite. În realitate, de multe ori este fix pe dos: plătești asigurarea, dar plătești și serviciul medical. La fel se întâmplă și în cazul nașterilor. Femeile se feresc să nască la privat din cauza tarifelor mari, pe care nu și le permit, dar când ajung la stat își dau seama în scurt timp că ajung să plătească aproape la fel ca la privat cu toate șpăgile și atențiile pe care le dau medicilor, asistentelor și chiar infirmierelor. Nimeni nu mișcă ceva dacă nu este stimulat cu un plic. 

Cerșetoria s-a lipit de unii medici și a ocolit infirmeria

Alexandra, o tânără mămică din Cluj, s-a convins pe pielea ei cât te poate ustura la buget o naștere la stat. Sistemul are încă multe carențe, deși a întâlnit și oameni dedicați profesiei, nu plicului ”magic”. Dacă medicii au așteptat atenții în spitalul unde a născut Alexandra, o infirmieră le-a dat lecții de omenie și moralitate.

„Am născut la Stanca în 2012. Am avut o sarcină cu probleme și o naștere cu recomandare de la doi specialiști prin cezariană. Medicul nu mi-a cerut nimic, însă a ținut o asistentă să îmi spună să îl aștepte soțul pe medic, după ce iese din operație, să îl informeze cu privire la starea mea. Am știut că se referă la plic. Și am cotizat cu 800 de lei. La o oră după ce am ajuns la ATI, a venit anestezistul care a stat lângă pat. Nu mi-a zis nimic, doar stătea lângă mine, așteptând să îi vâr în buzunar. L-am rugat să revină a doua zi, pentru că am o senzație cruntă de rău și mi-e teamă să nu îi vărs pe halat. A doua zi, la vizită, lipit de patul meu, și-a scuturat halatul. Și i-am pus un plic cu 200 de lei. Unele infirmiere și asistente au semnalat fără menajamente că ar fi mai drăguțe dacă ar fi remunerate. Îmi amintesc de o infirmieră care a mers și mi-a făcut rost de un iaurt și un pachet de biscuiți, la miezul nopții, fiindu-mi foame. Și nu a vrut să ia niciun leu. În total, am cheltuit cam 1.500 de lei” a relatat Alexandra pentru Ziar de Cluj.

Controalele lunare sunt gratuite numai pe hârtie

Chiar și pe parcursul sarcinii, femeile își aduc tributul la stat la fiecare control. Dacă sarcina evoluează fără complicații și viitoarea mămică merge doar o dată pe lună la controlul de rutină, trebuie să achite cel puțin 100 de lei. Ne întrebăm cum se descurcă femeile cu o situație materială precară care sunt obligate de o sarcină grea să viziteze medicul mai des. O mămică care va naște curând – și care a dorit să-și păstreze anonimatul – ne-a spus că în cele 9 luni de sarcină a plătit 800 lei la controlul lunar. Prima lună a fost gratuită apoi au urmat 8 luni de ”buzunăreală”.

”Eu am o sarcină normală, fără nicio complicație. Din cauza asta, m-o chemat-nu știu dacă e obligatoriu-la un singur control lunar la o clinică de stat și în mod normal nu se percepe tarif dar veștile circulă și am achitat 100 de lei în fiecare lună, timp de 8 luni. Deci, ăstă e 800 lei controlul lunar pentru o sarcină fără complicații” a dezvăluit femeia. 

nașterea la privat vs stat

Cât le costă pe mame experiența nașterii în condiții de stat vs privat

Statul e ”generos” cu gravidele și le dă gratuit analizele genetice care se prevelează din călcăi și o geantă cu mostre (creme, scutec, pliante care încurajează consumul de lapte praf) pentru bebe. Dar femeile plătesc și acele gratuități cu vârf și îndesat la naștere.

”Din câte am aflat, dacă (nașterea n.r.) îi naturală e 500 de lei aproximativ pentru doctor, 200 de lei pentru moașă, și asistentele cam 100 de lei ca să-ți aducă copilul, să-l îngrijească cu atenție șamd. Dacă îi cezariană, am înțeles că tariful e undeva la 800 de lei pentru doctor, după aia anestezistul vreo 300 de lei și aici cred că moașa nu mai intră în discuție. Toate astea în contextul în care analizele pentru sarcină sunt gratuite, chiar dacă n-ai loc de muncă. Când rămâi însărcinată începi să te interesezi și afli niște chestii. Practic, de bună voie și nesilit de nimeni te duci, că după aia nu știi, dacă nu îi dai, poate nu se ocupă de tine și nu riști. Medicul nostru nu pune mâna pe ei (pe bani n.r.), dar pe birou rămân. M-am interesat și de privat, întradevăr sunt condiții hoteliere dar am înțeles că dacă apar complicații, ei oricum nu au secție de reanimare și te trimit tot la stat. Ori pentru 3 zile de condiții de hotel, să oferi 1000 și ceva de euro mi se pare exagerat de mult. Îți faci un concediu pe banii ăștia. Asta e ideea, dacă apar complicații…Cum naști la ei, poți naște și acasă. Ei asistă numai nașteri fără complicații, fără nimic. Dacă apare o complicație, ai dat banii și la privat, și după aia tot la stat se finalizează” este opinia unei clujence care se află în pragul nașterii.

Cristina Grecu a experimentat nașterea la privat în urmă cu doi ani și rememorează totul cu plăcere. Sistemul privat a fost foarte costisitor, dar cinstit. Știa la ce să se aștepte când a ales un spital privat și serviciile au fost la înălțimea tarifului.

”Eu am născut la privat la Gynia, în octombrie 2015. Am ales să nasc la privat pentru că am avut amice, cunoștințe, care au născut în anii dinaintea mea și care m-au descurajat în ceea ce privește statul. Am avut o prietenă care a fost o zi întreagă în travaliu cu un copil de 4 kg în burtică, și după ce o stat atât de mult timp, după ce s-o chinuit foarte mult, s-a făcut cezariană și ea a fost una dintre situațiile care m-au făcut să iau decizia de a merge la privat. Eu am avut un medic foarte bun la Gynia, din punctul meu de vedere, care a fost alături de mine pe tot parcursul sarcinii. S-a întâmplat să mă simt rău în timpul sarcinii, a venit de acasă. Tot timpul m-a asigurat că îndiferent de modalitatea prin care aleg să nasc, ea va fi alături de mine ziua sau noaptea. În cazul meu a fost vorba de o cezariană din motive medicale. Am plătit pentru cezariana medicală 6 600 lei, din câte îmi aduc aminte” ne-a precizat Cristina.

De ce ar alege Alexandra spitalul de stat și a doua oară

Sistemul public de sănătate are nevoie de resuscitare, totuși există mame care sunt destul de mulțumite după naștere – au scăpat mai ieftin decât au crezut și s-au convins că nici condițiile nu mai sunt ”ca pe vremea lui Ceașcă” – astfel încât ar alege și a doua sau a treia oară spitalul de stat. Alexandra spune că își permite o naștere la privat dar ar naște la stat și a doua oară.

”Poate că mi-aș fi permis o naștere la privat, însă condițiile din spitalul de stat nu au fost chiar atât de rele. E drept, paturile nu sunt comode, e stresant când vezi medicii cu puzderie de studenți sau când intră portarul fără să bată la ușă, în timp ce tu ești cu sânii dezgoliți, încercând să îți vindeci ragadele. Nu regret că am născut la stat, tot acolo aș naște și a doua oară. Cu același medic. Și aș strânge din maxilare încă o dată, pentru 5 zile, dar cu o diferență de vreo 6-7 mii de lei,” afirmă Alexandra. 

nastere privat vs stat

La privat ești tratată regește și nimeni nu așteaptă mită

Femeile care aleg să nască la privat nu sunt mulțumite de condițiile de la stat sau vor să evite experiențele neplăcute pe care le-au avut prietenele lor la stat.

”Dacă te uiți pe grupurile de mămici, de multe ori cine vrea să nască la stat pune întrebări de genul ”Câți bani se dau la moașe, la asistente, la doctori?” În cazul în care alegi să naști la privat, chestia asta nu se întâmplă. Efectiv, nu ți se cer bani, nu trebuie să dai bani sau să te duci cu flori și alte chestii. Mie nu mi s-a cerut absolut nicio sumă. Iarăși, nu ești legat contractual. Dacă medicul tău e la privat, poți să te duci la controale la el și dacă te-ai hotărât în ultima lună ”vreau să nasc la stat”, te duci și naști la stat. Dacă te-ai dus la controale acolo, asta nu înseamnă că vei și naște acolo. În afară de cei 6 600 de lei, nu am plătit absolut nimic. Eu am fost mulțumită de condițiile de la privat. Am fost 2 persoane în cameră. Mâncarea a fost ok. Au consultant în alăptare, au pompe de sân pentru că se întâmplă ca mămicile să aibă furia laptelui. Eu am stat internată 5 zile. Iarăși un lucru pe care l-am apreciat la medicul meu. Putea să mă lase din a patra zi să merg acasă, dar pentru că am avut furia laptelui și m-a văzut că încă nu eram ok din punct de vedere fizic, a preferat să mă țină cu o zi în plus, a vrut să se asigure că sunt bine. Plus că medicul meu a venit în fiecare zi să mă vadă” a explicat Cristina Grecu.

Poveștile care circulă despre privat nu sunt adevărate

Multe femei spun că la privat e ca și cum ai naște acasă pentru că dacă apar complicații, te trimit la un spital de stat. Altele spun că plătești doar condițiile de hotel la privat. Cristina a povestit că lucrurile nu stau așa, cel puțin la clinica unde a născut ea.

”Sunt povești. Chiar când am născut eu a fost o mămică care avea contracții la 35 de săptămâni-înseamnă că este prematur copilul-și crede-mă că doamnei respective i s-au asigurat condiții. Au incubatoare. De ce se presupune că sunt trimiși copiii prematuri? Copiii prematuri necesită îngrijire pe o perioadă îndelungată. Perioadă care costă bani. Și la privat au un sistem de urgență. Eu m-am simțit rău într-o sâmbătă și am fost trimisă sâmbăta după-masa la Gynia să mă vadă cineva, adică doctorul meu. Am avut contracții înainte de 37 de săptămâni, mi s-a făcut o injecție, eu nici nu știam că am contracții pentru că aveam niște dureri de spate.

Nu am așteptat cu orele niciodată la coadă. Mai mult de 15 minute nu era întârzierea. Și dacă întârzia era pentru că lămurea o altă mămică sau un alt pacient. La operație (de cezariană n.r.) mi s-au rezolvat și problemele ginecologice, am avut niște chisturi. Faptul că medicul mi-a scos cele două chisturi pe care le-am avut, nu m-a costat nimic în plus. Oricum la Cluj, medicii sunt buni indiferent că sunt la privat sau la stat. Vreau să pun accentul pe faptul că la privat nu plătești servicii hoteliere. Cine naște la stat are impresia că pe noi ne dau banii afară din casă și vrem să stăm ca la hotel. Am optat pentru o naștere în privat pentru ca să aibă copilul meu parte de cele mai bune lucruri în momentul când se naște” a punctat Cristina, mama unui băiețel de un an și jumătate. 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *