Mistrețul mort, plin de pestă porcină, plimbat prin două județe, a fost ars. Firma de colectare a cadavrelor animale se redeschide. Pe când o demisie în Sălaj?

Incompetența conducerii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Sălaj era cât pe ce să aducă pesta porcină africană și în Cluj, după ce a trimis, la grămadă cu alte cadavre animale, și un mistreț infectat cu virusul pestei porcine africane. Este extrem de grav este faptul că nu au anunțat pe nimeni, așa că la Protan Dej, firma care se ocupă de colectarea și distrugerea cadavrelor de origine animală, a ajuns și porcul care colcăia de viruși cu pestă. Asta, după ce animalul a fost plimbat prin două județe. 

Imediat, după ce Ziar de Cluj a publicat un material despre acest incindent, DSVSA Cluj a dispus închiderea firmei Protan Dej. Au fost arse 193 de tone de produse subanimale, inclusiv mistrețul din Sălaj. 

“Având în vedere măsurile dispuse în cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor, în data de 21 august, calendarul acțiunilor a fost supravegheat și monitorizat de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.  Au fost vizate două direcții: măsuri de ecarisare a tuturor produselor care nu sunt destinate consumului uman, suspecte de infectare și a doua direcție a vizat măsuri de profilaxie pentru evitarea difuzării virusului din unitate. Au fost recoltate probe, în urma analizelor rezultând faptul că acțiunile au fost efectuate corect, ceea ce înseamnă că măsurile de protecție pentru Protan vor fi ridicate începând de astăzi. Vor continua măsurile de supraveghere”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, Ioan Oleleu directorul DSVSA Cluj. 

Pe când o demisie a conducerii DSVSA Sălaj? Sau consideră că nu este necesar acest lucru cu toate că a fost la un pas să umple toată Transilvania de pestă porcină africană?

Citește și:

EXCLUSIV! Instituțiile din județul Cluj, în alertă din cauza prostiei DSVSA Sălaj. Protan DEJ SA și-a închis porțile, iar mistrețul este încă în depozit

 


Adauga comentariu