Mihai Gâdea a abandonat jurnalismul, nu adventismul

Sistemul de propagandă „băsist” de la B1 TV l-a atacat ieri pe Mihai Gâdea pentru că acesta ar fi încălcat principiile  Bisericii Adventiste prin prezența lui, la muncă, în platoul ediției speciale Antena 3, vineri seara, la începutul Sabatului. (vezi AICI

Pervers, „simbriașii” lui Udrea m-au citat voluptos ca fiind o autoritate în materie de adventism și aceiași jurnaliști au făcut un efort de documentare rar întâlnit, informându-se chiar de pe site-ul Bisericii Adventiste, pentru a demonstra că realizatorul emisiunii „Sinteza Zilei” a lucrat în timpul zilei speciale de odihnă a adventiștilor, Sabatul, încălcându-și conștiința.

Acest tip de știre este de o grosolănie cu caracter manipulator cel puțin egală cu modul pervers în care Victor Ponta și-a anunțat candidatura la prezidențiale făcând caz de apartanența lui la ortodoxie pentru a scoate în evidență protestantismul lui Iohannis ca fiind cel puțin la fel de periculos ca ciuma bubonică.

Am studiat cu foarte mare atenție în ultimii 7 ani adventismul din România, în curând voi susține o teză de doctorat în cadrul Institutului de Istorie Orală din Cluj cu tema „Viața Bisericii Adventiste în comunism”. 

Știu foarte bine ce înseamnă și mai ales ce nu înseamnă pentru adventiști respectul față de Sabat.

În consecință pot susține cu convingere că Mihai Gâdea nu a încălcat principiul sacru pentru adventiști al respectării zilei de odihnă, a Sabatului, din mai multe motive.

Adventiștii obișnuiesc să fie alături de familie la începutul Sabatului, adică vineri seara și Mihai Gâdea a demonstrat de foarte multe ori că, pentru el, Antena 3 este o familie.

Coreligionarii lui Mihai Gâdea obișnuiesc să fie solidari unii cu alții în momente de criză. 

Familia Antenei 3 a trecut fără nici un dubiu prin cea mai mare criză de la înființarea acestui post de televiziune datorită faptului că Dan Voiculescu, patronul acestui trust, a fost condamnat la închisoare.

Pentru Mihai Gâdea, Dan Voiculescu nu este Varanul, Mogulul, ci este, „domnul Profesor”.  

Gâdea, alături de Mircea Badea și Adrian Ursu, „frații” lui, țin la Voiculescu ca la un tată. 

Lacrimile lui Gâdea la aflarea veștii încarcerării patronului trustului Intact au fost mult mai sincere decât ale lui Băsescu la momentul retragerii din cursa pentru Cotroceni a lui Stolojan. 

Ar fi fost ipocrit și laș din partea lui Mihai Gâdea să îi lase pe angajații Antenei 3 singuri, confuzi și dezorientați, în seara zilei arestării șefului lor, pentru a merge într-o biserică adventistă să predice sau să asculte o prelegere cu caracter religios.

 

Fără a avea pretenții de teolog am sentimentul că popularul realizator de emisiune a răspuns corect și principial la întreabarea nepusă a „fariseilor” de la B1 TV:

 “Este ingaduit in ziua Sabatului sa faci bine sau sa faci rau? Sa scapi viata sau sa o pierzi ?” ( Marcu 3, 4 ).

“Cine este omul acela dintre voi care, daca are o oaie si-i cade in groapa in ziua Sabatului, sa n-o apuce si s-o scoata afara ? Cu cat mai de pret este deci un om decat o oaie?” ( Matei 12, 11.12).

 

Pentru Mihai Gâdea, Voiculescu este omul căzut în groapa săpată de „tâlharii” Justiției lui Băsescu. 

Adventistul Gâdea și-a început Sabatul perfect.

Studioul Antena 3 s-a transformat într-o biserică în care au încăput cei mai importanți membri de familie ai acestui trust,  alături d  un copil vindecat într-o campanie umanitară, un bătrân în cârje care a venit cu o pungă de cepe, niște „simpatici” care fluturau înflăcărați un steag de la Revoluție și cine a mai vrut să se strângă de „la drumuri și de la garduri”, așa cum zice Scriptura, inclusiv farisei ca Ghișe și cărturari ca Mugur Ciuvică...

Gâdea a predicat toată noaptea despre solidaritate, familie, unitate, empatie, rezistență, libertate, s-a plâns mult, a dat și un citat din Biblie, a vorbit despre Diavolul Băsescu și cum trebuie să ne ferim toți de el, sursa tuturor relelor din această țară și, ca orice liturghie care se respectă, ritualul antibăsist s-a încheiat cu apelul final să ne „plimbăm” duminica în jurul fortăreței Antihristului de la Cotroceni alături de „exorciștii” cei mai importanți de la Antene pentru eliberarea națiunii de sub tiranicul regim.

Nici un serviciu religios care se respectă nu se încheie fără o „cântare”, „Pasărea Colibri” cu melodia "Sfârșitul nu-i aici” a pus punct în cel mai patetic mod posibil unei seri memorabile din istoria celei mai oropsite televiziuni din România, Antena 3.

La această predică de început de Sabat,  au asistat un număr de aproape un milion de enoriași, conform Kantar Media. Amin!

Pentru românii care au simțul umorului și al ridicolului foarte ridicat, „Ediția Specială” de la Antena 3 de vineri seara a arătat ca masa unui Vanghelion sau mai degrabă cu un priveghi în toată regula la câte „bocitoare” au fost în studio. 

Antena 3 vinde ieftin în ultimul timp în proporție covârșitoare emoție negativă și foarte puțină informație. Singurele anchete cu adevărat jurnalistice din ultimul timp s-au axat foarte inspirat pe afacerile sulfuroase ale familiei Băsescu.

Singura redută jurnalistică veritabilă a Antenei 3 a rămas emisiunea „În premieră”, „prim-solistul” de excepție al acestei televiziuni a cărui voce riscă să se stingă din cauza zgomotului infernal pe care îl produce mașinăria de propagandă antibăsită.

Realizatorii de la Antena 3 sunt perfect conștienți că rețetele lor de talk-showuri nu mai sunt de foarte mult timp inspirate din manualele jurnalismului.

În studiourile Antenelor, exact ca la celelalte televiziuni, cu excepția Digi 24 invitații, sapă tranșee și aruncă rachete unii în alții de pe aceleași poziții conciliante și echilibrate ca cele dintre  Israel și militanții Hamas din Fâșia Gaza.

Rar, când se întâmplă ca unii competitori politici să se afle în același platou, atmosfera devine irespirabilă, se urlă, se aruncă cu invective, pauza de publicitate fiind pentru moderator și pentru telespectatori ce este pentru un călător în deșert apariția unei oaze.

Încarcerarea lui Dan Voiculescu va „talibaniza” și mai mult realizatorii de emisiuni ai Antenei 3, toți cei care nu vor fi de acord cu prestația lor sau cu ideile lor riscă să fie etichetați ca „băsiști” și executați în mod public.

Am avut mai demult un dialog cu un jurnalist care lucrează în trustul Intact și care mi-a mărturisit că a avut o dispută de idei cu un superior din redacție legată de o investigație jurnalistică. Atunci când argumentele raționale nu au avut forța necesară pentru a tranșa discuția punctul final al dialogului a fost închis cu propoziția: „nu mă pot înțelege cu tine, cred că ești băsist!

Mihai Gâdea a rămas ayatollahul spiritual al Antenei 3 în absența lui Voiculescu. Îl îndemn în numele bunului simț să se pocăiască de antibăsism și să se întoarcă la jurnalism.

Dacă vineri seara realizatorul Sintezei Zilei nu s-ar fi lăsat atât de mult acaparat de emoțiile firești consecutivei drame a intrării în temniță a unei persoane dragi, ar fi lăsat, de dragul principiului simplu al echidistanței, să se strecoare măcar câteva opinii diferite legate de arestarea patronului Antenelor.

Ce crezi, Mihai, medicul din Cluj-Napoca, Luiza Beja, care a postat pe facebook acest mesaj acum câteva ore este „băsistă”? 

Te asigur că nu. Citește mesajul ei cu atenție.

Mesaj pentru Antena: Imi pare rau sa o spun dar sunteti penali. Plimbarea libertatii pt cine? Un om corupt? Asta inseamna presa independenta? Si daca a fost seful si poate prietenul vostru, prin prisma meseriei si datoriei profesionale ar trebui sa condamnati orice act de coruptie. Dar poate ca nu faceti asta pt ca nu pe voi v-a afectat furtul de zeci de milioane de euro de la stat....de asta Romania nu are autostrazi, nu avem un sistem de sanatate functional si altele. Poate ca de asta nu va pasa ca intotdeauna cine are de suferit sunt oamenii simpli si cei saraci.. vipurile o duc bine indiferent de regim si de coruptie. Pacat...de cel putin despre unii dintre voi am avut alta parere inainte. Felicit justitia....poate ca mai sunt multi altii de pedepsit dar ma bucur de fiecare data cand vreunul dintre ei e pedepsit. Imi pare rau pt familiile lor si pt ei ca oameni, dar atata vreme cat sunt oameni care muncesc si isi platesc contributiile la stat din putinul pe care il au, cred ca merita sa stea dupa gratii pt ca statul nu e ceva abstract...statul suntem noi, parintii, familiile si prietenii nostri

 

Unii membri ai Bisericii Adventiste îl vor exclus din această denominațiune pe Mihai Gâdea , eu cred că i s-ar face o mare nedrepate. 

El a rămas un bun adventist. Rătăcirea lui s-a făcut de la căile drepte ale jurnalismului pe care umbla pe vremea în care era influențat de omul extraordinar Octavian Paler.

Acum, mentorul lui Mihai Gâdea este Mircea Badea.

Mihai, îți mai amintești care mai este diferența dintre om și maimuță?

Așa cum vrei ca să se întoarcă la tine Crin la care ai ținut atât de mult și care consideri că te-a trădat și mie mi-e dor ca telespectator de Mihai Gâdea din platoul emisiunii, „În centrul atenției”.

Ce OM era,  domnule…

 

Adauga comentariu