In vizor

Mihai Seplecan, fostul președinte al CJ, despre scandalul închiderii gropilor de gunoi din Cluj: „Cei mai vinovați sunt cei de la DNA, fiindcă ei ar trebui să-și facă anchetele!”

În iunie 2015, Consiliul Judeţean Cluj anunţa atribuirea contractelor pentru închiderea gropilor de gunoi din 6 locaţii: Pata Rât, Huedin, Turda, Gherla, Dej şi Câmpia Turzii. Acestea trebuiau închise un an mai târziu. Pentru că autoritățile nu au reușit să închidă depozitele municipale de deșeuri neconforme, Comisia Europeană a acționat, anul acesta, în judecată România la Curtea Europeană de Justiție.

„CE precizează că, în pofida avertismentelor anterioare, România nu a reușit să ia măsuri pentru cele 68 de gropi de gunoi neconforme. România era obligată să închidă sau să reabiliteze aceste gropi de gunoi neconforme până la data de 16 iulie 2009. Nu numai că rampele din judeţul Cluj nu au fost închise, deşi au trecut 6 ani de când acolo trebuia pus lacătul, dar în continuare se depozitează cantităţi considerabile de deşeuri sub ochii nepăsători ai autorităţilor. Mai mult, pentru două gropi de gunoi a intervenit rezilierea contractului. Este vorba de Câmpia Turzii şi Dej”, scrie Monitorul de Cluj.

Fostul președinte al Consiliului Județean, Mihai Seplecan, consideră că procurorii DNA sunt principalii vinovați în această problemă a deșeurilor din județul Cluj, pentru că, cu toate că există dovezi, acte și plângeri penale, nu au efectuat anchetele care s-ar fi impus:

„S-au găsit cantități în plus la Dej și la Câmpia Turzii. Se pare că această mafie a celor care au depozitat deșeuri, bineînțeles, pe mână cu cei care au permis depozitarea și totodată cu cei care nu și-au făcut datoria în a finaliza în timp Centrul de Management Integrat al Deșeurilor, unde trebuiau să fie depozitate, se pare că continuă acest lucru, al celor care au furat la depozitarea deșeurilor, al celor care au permis depozitarea deșeurilor, se pare că continuă, nu numai la Pata Rât, la Cluj, se pare că există aceeași problemă și la Dej și la Câmpia Turzii. 

Din moment ce s-au găsit cantități în plus, trebuie să se facă plângeri penale și acolo pentru a vedea cine sunt vinovații de depozitare în plus și cine sunt cei care trebuie să plătească pentru închiderea în plus, fiindcă și acolo, fiind cantități în plus, trebuie cineva să plătească acele cantități care sunt închise în plus. Și atunci, din moment ce sunt în plus, cineva a depus în plus. Iar dacă cineva a depus în plus, cineva a permis să se depună în plus. Aici trebuie depistați factorii care au depus și care au permis să se depună. 

Prejudiciul e că nu se pot nici închide și prejudiciul va fi la cantitatea de surplus care este acolo, care trebuie să fie închisă. Și atunci, cine plătește acea cantitate? Deci e clar că și acolo, ca la Cluj, trebuie luate măsurile. Dar, se pare că, la fel ca și la Cluj, de 3 ani de zile au fost depuse acele plângeri, DNA-ul doarme! 

Oricum, deja românii au intrat în infringement. Este o vorbă: acum, dacă arde casa, măcar haide să ne încălzim! 

Eu zic că nu au avut de unde să pună, nici municipiile Câmpia Turzii și Dej, și nici chiar comunele de lângă. Deci, e clar că s-a pus de acolo. Depozitarea e clar că de acolo a fost. 

Ideea este în felul următor: e un haos total, vinovați nu sunt, se pare, și nu au fost depistați, nici de depunere și nici cei care au permis depunerea. Organele abilitate ale statului nu își fac datoria, deci se pare că e un haos total general! Cei care vor trage și vor plăti vor fi cetățenii! De ce? 

1. Pentru că vor fi alți bani publici pentru acele închideri, care vor trebui scoși de undeva, să se facă închiderile. 

2. Mirosurile, bolile și altele, ce se pot produce asupra naturii, asupra omului. Evident, când a fost o cantitate care s-a adunat și s-a pus deasupra, a intrat în pânza freatică, de acolo poate afecta Someșul, în zona Dejului, vorbim de zona aceea, sau multe alte lucruri. Toate acestea creează probleme! 

E clar că trebuie să își facă datoria… În primul rând, după părerea mea, cei mai vinovați de toate aspectele acestea nu sunt cei care poate au depozitat, fiindcă se zice că nu-i prost cel care cere, e cel care dă! După părerea mea, cei mai vinovați sunt cei de la DNA, fiindcă ei ar trebui să-și facă anchetele! Au toate dovezile, au acte, au plângeri penale făcute de Consiliul Județean de doi-trei ani de zile și nu au mișcat un deget! Nu îi acuz de nimic, nu mă bag în anchetele lor, dar e inadmisibil, când România intră în infringement, când un Centru de Deșeuri nu e terminat, sunt zeci de probleme cu deșeuri, tu să mergi să arestezi secretarul din comuna Iara și nu știu ce buticar, de nu știu pe unde! Să se ocupe de cazurile mari și importante ale județului, nu de buticarii de nu știu unde și de secretarii de la Iara! Fiindcă, e evident, DNA-ul, ei sunt organul abilitat ca să verifice, nu? Când sunt prejudicii de milioane de euro! 

Dacă s-au făcut plângeri acolo, ei să se ocupe de cazurile acestea, fiindcă, cu cât află mai repede vinovatul, cu atâta se pot recupera banii sau se pot plăti prejudiciile, să se facă închiderea mai repede! Dar ei, dacă găsesc peste 10 ani vinovatul, poate în 10 ani vinovatul e mort sau firma a intrat în insolvență și, atunci, ce am făcut? Cine plătește? Tot statul! Tot bani publici! Că nu sunt vinovați cei care au depozitat, aceia au făcut o imoralitate și o ilegalitate! Dar se pare că cei care trebuie să îi verifice au toate dovezile și nu fac nimic! Aici e problema!”, a declarat Mihai Seplecan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *