In vizor

Ministrul Kelemen Hunor despre Muzeul de Istorie: “Din pacate, nu pot sa fac minuni”

Noianul de probleme care blocheaza Muzeul National de Istorie a Transilvaniei (MNIT) de cativa ani nu poate fi inlaturat in curand, cu toata implicarea autoritatilor, a apreciat Kelemen Hunor, ministrul Culturii, pentru Ziar de Cluj. Cel mai probabil, institutia va rata anul 2015, in care Clujul va fi Capitala Europeana a Tineretului. Oficialul a dat asigurari ca se cauta solutii. 

Problema a fost subiect de presa ani si ani, s-au dezbatut lipsurile, litigiile, revendicarile, precum si acuzatiile lansate in mod repetat de fostul director Ioan Piso sau posibilele cladiri care ar putea gazdui MNIT, insa nu s-au gasit solutii. Saptamana trecuta, prefectul Clujului Gheorghe Vuscan a efectuat o vizita la muzeu, a rasfoit documente, a coborat in catacombele care adapostesc exponatele si a promis ca va cauta sprijin la Ministerul Culturii. 

Prezent la vernisajul expozitiei “Rembrandt Van Rijn. Apogeul Artei Gravurii”, Vuscan a  confirmat ca a avut discutii cu ministrul Kelemen Hunor in acest sens. 

„Domnia sa este foarte decis sa ne ajute. Singurul lucru pe care il asteptam este sa se deblocheze juridic niste lucruri. Sunt niste procese pe rol, eu trebuie sa ma interesez care e situatia acolo. Suntem intr-o situatie absolut jenanta cu aceasta comoara a Transilvanei care sta, din pacate, de atatia ani la demisol. Solutia concreta e deblocarea juridica si domnul ministru ne-a promis sustinere financiara cu prioritate. Nu mai putem continua inca nu mai stiu cati ani in situatia aceasta, o sa fim Capitala Tineretului si noi stam la demisol!”,a  spus Vuscan.

La randul sau, ministrul Culturii a declarat ca e o problema care il preocupa. 

“N-as putea sa spun care e solutia, pentru ca sunt mai multe probleme. In primul rand, exista acolo un proces privind amenajarea muzeala, si, pana nu se termina, nu vom deschide file de buget, asa cum nu am deschis nici in 2010 , nici in 2011, nici in 2012. Ultima fila de buget a fost deschisa inainte sa ajung eu la minister, in 2009”,a  explicat el. 

Ministrul a precizat ca trebuie sa astepte finalizarea litigiilor care sunt pe rol. 

„Pe de alta parte, pentru consolidarea si renovarea muzeului vom cauta bani, dar in 2015. In acest an nu avem bani, asa am mostenit bugetul – mostenirea grea. Nu avem posibilitatea in acest an sa intervenim in forta, dar proiectul exista, a fost facut. Am vorbit si astazi cu doamna director (Carmen Ciongradi, directorul MNIT, n. r.), dupa Paste mai vedem cum stau lucrurile. Din pacate, nu pot sa fac minuni. Am fi vrut sa cumparam Continentalul pentru muzeu in 2011, impreuna cu Emil Boc, cand era prim ministru. Din motive juridice nu s-a putut, cu toate ca aveam bani locati pentru acea investitie. In continuare cautam o solutie. Va fi o prioritate pentru noi, e un muzeu important, o institutie importanta. Eu incerc sa caut o solutie sa incepem lucrarile, dar nu pe partea de amenajare muzeala. Acolo vom astepta decizia instantei, exista un proces cu Curtea de Conturi si exista o cercetare din partea altor institutii”, a  mai spus ministrul Culturii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *