Diete

Miezul de nuca scade nivelul de zahar din sange

Nucul este unul dintre cei mai generosi arbori. De la el medicina naturista foloseste frunzele, coaja verde si miezul. Nucile contin o mare cantitate de melatonina, un hormon care protejeaza celulele de la distrugerile oxidative si ajuta la reglarea programului de somn.

Principalii producatori de nuci sunt China, Statele Unite, Turcia, Romania, Iran si Franta. In Asia, studentii mananca nuci inainte de examene, cu speranta de a-si imbunatati rezultatele la teste. Frunzele de nuc au fost inainte folosite pentru tratarea durerilor si erau considerate benefice pentru digestie…

De ce sa consumam nuci?

Nucile au cel mai mare nivel de grasimi Omega 3, in comparatie cu alte seminte. O portie de 30 g contine 2,6 g de acid gras Omega 3, furnizand 20 % din doza zilnica recomandata. Sunt de asemenea o sursa buna de vitamine B, in special tiamina, B6, acid folic si minerale, cum ar fi fosfor, magneziu si cupru. Sunt o sursa excelenta de gama-tocoferol, un tip de vitamina E care poate ajuta in lupta impotriva cancerului mamar, de prostata si de colon. Nucile sunt bogate in elagitanine, un tip de polifenoli cu proprietati antioxidante si anticarcinogenice.

Consumate frecvent, nucile imbunatatesc energia si functia rinichilor si intretin umiditatea plamanilor. Este bine sa consumati mai des acest aliment daca aveti dureri de mijloc, senzatie de picioare moi, sunet in ureche, dar si tulburari de auz, probleme cu somnul, dar si urinat des sau in cazuri de disfunctii sexuale.

Este bine sa se consume nuci si atunci cand energia plamanilor este scazuta si s-a declansat o bronsita. Daca copilul nu creste in greutate introduceti in alimentatie miezul de nuca. In salate sau simplu, va face minuni. Preventiv, consumul constant de nuci intareste peretii vaselor. Doua sau trei nuci crude consumate zilnic ii pot ajuta pe cei care sufera de constipatie.

Chinezii folosesc nucile si pentru tamaduirea bolilor mintale. Rezultatele sunt foarte bune in imbunatatirea functiei creierului si a sistemului nervos in general. Miezul de nuca ar trebui consumat zilnic cu moderatie de cei care depun un efort intelectual intens, de cei care au probleme cu memoria (amnezie).

Nucile contin iod, ceea ce face ca odata consumate sa ajute la buna functionare a glandei tiroide. Miezul de nuca scade nivelul de zahar din sange, fiind recomandat diabeticilor. 50 g de nuci pe zi pot reduce riscul aparitiei bolilor coronariene, pot reduce colesterolul si pot scadea trigliceridele.

In controlul greutatii s-a descoperit ca nucile reduc supraalimentatia, prin efecte asupra senzatiei de foame si satietate. Desi au un continut mare de grasimi, nucile nu duc la cresterea in greutate, atunci cand inlocuiesc alte alimente.

Remedii cu frunze de nuc

In scopuri medicinale se utilizeaza si frunzele, recoltate cand sunt tinere (lunile iunie-iulie). Dupa indepartarea petiolelor, frunzele se usuca in strat subtire in spatii acoperite.

Frunza de nuc contine tanin complex, ulei volatil, acid galic, inglona, vitamina C si substante minerale. Urmatoarele proprietati ale ei contribuie la starea de sanatate a organismului: astringent, hipoglicemiant, antialergic, antiinflamator, dezinfectant urinar, antidiareic, antiseptic gastrointestinal si antieczematos.

Datorita acestor proprietati frunza de nuc este recomandata astfel:

–    intern: in enterite acute, diabet zaharat, diaree, infectii si edeme renale. In scrofuloza si rahitism se folosesc frunzele de nuc, acestea fiind un bun tonic. Frunzele de nuc impreuna cu cele de salvie micsoreaza transpiratia. Ceaiul de frunze de nuc, asociat cu bai locale, vindeca leucoreea (scurgerea alba);
–    extern: pentru intarirea organismului si vindecarea diferitelor boli de piele (eczeme zemuinde, ulceratii si furunculoza). Sub forma de comprese se folosesc in bolile de ochi; in stomatite (afectiuni ale gurii) se foloseste decoctul de frunze de nuc. La tenurile grase se aplica sub forma de comprese.

Decoctul de ramuri de nuc este foarte bun pentru bolnavii suferinzi de cancer. In cazul in care sunt proaspete, se folosesc 50 g de ramuri, iar daca sunt uscate sunt suficiente 30 g. Se pun la fiert in 1,5 l apa ce clocoteste si se lasa sa fiarba 20 de minute. Lichidul ramas (aproximativ 1 l) se bea pe durata intregii zile, de preferat caldut. La interval de o luna se face o pauza de sapte zile.

Uleiul tamaduitor

In urma cu cateva zeci de ani, uleiul de nuca era unul dintre cele mai apreciate produse cosmetice. Barbatii isi aranjau parul, folosind ulei de nuca pentru stralucirea lui.

In ultimii ani, acest produs a devenit important si pentru sanatate. Cu un continut ridicat de vitamina E (a tineretii) si vitamina F (raspunzatoare de sanatatea pielii si a parului), uleiul de nuca este un produs recomandat ritualurilor de infrumusetare. Aplicat cu regularitate sub forma de masaj, acesta reda elasticitatea pielii, incetinind imbatranirea ei.

Daca va cade parul sau daca va e lipsit de vitalitate, aplicati pe varfuri, dupa ce-l spalati, cateva picaturi de ulei si lasati-l sa actioneze 5-10 minute, dupa care clatiti-l si aplicati un strat de balsam.

Pentru colesterol marit administrati 2 lingurite de asemenea ulei pe zi, dimineata, inainte de masa. Urmati aceasta cura timp de 10 zile in fiecare luna, pana la scaderea valorilor colesterolului.

In litiaza renala inlocuiti uleiul de floarea-soarelui din alimentatie cu cel de nuca. In caz de mastoza, faceti in fiecare zi un masaj al sanilor cu cateva picaturi de ulei de nuca. In varice, masati usor gambele cu ulei in fiecare seara. La sfarsit, aplicati pe picioare cataplasme din frunze de varza si lasati-le sa actioneze intreaga noapte.

In anemie sau rahitism masati intregul corp cu ulei de nuca in fiecare seara, inainte de culcare.

Secrete in folosirea nucilor

Scuturati nucile; daca se aude miezul sau sunt usoare, este posibil sa fie uscate.
Nucile nu trebuie sa fie moi, lipicioase sau sa miroase a ranced sau mucegait.
Nucile cojite se pastreaza proaspete pana la trei saptamani daca sunt tinute la frigider intr-un recipient ermetic. Se pastreaza pana la sase luni daca sunt congelate.
Nucile cu coaja se pastreaza proaspete cel mult un an, daca sunt tinute intr-un loc racoros si uscat.
Uleiul de nuca este foarte perisabil, de aceea este bine sa-l tineti in frigider pana il consumati in intregime.
Pentru a praji nucile, se decojesc si se pun intr-o tava ingusta si se tin la cuptor la 100 ºC, timp de aproximativ 10 minute, sau pana ce sunt aurii. Se amesteca rar.
Nucile sunt un ingredient minunat in copturi cum ar fi cozonacii, briosele, clatitele sau painea cu banana si dovlecel.
Veti da salatei un nou gust prin presararea catorva nuci faramitate deasupra verdeturilor.
Nucile pot fi adaugate la cerealele pentru micul dejun si amestecate cu iaurt degresat.

.ro
Foto: sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *