Moș Crăciun vine la Tarnița cu SkiJet-ul! De ce REFUZĂ Ministerul Transporturilor să INTERZICĂ ambarcațiunile pe Tarnița?

Au trecut mai bine de două luni de când ecologiștii sărbătoreau că Tarnița s-a transformat, peste noapte, într-o oază de apă pură. Ziar de Cluj a fost singura publicație care a avertizat pe toată lumea că, în realitate, nu există niciun motiv de sărbătoare. 

CITEȘTE ȘI: De ce NU AU FOST INTERZISE ambarcațiunile pe Tarnița, deocamdată? SITUAȚIA explicată pe înțelesul tuturor

Probabil mulți dintre voi nici nu mai țineți minte despre ce vorbim. Tarnița, locul de unde clujenii beau apă, un iaz de poluare. Tarnița, locul unde ecologiștii au luptat pentru a scoate ambarcațiunile cu motor. Aparent, au înfrânt. În realitate, n-au obținut nimic. Atâta timp cât HG 665 / 2008 transmite destul de clar că Tarnița e navigabil. 

Ecologiștii, dar și ziariștii locali din Cluj au sărbătorit câștigarea unei bătălii, nicidecum a războiului, atâta timp cât s-au bazat pe promisiunile unor politicieni. Deputatul Adrian Dohotaru reușea să obțină promisiunea înregistrată LIVE a fostului ministru PSD al Transporturilor că HG 665 / 2008 va fi modificată și Tarnița va fi scoasă de pe lista apelor navigabile. „Acum se lucrează la Hotărârea de Guvern”, promitea Răzvan Cuc. 

Între timp, știm cu toții povestea: groaznicul guvern PSD a căzut, HG 655 / 2008 a rămas în picioare. Iar noul regulament, pasat între Prefectură, Căpitănia Dej și Hidroelectrica, e inexistent. Cum, de altfel, Ziar de Cluj prezicea. Din păcate, nimeni nu e profet în țara lui.

CITEȘTE ȘI: Ecologiștii s-au bucurat degeaba? REGULAMENTUL care „interzice” navigația pe Tarnița pare o CACEALMA

În ultimele zile, deputatul Adrian Dohotaru l-a tras de mânecă pe noul ministru al transporturilor Lucian Bode, însă demersul său e ignorat de către noua conducere a ministerului. Cum de altfel, au fost ignorate și mesajele și solicitările Ziar de Cluj (pe toate canalele posibile, email, whatsapp, telefon, sms).

„Domnule ministru Lucian Bode, când adoptați Hotărârea de Guvern care interzice ambarcațiunile motorizate pe lacurile Tarnița și Beliș-Fântânele?

În numele celor 8 mii de clujeni care au cerut lacuri mai curate, vă solicit prin această întrebare oficială încetarea poluării lacurilor Tarnița și Beliș-Fântânele, care oferă apă potabilă Clujului, prin interzicerea ambarcațiunilor motorizate: 

https://campaniamea.declic.ro/…/sos-tarnita-nu-poluati-apa-…

Alături de colegii parlamentari clujeni Adrian Oros, Horia Nasra, Csoma Botond, Vasile Ilea, Mihai Goțiu am realizat o interpelare către vechiul guvern prin care arătam de ce e necesar ca ambarcațiunile motorizate să fie interzise. Am solicitat scoaterea lacului Tarnița, dar și a lacului Beliș-Fântânele, de pe lista lacurilor navigabile din România.

S-au făcut câțiva pași înainte, dar nu avem un nou HG adoptat. Nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern pentru modificarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 665/2008 pentru stabilirea nominală şi pe porţiuni a căilor navigabile interioare ale României arată că există „aspecte de contradictorialitate cu prevederile cadrului legal european în domeniul apelor”. Motiv pentru care este susținută eliminarea de pe lista lacurilor navigabile a lacurilor Tarnița și Beliș-Fântânele:

http://e-consultare.gov.ro/w/proiectul-de-hotarare-a-guve…/…

În consecință, e necesară o ședință de guvern prin care este definitivat acest HG”, a scris Dohotaru. Întrebăm și noi, când, însă e o întrebare retorică. Să se revizuiască primesc, dar să nu se schimbe nimica. Sincer, nu ne-ar încălzi cu nimic un răspuns oficial din partea ministerului prin care aflăm că „se lucrează, se face, se rezolvă”. 


Adauga comentariu