Reportaj

Mos Craciun, asteptat de comercianti cu brazi putini, scumpi si urati

Brazii de Craciun se comercializeaza, de astazi, in 70 de amplasamente aprobate de municipalitate in tot orasul. Din pacate, in aceste locuri, brazii bogati, simetrici, desprinsi parca din „Home Alone” lipsesc cu desavarsire. Comercianii isi asteapta clientii cu brazi pricajiti, „rahitici”, la preturi comparabile cu a celor din pepiniere.

Astazi este prima zi in care comerciantii au dreptul sa vanda pomii de Craciun in unul din cele 70 de amplasamente aprobate de reprezentantii Primariei in acest sens. Pe hartie, situatia se prezinta foarte bine – in functie de data depunerii cererii sunt repartizate locurile, iar clujenii ar putea sa-si aleaga bradul mult visat din zona in care locuiesc. In realitate, dupa cum ne-am obisnuit si anii precedenti, situatia sta cu totul altfel – un numar foarte mic de comercianti au brazi de vanzare, iar un pom de Craciun bogat, simetric si viguros este imposibil de gasit. Astfel, la fel ca in fiecare an, punctele de vanzare din zona centrelor comerciale, unde se vand brazi crescuti in pepiniera, raman singurele variante pentru cei care isi doresc un brad „ca-n povesti”.

Comercinatii, dezinteresati de amplasamente

Printre cele 70 de amplasamente aprobate de Primaria Cluj-Napoca se numara si cele cinci locuri de pe platoul Salii Sporturilor. In fiecare an, in aceasta zona, clujenii aveau la dispozitie sute de brazi. Comerciantii stateau de vorba cu fiecare in parte, se negocia, se cantarea, si pana la urma fiecare client pleca acasa cu un pom de Craciun sub care Mosul lasa cadourile mult dorite. Acum, in ciuda celor cinci amplasamente aprobate, pe platoul Salii Sporturilor nu se gaseste inca nici un ac de brad.

In Piata IRA sunt aprobate sase locuri, insa doar cativa tineri vand vreo 20 de pomi de Craciun. In parcarea din fata pietei, cu o Dacie ruginita de-o varsta cu ei, baietii incearca sa isi expuna „marfa”. In acest timp, o doamna trecuta de prima tinerete cauta cu patos un brad care sa fie cat de cat prezentabil. Asa cum era de asteptat, oferta o nemultumeste total, mai ales ca preturile incep de la 80 de lei. Adica aceeasi suma pe care o pretind si comerciantii veniti din Salaj cu brazi crescuti in pepiniere. Interesati sa-si vanda marfa, baietii le promit clientilor ca zilele viitoare vor aduce si pomi mai prezentabili.

In Piata Abator sunt aprobate zece locuri, iar unii brazii de aici depasesc cu mult inaltimea unui apartament. Intre comentarii rautacioase, precum „ce vrei dom’le, un brad gratis?” adresate clientilor nemultumiti, vanzatorii se vad nevoiti sa recunoasca faptul ca brazii lor nu sunt tocmai de expozitie. Probabil acesta este si motivul pentru care sunt dispusi, inca din prima zi de negot, sa faca reduceri de pret. Aici, un brad de aproximativ un metru si jumatate, se poate achizitiona cu aproximativ 50 de lei.

Pentru cele 70 de amplasamente, comerciantii platesc 1,56 de lei pe metru patrat pe zi, iar fiecare amplasament are 10 metri patrati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *