Analiza

Mic ghid pentru clujenii care fac reclamații absurde – Poliția Animalelor din Cluj nu e ca pe Animal Planet. Cu ce se ocupă de fapt acest serviciu

Un serviciu relativ nou, Poliția Animalelor Cluj are un singur angajat care se ocupă de cazurile de abuzuri și cruzime asupra animalelor.

Poliția Animalelor este un serviciu înțeles greșit de mulți clujeni: “Se uită foarte mulți la Animal Planet și cred că dacă ești la Poliția Animalelor, gata, te-ai dus, ai rupt ușa și ai pus la proprietarul animalului cătușele pe mâini. Sunt foarte mulți care asta vor să vadă”.

Se știe că românii nu sunt fruntea Europei în ceea ce privește protecția animalelor și ne-am învățat să ne purtăm mai frumos cu ele abia după ce autoritățile au început să aplice sancțiuni. Iubitorii de animale au făcut lobby pe internet în 2008 pentru înființarea Poliției Animalelor. În 2014 au primit ce au solicitat și de atunci funcționează serviciul în toată țara. Dar mulți nu știu ce face această poliție a animalelor și în ce situații trebuie să faci o reclamație la Poliția Animalelor. Nici legislația din România nu ne ajută prea mult în acest sens pentru că nu pedepsește la noi orice fel decât anumite acte de cruzime asupra animalelor. Prin urmare, termenul de abuz asupra unui animal poate însemna altceva pentru fiecare proprietar de patrupede sau pentru vecinii unui posesor de câine.

Cum e legea la alții

Pentru comparație, să aruncăm o privire la vecini. În Ungaria, de exemplu, încă din anul 1998 legea reglementează clar și pedepsește fapte precum: forțarea animalului la reproducere, instruirea animalului pentru lupte sau abandonarea animalelor. Nemții au pus taxe pentru deținerea unui câine. Dacă statul te pune să plătești dreptul de a avea un câine, poate ești mai motivat să ai grijă de el cum se cuvine. Dacă câinele este de rasă mai periculoasă, proprietarul neamț plătește taxe mai mari.
Revenim în ograda noastră și aflăm de la reprezentantul Poliției Animalelor din Cluj că românii se așteaptă ca acest serviciu să activeze ca în străinătate. Dar au clujenii mentalitatea occidentală?

Sesizările în Cluj au crescut de la an la an

În România, Serviciul Poliția Animalelor s-a înființat ca să controleze cum aplică proprietarii de animale legile care vizează bunăstarea necuvântătoarelor. Dar în fiecare județ, există doar un responsabil care trebuie să gestioneze toate reclamațiile. În cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Cluj, doctorul veterinar Dan Sârbu este reprezentantul Poliției Animalelor și salvatorul animalelor abuzate sau rău întreținute. El ne-a relatat că în activitatea sa s-a întâlnit cu tot felul de reclamații, foarte multe nefondate și chiar cu tentă ilară.

,,În primul an de activitate, am primit vreo 15 sesizări în total”, afirmă Sârbu. Apoi, clujenii s-au învățat să trimită sesizări, care aveau desigur ca subiect un animal, dar nu toate erau de competența Poliției Animalelor. Anul trecut, de exemplu, au fost trimise aproximativ 60 de sesizări în scris și telefonic, dintre care destul de puține la număr “nimeriseră” unde trebuie. “Se uită foarte mulți la Animal Planet și cred că dacă ești la Poliția Animalelor, gata, te-ai dus, ai rupt ușa și ai pus la proprietarul animalului cătușele pe mâini. Sunt foarte mulți care asta vor să vadă. Eu sunt medic veterinar, nu polițist sau procuror. Nu pot să intru pe proprietate privată fără acord. Ei cred că sari în curtea omului, ai luat animalul și l-ai dus. Nu dispunem de stații pentru așa ceva, să luăm animalul și să-l aducem aici”, a explicat Sârbu.

Câinele latră în curte, vecinii te pârăsc la Poliție

De necrezut, dar există clujeni care sunt deranjați de faptul că vecinul lor are un câine sau că acest câine dispune de corzi vocale, prin urmare latră. ,,Există și oameni care sunt absurzi, cu toate că ar trebui să existe înțelegere. Câinele latră, e o chestie fiziologică. Deranjarea liniștii publice nu ține de noi. De noi țin efectiv condițiile în care sunt ținute animalele și abuzurile. Dacă latră câinele nu înseamnă că nu sunt respectate condițiile de protecție și bunăstare a animalelor. Sunt cazuri când într-adevăr aceste condiții nu se respectă, vedem și la fața locului, și atunci se iau măsurile legale”, subliniază Dan Sârbu.

Ce verifică și sancționează de fapt Poliția Animalelor

Munca reprezentantului Poliției Veterinare este îngreunată de aceste sesizări false trimise de oameni care nu cunosc legislația, și îndrăznim să comparăm situația cu cea de la Serviciul de Urgență 112. Dacă clujenii trimit reclamații nefondate, se poate întâmpla ca între timp animăluțele care au nevoie de ajutor să aștepte. Poliția Animalelor are obligația să se intereseze dacă animalul dispune de un adăpost, hrană, apă, dacă este vaccinat, și în evidența unui cabinet veterinar, dacă nu e chinuit; și nu dacă câinele latră pentru că stăpânul este plecat de acasă.

Dan Sârbu a mai precizat și faptul că ei nu pot sancționa un clujean care crește cinci pisici în apartament. Asta e treaba Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ), dacă se constată că se încalcă anumite norme.

Clujenii trebuie să știe că Poliția Animalelor colaborează și cu IPJ, cu centrele de ecarisaj din județ, cu ONG-uri și persoane fizice; toți împreună pun umărul ca să rezolve sesizările. Sârbu a dat ca un exemplu de colaborare între instituții, cazul de acum două săptămâni al vacilor găsite înghețate în albia unui râu din Dej. Proprietarul vacilor a fost sancționat din cauză că a mutat animalele fără documente dintr-un loc în altul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *