Uncategorized

Minune: exista Policlinica clujeana fara plata si fara spaga!

Cine spune ca nu ai ce cauta in nici un spital din Cluj fara binecunoscutele atentii se insala. La policlinica fara plata de pe Motilor 32, medicii fac voluntariat. Da, ati citit bine! Pe langa faptul ca pacientii sunt consultati gratuit, respectul si seriozitatea reprezinta cartea de vizita a policlinicii.

„In policlinica noastra se face caritate”  spune directorul adjunct, Corina Giurgiu.

Spitalul din apartament

Policlinica a luat fiinta in anul 1994. Ideea a apartinut unui grup de sase medici, printre care si doctorul Ioan Boila. La inceput, activitatea se desfasura intr-un apartament cu  patru camere din Manastur.

“Conditiile erau asa cum erau atunci” marturiseste Corina Giurgiu. “In bucatarie era farmacia, intr-una dintre camere am adus un ecograf, se mai faceau si deplasari la domiciliul pacientilor la vremea aceea”, povesteste ea.

In anul 1996, surorile de la Congregatia Doctrinei Crestine din Nancy, Franta, au fost impresionate de initiativa celor sase medici romani si au inceput sa sponsorizeze policlinica, atat financiar, cat si cu medicamente. Tot datorita finantarilor venite de la Congregatie, in anul 2000 policlinica s-a mutat in noua cladire, in care isi desfasoara activitatea si astazi.

Medici voluntari

In prezent, la centrul medical sunt 30 de medici care ofera consultatii.

„Policlinica noastra e unica prin faptul ca toti medicii care profeseaza aici o fac in mod voluntar, fara a primi niciun fel de renumeratie in schimbul consultatiilor”, ne-a declarat Dr. Ioan Boila.

Doctorul Titus Popescu, cardiolog si doctor in stiinte medicale, face voluntariat aici de peste 10 ani si vine la policlinica saptamanal, uneori chiar mai des.

 „Chiar daca policlinica e greco-catolica, e de apreciat faptul ca nu se fac discriminari religioase sau etnice, orice om e bine primit si tratat cu respect”, tine sa mentioneze medicul.

Printre voluntari se numara si sotia doctorului Popescu, Emilia, care este medic primar endocrinolog. Nu considera ca ar face vreun sacrificiu prin orele petrecute in policlinica.

„In loc sa stau in papuci de casa toata ziua, mai bine fac ceva util”, spune aceasta.

Mana cereasca pentru pacienti

Majoritatea pacientilor sunt pensionari cu diferite probleme de sanatate, care vin aici cu incredere. Doamna Sofia a venit pentru prima oara la clinica acum 5 ani si de atunci nu a mai mers in alta parte :

„Imi place aici, pentru ca sunt medici in varsta, pe care te poti bizui”. Acum astepta la cardiologie pentru ca o supara inima de ceva vreme. Nu merge in alta parte deoarece „aici medicii au rabdare, ma asculta si ma cunosc, m-am intors la control dupa cateva luni si medicul mi-a spus pe nume” spune ea incantata.

Eugenia Sagau vine la policlinica cu mama ei, o femeie in varsta cu multe probleme de sanatate, si se bucura de existenta policlinicii:

„Mama are cataracta si, daca vreau sa o duc la oftalmologie la spital, trebuie sa merg acolo de la ora 5 dimineata, sa iau un numar de ordine si sa astept jumatate de zi! Pe langa asta, cand intru mai trebuie sa las acolo si 50 de lei, pai de unde?” povesteste doamna, scandalizata.

Finantarile pleaca spre Africa

Doctorul Ioan Boila s-a aratat ingrijorat de problemele pe care fundatia le intampina pe plan financiar, marturisind ca finantarile din strainatate sunt tot mai mici.

„Deocamdata ONG Vaslo ne ajuta, dar nu sunt precisi in a ne spune pentru cat timp o vor mai face. Datorita faptului ca Romania a intrat in UE, nu mai este o prioritate pentru aceste ONG-uri, ajutoarele indreptandu-se cu prioritate spre diferite tari din Africa sau alte regiuni defavorizate” explica medicul.

Policlinica primeste finantari si din tara, atat de la Primarie, cat si de la persoane fizice. Totusi, fondurile de care dispune acum nu sunt suficiente si activitatea policlinicii este pusa sub semnul intrebarii.

Ce se va intampla in viitor, ramane de vazut, insa pana atunci clujenii gasesc aici o solutii pentru problemele lor de sanatate si asta in conditii foarte bune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *