In vizor

Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei este închis de aproape un deceniu, dar conducerea își deschide băierile pungii pentru laptop-uri ultra-performante

După mai bine de opt ani de renovări, Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei din Cluj-Napoca rămâne în continuare închis. Asta în timp ce conducerea instituţiei  dă dovadă de deschidere la băierile pungii statului și-și achiziţionează unele dintre cele mai performante laptopuri de pe piaţă. 

Lucrările de modernizare a Muzeului Național de Istorie al Transilvaniei au început în 2009 dar, la puţin timp după demararea investiţiei, au apărut și problemele. Licitația organizată  a fost câștigată de firma Artex International Services din București, iar în noiembrie 2009 a fost semnat contractul în valoare de 11 milioane euro. Doi ani mai târziu, lucrările de reparații ar fi trebuit să fie gata, potrivit clauzelor din contract, dar nici până azi nu s-a întâmplat acest lucru..

Directorul de atunci al instituției, Viorica Crișan, împreună cu Emilia Taloș, contabilul șef, au solicitat Ministerului Culturii suplimentarea fondurilor pentru reparații, fără a avea o fundamentare concretă cu privire la destinația fondurilor. Funcționari din Minister au aprobat suplimentarea fondurilor cu aproape 8 milioane lei. În 2014, Viorica Crișan, Emilia Taloș, firma Artex și funcționarii din Ministerul Culturii care au aprobat suplimentarea fondurilor au început să fie urmăriți penal, după ce procurorii DNA au intrat pe fir. Viorica Crișan a fost cercetată, printre altele, pentru infracțiunea de abuz în serviciu cu obținerea de foloase pentru sine sau pentru altul.

Impunătoarea clădire a Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, care de peste 150 de ani adăpostește colecții remarcabile de piese din diverse epoci istorice, are acum activitatea redusă la un singur etaj, unde expune artefacte dacice din Munții Orăștiei. Deși anul trecut s-a rezolvat problema unui contract – pentru expoziția principală – care a fost sub anchetă, și a blocat activitatea la parter și la primul etaj, conducerea muzeului încă nu se pronunță cu privire la deschiderea completă a muzeului. Cu toate acestea conducerea muzeului a organizat, în decembrie anul trecut, o procedură de achiziţie pentru 3 laptopuri ultraperformante şi totodată printre cele mai scumpe de pe piaţă la acea vreme. Pentru cele 3 bucăţi, model MacBook Pro 15 Retina w Touch Bar/QC i7 2.7GHz/16GB/1 TB SSD/Radeon Pro 455 2GB/Space Grey – INT KB, din bugetul Muzeului de Istorie s-au cheltuit 39,996 lei+TVA, adică aproape 10.000 de euro. 

Trebuie remarcat faptul că între momentul publicării anunțului de achiziţie și cel al desemnării câștigătorului au trecut doar 21 de minute, firma câștigătoare fiind Atex Computers din Cluj.

Cel mai probabil că pe sfârşit de an, aşa cum se întâmplă în majoritatea instituţiilor bugetare, au mai rămas bani care trebuiau cheltuiţi. Altfel nu se explică de ce a fost nevoie de achiziţionarea acestor laptopuri ultra-performante în condiţile în care expoziţia permanentă a muzeului stă închisă de atâţia ani. Investiţia a fost făcută, credem noi, cel mai probabil pentru a le oferi vizitatorilor un tur virtual.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *