Politica

"Misterul" creşterii numărului persoanelor depistate joi infectate cu COVID-19: TRIPLAREA testărilor. Cum dezinformează Nelu Tătar

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, intră în hora manipulării privind creșterea numărului de cazuri de coronavirus. Ieri, au fost anunțate 238 de cazuri noi de coronavirus, însă pentru depistarea lor au fost făcute aproape 14.000 de teste, asta în condițiile în care zilele trecute se făceau 5.000 de teste și se raportau 140 de cazuri. 

Practic, creșterea numărului de cazuri e generată de creșterea numărului de teste, însă ministrul Sănătății refuză să sublinieze acest aspect cheie, omis de presă.

„Ieri a fost prima zi în care am avut un număr de peste 200 de cazuri noi în peste 24 de ore. Dar trebuie să urmărim o dinamică măcar trei sau patru zile. Avem sub 200 cazuri la Terapie Intensivă”, a declarat Nelu Tătaru.

Aceeași strategie a fost folosită pe toată durata pandemiei. Dacă la început România făcea 3000 de teste pe zi și raporta 300 de infectați, în luna aprilie s-a ajuns la circa 8.000 de teste pe zi, iar numărul infecțiilor noi a rămas la 300 – 350, însă raportările arătau o creștere a cazurilor, fără a se face corelarea cu numărul de teste.

Alexandru Rafila explică motivul ‘CREȘTERII’ cazurilor de coronavirus, raportată fără a se ține cont de TRIPLAREA numărului de teste făcute

Numărul cazurilor de coronavirus din România a crescut după ridicarea restricțiilor. Asta a fost informația prezentată ieri de majoritatea jurnaliștilor. Puțini au fost cei care au sesizat că de fapt, ieri, numărul testelor raportate se triplase, deci nu se punea problema de o creștere a numărului de îmbolnăviri. Ieri, în România au fost raportate 238 de noi cazuri de COVID-19, însă numărul testelor făcute e de aproape 14.000. Zilelele trecute, când numărul cazurilor era de 140, se făceau circa 5.000 de teste pe zi.

Medicul Alexandru Rafila a declarat la „Marius Tucă Show” că nu redeschiderea teraselor a determinat creșterea numărului de cazuri, ci faptul că oamenii au reununțat să poarte mască. El a mai spus că românii vor putea merge în vacanțe în țările relativ apropiate, conform Mediafax.

„Aş fi recomandat omenilor să poarte mască indiferent dacă sunt răciţi sau nu. Dar degeaba recomandam atunci, pentru că nu existau măşti. (…) Principalul benficiar al măştii este persoana infectată respirator şi care nu mai împăştie microorganisme. (…) Aş fi închis şcolile cu o săptămână mai târziu. (…) Carantina a fost un lucru bun. A scutit Romania de o multiplicare foarte rapidă a virusului”, a punctat acesta.

Alexandru Rafila a tras un semnal de alarmă şi spune că se poate reveni la măsuri mai stricte, mai ales că numărul cazurilor este în creştere.

„Aştept să văd ce se va întâmpla în zilele următoate. Nu din cauza tareaselor (a crescut numărul de cazuri), ci datorită unei relaxări a măsurilor de protecţie. S-a renunţat la mască. (…) În America de Sud creşte rapid. Sunt ţări din zona noastră care au revenit la măsuri mai dure: Israel a închis şcoli. Iran, Rusia, fostele state sovietice, numărul de căzuri este în creştere . Brazilia are o situaţie paradoxală pentru că preşedintele recomandă să nu se ţină cont de măsuri. Aducerea în zona politică a sănătăţii publice e foarte periculoasă. Victimele sunt oameni simpli”, spune medicul.

Reputatul specialist a vorbit şi despre vacanţe şi crede că românii îşi pot face concediile în statele vecine.

„Eu cred că în ţările relativ apropiate, care au o incidenţă mai mică decât la noi, pot să meargă în vacanţă, Dar şi concediile astea trebuie făcute cu precauţie. Să încerce să fie evitate aglomeraţiile, Sunt curios cum se vor trece frontierele. Majoritatea vor prefera să meargă cu maşina. (…) În unele insule greceşti n-a fost niciun caz de COVID. Mai degrabă riscurile vor fi pentru greci”, a subliniat Rafila.

Invitatul lui Marius Tucă a adus în discuţie şi redeschiderea şcolilor şi spune că elevii trebuie să se întoarcă la cursuri. Alexandru Rafila a declarat că în sezonul rece este posibil ca numărul de îmbolnăviri să crească, dar nu crede că va exista un al doilea val de coronavirus în ţara noastră.

„Activitatea didactică presupune interacţiunea. (…) Nu e în regulă. Sunt mulţi care nu au facut școală. Nu poți nici să îi constrângi să participe la activităţile didactice. Şcoala e obligatorie în România. (…) O să fie o generaţie care nu o să poată să dobândească noţiunile de care au nevoie. Se vor crea nişte decalaje. Dacă o să avem un an de pauză o sa avem mari probleme. (…) Mie nu îmi plac discuţiile astea cu valurile. Cred într-o creştere a numărului de cazuri. Nu cred că pot fi la fel de puține cazuri în sezonul rece ca şi în sezonul cald. E natural să crească. Important e să crească limitat şi noi să fim pregătiţi. (…) Sunt foarte multe virusuri care circulă în sezonul rece. Vaccinarea pentru gripă se va face în octombrie noiembrie. Faţă de anul precedent sunt convins că va creşte numărul celor care se vor vaccina”, a încheiat specialistul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *