Reportaj

Mugur Pop, „dacul” din Cluj, sprijin pentru copiii cu autism

Mugur Pop este clujeanul care, din pasiune pentru cai, și tot ceea ce e pur și frumos, a părăsit aglomerația orașului, la câțiva kilometri de Cluj-Napoca, și și-a făcut o fermă. Acesta nu s-a izolat în totalitate, ci își împărtășește iubirea pentru natură cu toți care sunt curioși. Mugur Pop este fondator al asociației Terra Dacica Aeterna, în interiorul căreia conduce cavaleria dacică numită „Lupii Albi”. Este de asemenea președintele Asociației Descoperă Natura în interiorul căreia a dezvoltat programe de educație pentru copii – „Școala lui Gerula”, „Școala Naturii”, „Cu caii în natură”. Mugur își petrece zilele având grijă de animale, preparând ceaiuri medicinale și participând cu caii lui la evenimente prin țară sau prin străinătate.

În ultimii ani, Mugur Pop face terapie asistată de cai pentru a ajuta copiii cu autism, iar specialiștii spun că efectele sunt extraordinare. Terapia cu cai a făcut parte dintr-un proiect de dezvoltare socio-emoțională a copiilor prin interacțiunea cu animale. Programul s-a încheiat în urmă cu un an, însă părinții continuă să își aducă copiii să petreacă timp cu caii.

    „Avem anul acesta 20 de ani de când ne-am apucat de ei, și cumva nu e nimic mai mult decât atât. Ne-am luat cai, umblăm călare cu ei prin munți când avem cu cine. Ultimii ani sunt tot mai plini cu activități pentru copiii cu nevoi speciale. Cumva, tot ce facem este în jurul cailor.

    Programul acesta cu copiii cu diagnostic din spectrul autist a început cu un proiect de cercetare împreună cu Asociația Autism Transilvania, Catedra de Psihopedagogie Specială de la UBB și noi am fost partea cu caii. În doi ani de proiect de cercetare au ajuns la rezultate foarte încurajatoare, practic din toate lucrurile pe care le făceam noi, cum ar fi gimnastică, apropiere cu socializare. Caii au comunicare afectivă, pentru ei e important jocul și toată chestia asta are efect”, spune Mugur Pop.

La ferma lui de cai, Mugur Pop a înființat și un fel de școală, care îi învață pe toți care ajung acolo despre lucrurile frumoase care fac bine sufletului. Curioșii învață cum să creeze o legătură cu ceea ce îi înconjoară și să se întoarcă la tradiție. Copiii de aici își găsesc noi prieteni printre caii de la manej, cu care formează o legătură foarte strânsă.

    „Putem să o conceptualizăm în mai multe feluri, dar până la urmă este un indicator simplu în care copilul zâmbește, copilul începe să comunice, ei având deja problema asta ca nu pot să comunice. Și atunci am zis că văd oamenii ăștia cu știința lor cum stau lucrurile și ce măsoară și ce nu măsoară, dar noi ne bucurăm de ceea ce se întâmplă, de interacțiunea om-animal, copil-cal. Inclusiv noi în ecuația asta ne-am dat seama că pe măsură ce oferim tot mai multă încredere (calul nu te omoară, nu te mușcă precum zice lumea), nu este un animal agresiv, nu e un prădător, calul mănâncă iarbă, se joacă, dar omul are frica asta nu știu din ce cauză. Practic cu treaba asta, copiii câștigând încredere reușesc să-și disloce resursele care nu le folosesc altfel.

    Sunt copii care nu comunică, care nu se uită la tine. De exemplu era un copil care nu mergea singur pe scări, iar după patru ședințe s-a întâmplat ca copilul să meargă pe scări. Animalele simt mult mai mult decât ne gândim noi pentru că lor le pasă. Noi suferim de boala asta a lumii – nepăsarea , dar pentru animalele de grup, contează să știi ce se întâmplă cu celălalt, cu cine interacționează, ce calitate are interacțiunea, unde poate să ducă lucrurile astea, ai potențial de pericol sau de fapt e un factor de încredere”, povestește Mugur Pop.

Caii necesită foarte mult îngrijire, și astfel se adună cheltuieli considerabile pentru întreținerea lor.

    “E mult de muncă cu orice dacă vrei să faci treabă. Nimic nu se întâmplă doar așa. Mănâncă, trebuie îngrijiți, sunt costuri, ceea ce lumea nu prea înțelege. Pe de altă parte și noi ne stăduim să facem cumva să accesăm resurse că să fie mai accesibil pentru ei. De exemplu o să avem în toamnă o campanie mare cu care am intrat într-un proiect cu concurs în care o să primim bani în funcție de voturi. Dacă reușim acolo, o să putem face mult mai mult. De fapt e o problemă de resurse. Și noi trebuie să trăim și caii trebuie să mănânce și atunci nu poți să lucrezi numai gratis, dar accesibilitatea lor la programele astea condiționate de fapt că pot veni ori gratis ori acoperit de ceva. Noi facem gratis cât se poate, mai sunt proiecte care acoperă cât se poate”, adaugă Mugur.

Cel mai liber dac din Transilvania, Mugur Pop îi încurajează pe toți cei care își permit să susțină această parte a lumii. Natura, caii și copiii nu trebuie despărțiți, ci din contră încurajați să formeze o conexiune între ei. Copiii cu autism nu au o boală, precum susțin unii, căci chiar și cei din lumea științifică au discuții despre ce înseamnă cu adevărat această afecțiune.

    „E fascinant ceea ce se întâmplă cu copiii cu autism. Și noi am împins, am forțat limitele, am zis hai să facem mai multe. Și uite așa au ajuns foarte bine. Semn că de fapt cu boala asta, așa cum și știința nu lămurește foarte tare lucrurile, sunt unele chestii care așteaptă să fie descoperite. Și țin foarte mult, după părerea mea, de resursele astea interioare ale omului. Faptul că, eu nu știu dacă ei sunt blonavi sau nu, pentru că sunt și discuții în lumea științifică ce fel de afecțiune este aceasta. sau care-i treaba. Dar e foarte clar din punctul meu de vedere de om de cai, că pe copiii aceștia îi câștigi cu încredere, îi vindeci de ceea ce poate că s-ar numi boala lor – neîncrederea și faptul că nu își doresc să funcționeze după regulile lumii acesteia a noastre, fățarnice și necinstite. Pentru ei dacă ești cinstit, corect, prietenos l-ai câștigat foarte repede. Dacă simte că nu ai chef de el sau nu ai disponibilitate, s-ar putea să se închidă. Că altfel ne-am jucat, am spart baloane de săpun, a fost o chestie de nedescris. Am eu o vorbă „Noi suntem întregi și sănătoși și facem tot felul de minuni, ba pe cai, mergem pe munți, și îți dai seama că unii copii nu au șansa asta pe care am avut-o noi”, conchide Mugur Pop.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *