Reportaj

Mortii nimanui – ingropati fara slujba, flori sau lacrimi

20 de minute. Atat a durat inmormantarea lui Grigore Deji in aceasta dimineata in cimitirul saracilor de pe Valea Chintaului. Din masina Serviciului de Administrare a Cimitirelor sicriul lucios a fost dus direct la groapa, nu a stat pe catafalc, nu a fost inconjurat de flori si nu s-au rostit cuvinte de bun-ramas, nici macar o rugaciune. Nu s-au varsat lacrimi, nu s-au exprimat regrete. De Grigore Deji au uitat toti, probabil inca din timpul vietii. Este unul din mortii nerevendicati ai Clujului, care dupa o perioada in care sunt depozitati in frigiderele Institutului de Medicina Legala, sunt ingropati pe cheltuiala Primariei.

Grigore Deji a decedat in urma unei bronhopneumonii la finalul lunii decembrie. Nu mai era tanar, trecuse de 50 de ani si boala i-a fost fatala. Conducerea IML a asteptat in zadar doua luni dupa apartinatori. Astazi, la ora 9, angajatii Serviciului de Administrare a Cimitirelor si cei ai RADP, care se ocupa de inmormantari, au ridicat cadavrul de la Institut si l-au transportat la Cimitirul Pomet de pe Valea Chintaului, supranumit si “cimitirul saracilor”.

Langa masina oprita la intrarea in cimitir nu sunt coroane sau jerbe, in zona niciun preot, care sa spuna un Tatal Nostru. Nu se zareste niciun prieten, vecin, ruda sau cunostinta in haine de doliu. Mortul nimanui este condus pe ultimul drum de niste straini.

Locul nerevendicatilor este delimitat la marginea cimitirului de 12 hectare.

“Ce vedeti aici sunt fara apartinatori, tot randul asta cu crucile de lemn”, arata reprezentantii institutiilor catre un sir de movile inierbate de la marginea drumului.

Groparii isi stiu treaba: coboara indemanatic sicriul din masina si il asaza pe barnele deja pregatite in buza gropii. Cosciugul nu ramane mult timp aici, doar cateva secunde, pana iau baietii franghiile sa il poata cobori in mormant.

Nu se murmura nicio rugaciune, nu se aude de nicaieri “Dumnezeu sa-l ierte”, nu cad discret lacrimi pe iarba incoltita. Nu e nimeni care sa spuna cateva cuvinte, se aude doar sunetul surd al pamantului pravalit peste scandurile lacuite ale sicriului. Nu miroase a brad si a garoafe, nu e nicio coroana, doar crucea noua sta dovada ca acolo odihneste inca un mort pe care nu l-a vrut nimeni: “Deji Grigore – D 2013”.

“Nu sunt in cutii pusi, au sicrie normale, ca pentru orice om, au cruce, au de toate. Sunt bagati la doi jumate…se astupa, se face “hantul” se pune crucea”, explica sefii, in timp ce groparii lucreaza de zor.

In cateva minute si bufniturile pamantului peste cosciug se sting si se aude doar scrasnetul lopetilor in pamantul ud. Nu e nimic sacru in acest moment, de parca nu un om ar fi inhumat in groapa de “doi jumate”.

“Intr-adevar e o chestie foarte neplacuta sa nu ai un preot, oricum ar fi. E trist dupa o viata de om, indiferent cum a fost viata. Ar fi ok sa vina un preot sa tina o mica slujba, o lumanare…E destul de rau sa ajunga omul asa, sa nu ii mai pese familiei, sau poate sunt si familii care se sting…nu mai au pe nimeni. Au mai fost ca au venit preoti si au facut slujba, dar nu poti sa stii daca a fost ortodox sau reformat, poate e ateu…pe urma se poate interpreta…ii ortodoxim pe altii, sau ii facem reformati”, explica barbatii, care lucrand de atatia ani in domeniu, nu mai sunt impresionati de soarta nerevendicatilor.

“Inca doi…Acuma nu chiar in gardul viu, dar unul mai putem sa punem aici. Unu’ punem aici si dupa aia incepem alt rand”, isi fac acestia planuri.

Cuvintele de ramas bun sunt inlocuite de sunetul tamp al lopetilor peste bulgarii de pamant. Groparii mai potrivesc ultimii bolovani si arunca o privire peste umar inainte sa isi ia harletul. Mormantul arata bine, ei si-au facut treaba.

Datoria crestineasca

Reprezentantii Bisericii Ortodoxe, spun, insa ca au fost preoti care au oficiat slujbe de inmormantare pentru mortii nimanui.

“Este o parte a datoriei crestine de a oferi asistenta religioasa, sa nu fie privat de cele trebuincioase la trecerea din aceasta viata. Nu poti lasa omul asa, o rugaciune e mai mult decat necesara. Unde au fost solicitari, preotii clujeni s-au prezentat si au facut slujbe, noi suntem deschisi colaborarilor”, a punctat preotul Bogdan Ivanov, purtatorul de cuvant al Mitropoliei Ortodoxe a Clujului.

De cealalta parte, reprezentantii Primariei spun ca institutia nu poate sa faca astfel de solicitari.

“In cazul inhumarilor persoanelor neidentificate sau fara apartinatori, procedura se face fara serviciu religios. Au fost intr-adevar situatii in care au fost preoti solicitati de vecini sau cunostinte, sau au venit de bunavoie pentru ca erau duhovnicii decedatilor. Noi ca institutie nu putem solicita efectuarea slujbei religioase, asta tinand de credinta fiecaruia, noi neavand autoritatea sa facem asa ceva”, au precizat reprezentantii Primariei.

Conducerea IML Cluj arata ca barbatul a decedat din cauza unei bronhopneumonii netratate.

“Dupa legea cadavrului, dupa zece zile de la deces, daca nu este revendicat, poate fi predat catedrelor de anatomie ca material de studiu. Nu am primit astfel de solicitari, am tot asteptat, poate vine cineva dupa el. A decedat in 30 sau 31 decembrie 2013, nu mai tin minte exact, de la o bronhopneumonie. Ar fi bine ca si parlamentarii nostri sa se gandeasca la o lege dupa modelul suedez, care prevede ca nimeni nu are voie sa doarma sub cerul liber, asa nu ar mai muri atatia”, a subliniat Marius Vartic, seful IML Cluj, cel care a efectuat necropsia lui Deji Grigore.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *