Din oras

Militarilor clujeni nu le plac actorii și poeții. Ce propunere au pentru conducerea Primăriei

Cadrele militare care locuiesc în apartamentele Ministerului Apărării Naționale (MapN) din cartierul Gheorgheni, zona fostului Cartodrom consideră că numele de actori și poeți pe care le au străzile din cartier nu sunt demne de statutul lor și au solicitat Primăriei Cluj-Napoca să le schimbe denumirile străzilor.

La propunerea Comisiei pentru coordonarea programelor de construire a locuinţelor proprietate personală pentru angajaţii MApN din garnizoana Cluj-Napoca, a Societăţii Cultul Eroilor şi a prof. univ. dr. Gheorghe Anghelescu, denumirile mai multor străzi vor fi modificate. În ședința de Consiliu Local de marți, a fost votat un proiect de hotărâre care prevede adoptarea noilor nume de străzi. Proiectul a fost votat cu 18 voturi pentru și 5 abțineri.

Strada Toma Caragiu va fi redenumită strada Mareşal Constantin Prezan, strada Amza Pellea va primi numele de strada General Nicolae Dăscălescu, strada Lucia Sturdza Bulandra se va transforma în strada 25 octombrie 1944, strada Tony Bulandra devine strada Jurământului, strada Dem Rădulescu va fi strada General Gheorghe Avramescu etc.

În proiectul de hotărâre sunt menționate și justificările atribuirii acestor nume străzilor din cartierul militarilor clujeni. Constantin Prezan a fost unul dintre mareşalii României, erou al Primului Război Mondial; 25 octombrie 1944 este ziua când în România se sărbătoreşte Armata Română care la data de 25 octombrie 1944 a eliberat Transilvania de Nord; Gheorghe Avramescu este martir al Armatei române, general de armată care s-a distins în luptele celui de-al Doilea Război Mondial și care a condus Armata a 4-a în luptele din Transilvania şi a avut un rol decisiv la eliberarea Clujului.

“Străzile au fost proiectate în documentaţia de urbanism PUZ Gheorgheni Est – Cartodrom – ansamblu imobiliar pentru MApN. Propunem schimbarea denumirii acestor străzi având în vedere că Ministerul Apărării Naţionale desfăşoară un program major de construire de locuinţe pentru personalul armatei de garnizoană, iar locuinţele din această zonă sunt destina personalului armatei. Este astfel justificată propunerea de atribuire a străzilor din cartier a unor denumiri ce au legătură cu armata”, se arată în proiectul de hotărâre de Consiliu Local.

Gheorghe F. Anghelescu este din București și ocupă funcția de director al Centrului de Cercetări Științifice Interdisciplinare „Dumitru Stăniloae” al Universitaţii „Valahia” Târgovişte, profesor universitar la Universitatea „Ovidius” Constanţa, Facultatea de Teologie și profesor universitar la Universitatea „Valahia” Târgovişte, Facultatea de Teologie.

În prezent, o mare parte din locuinţele cadrelor militare sunt finalizate.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *