In vizor

Mitropolitul Andrei, raspuns tampit la temerile cetatenilor despre impartasania cu aceeasi lingurita. Asta ti-e responsabilitatea, Inalte, cand azi au murit primii romani de coronavirus?

Azi au murit primii doi români, pe teritoriul României – unul dintre aceştia, chiar dacă suferea de altă boală, a fost ţinut în spital PATRU zile fără să fie testat de invecţie du COVID-19, motiv pentru care a infectat alţi doi colegi de salon, prin contagiune. Contagiune înseamnă „transmitere a unei boli de la un om la altul, direct sau indirect”.

Ce credeţi că poate fi mai direct decât a pune în gura a 40-50 de oameni acceaşi linguriţă, nesterilizată după ce s-a plimbat prin gura fiecărei persoane în parte? Aşa cum s-a întâmplat azi la Cluj-Napoca în cel puţin două biserici în care împărtăşania s-a dat folosindu-se aceeaşi linguriţă. Va fi după marea milă a Bunului Dumnezeu dacă a decis în Înţelepciunea Sa (nebazându-se pe a slujitorilor săi) să nu fi existat nici un bolnav infectat cu COVID-19 printre cei care au lins aceeaşi linguriţă azi.

Nu suntem noi în măsură să judecăm Căile Credinţei, dar dacă nu va fi aşa, şi se vor îmbolnăvi prin contagiune directă 40-50, sau 100 de enoriaşi care, la rândul lor, vor îmbolnăvi exponenţial pe alţiii, a cui va fi povara suferinţei şi a morţilor (dacă au să fie)?

Urmare a celor relatate în mass media cu privire la cele două incidente, Biroul de presă al Arhiepiscopiei Clujului s-a învrednicit de un răspuns pe care-l publicăm ca atare:

Biserica a înțeles de la bun început faptul că este de datoria ei să respecte toate recomandările primite din partea autorităților în primul rând pentru a-și proteja credincioșii, dar și pentru a da un exemplu că aceste reguli trebuiesc asumate conștient și responsabil de către toți.

Din acest motiv, slujbele religioase au fost săvârșite în ultima săptămână în afara lăcașelor de cult, cu un număr restrâns de credincioși, în limitele cerute de autorități.

În ceea ce privește administrarea Împărătșaniei, până în prezent nu avem decât recomandarea Patriarhiei, care oferă posibilitatea credincioșilor care, din varii motive, nu doresc să se Împărtășească din potirul comun, să poată solicita preotului să se împărtășească după Liturghie cu o linguriță adusă de acasă.

Cu toate aceste recomandări, nimeni nu a cerut să primească astfel Sfânta Împărtășanie.

n prezent nu există altă practică de administrare a Împărtășaniei, ea fiind primită în mod liber consimțit de către fiecare credincios, care alege să participe la Sfânta Liturghie.

Pe lângă acest fapt, nu le putem refuza credincioșilor bucuria de a se împărtăși din potirul euharistic în această perioadă a Postului Mare, în contextul în care din data de 23 martie 2020 slujbele vor fi săvârșite doar de către preot și cântăreț, cu bisericile închise.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *