Politica

Mesajul celor care susțin moțiunea de cenzură:”Luați guvernarea de pe mine că o omor”

Parlamentarii clujeni, atât cei din opoziție cât și cei aflați la Guvernare, se pregătesc pentru votul moțiunii de cenzură. Opoziția aruncă în luptă toate resursele pentru scopul comun: înlăturarea guvernului. Dacă scopul lor este binecunoscut, incertitudinea majoră este ce vor face dacă chiar reușesc să înlăture PSD de la putere: Vor sau nu vor să preia guvernarea? 

Parlamentarii liberali clujeni au declarat pentru Ziar de Cluj că toți reprezentanții PNL vor vota la moțiunea de cenzură, doar că rezultatul depinde de toți cei care au semnat această moțiune: aceştia să fie prezenți și pentru a o vota, ”să nu îi apuce diareea”, așa cum s-a exprimat senatorul PNL, Florin Stamatian.

”Toți parlamentarii PNL vor vota moțiunea de cenzură. Semnăturile nu sunt egale cu votul. Sperăm ca niciunul din cei care au semnat să nu aibă diaree în ziua votului. Este un caz de extremă urgență. Cea mai mare problema acuma este că nimeni nu lucrează, toată lumea mimează, toată lumea așteaptă să vadă ce se întâmplă. Acest lucru este mai periculos decât o guvernare proastă”, potrivit lui Stamatian.

În ceea ce îi privește pe deputații PNL, Sorin Moldovan a precizat că nu există niciun parlamentar PNL care nu va vota moțiune. Potrivit acestuia, PNL este pregătit să preia guvernarea și chiar are un program de guvernare la care lucrează.

”Moțiunea este inițiată de Partidul Național Liberal și toți parlamentarii PNL vor vota. Problema se pune dacă celelalte partide care au afirmat că susțin moțiunea vor dovedi acest lucru. Sunt convins că la cum arată astăzi, moțiunea va trece. Evident că suntem pregătiți să preluăm guvernarea. Noi am spus-o în mai multe rânduri. Partidul Național Liberal are resurse foarte multe ăentru guvernare, are oameni competenți pentru fiecare domeniu în parte. În spațiu public se vehiculează că nu există program de guvernare. Sunt prostii. Noi avem un program de guvernare la care lucrăm. În ceea ce privește alegerea primaruilor în două tururi, avem un proiect depus în acest sens în Parlament. Din punctul meu de vedere mi se pare un lucru bun alegerea primarilor în două tururi, oferă o mai mare reprezentativitate din partea societății. Un primar gospodar care a făcut lucru pentru comunitate, așa cum este cazul pentru majoritatea primarilor PNL, nu văd să fie o problemă alegerea primarilor în două tururi”, potrivit lui Sorin Moldovan.

Ceilalți susținători ai moțiunii, reprezentanții USR Cluj, Emanuel Ungureanu și Mihai Goțiu, sunt vocali doar pe Facebook, nedorind să își exprime punctul de vedere pe acest subiect. Această tăcere demonstrează că nu sunt pregătiți să preia guvernarea, făcând doar un joc de glezne.

Din partea deputaților PSD Cluj Cristina Burciu a menționat că parlamentarii PSD vor fi prezenți pentru a asigura cvorumul, dar nu se vor pronunța în niciun fel. Aceasta crede că moțiunea are șanse să treacă doar dacă vor fi parlamentari PSD care vor trăda.

”Datoria de a vota moțiunea de cenzură pe care o va depune opoziția o au doar inițiatorii, în niciun caz parlamentarii PSD! Nu voi vota, însă noi vom asigura cu certitudine cvorumul ședinței în care se va vota aceastăm moțiune, însă nu ne vom exprima în niciun fel. Personal nu cred că această moțiiune de cenzură își va atinge scopul. Sunt sigură că ea nu va trece dacă niciun parlamentar PSD nu va trăda. Pe de altă parte, cele cinci partide de opoziție care vor încerca să treacă moțiunea de cenzură nu au venit cu vreu proiect alternativ la actuala guvernare, cu niciun program, cu nicio propunere de prim-ministru. În plus sunt cinci partide cu programe, orientări și viziuni diferite, fapt pentru care le este dificil să ajungă la un pcunt comun, lucru demonstrat prin dificultatea cu care au adunat semnăturile necesare depunerii moțiunii. În concluzie nu au viziune despre despre ceea ce ar trebui să facă în ipoteza că vor ajunge la guvernare. PSD este pregătit pentru orice, am trecut și prin momente mai grele. Repet, nu cred că moțiunea de cenzură va trece, dar dacă totuși s-ar întâmpla asta, atât eu personal cât și PSD în ansamblu vom continua cu măsurile pozitive luate în ultimii trei ani, îndeosebi în plan parlamentar, prin inițierea unor propuneri legislative concrete în vederea îmbunătățirii vieții românilor și a rezolvării problemelor acestora”, potrivit lui Cristina Burciu.

Horia Nasra, Cornel Itu nu au dorit să ne împărtășească dacă vor vota la moțiunea de cenzură, însă sunt ”voci” care afirmă că sunt pregătiți să abandoneze Guvernul Dăncilă. Potrivit unor surse, Horia Nasra și Cornel Itu s-ar fi aflat pe lista celor care au semnat moțiunea de cenzură. Nasra a negat că a semnat moțiunea, dar se mai gândește dacă va vota, de unde putem deduce că zvonurile privind negocierile dintre Nasra și PRO România nu sunt total nefondate.

Citește și:

Horia Nasra, fostul preşedinte interimar al PSD Cluj, „n-a semnat” moţiunea de cenzură împotriva propriului Guvern, dar „se mai gândeşte”

În ciuda faptului că Horia Nasra și Cornel Itu s-ar afla pe o așa-zisă listă a trădătorilor, președintele interimar PSD Cluj Liviu Alexa afirmă că încă se mai bazează pe cei doi și pe susținerea acestora pentru Guvernul Dăncilă.

”Mă bazez cu siguranță pe domnul Horia Nasra, pe domnul Cornel Itu și pe doamna Cristina Burci pentru că sunt oameni aleși sub sigla PSD. În mod special mă bazez pe domnul Itu și pe domnul Nasra chiar dacă poate sunt supărați pe numirea mea în funcția de președinte interimar al PSD Cluj. Revin și insist că ei ar trebui să fie recunoscători PSD pentru ceea ce sunt, pentru sprijinul primit de la aprtid, pentru realizările lor. Desigur, dânșii au opțiunea și libertatea să voteze împotriva Guvernului Dăncilă, moment în care cred că ar înșela votul celor care au mers la vot pentru ei”, a declarat Liviu Alexa.

Deputatul UDMR, Csoma Botond, a precizat că toți cei 30 de parlamentari UDMR au semnat moțiunea de cenzură și vor vota în consecință. Csama Botond crede că dintre parlamentarii Pro România care au votat mațiunea, unii ar putea să nu se prezinte la vot. În ceea ce prevește Guvernarea, Botond a menționat că UDMR nu a avut negocieri cu PNL și USR pentru intrarea la guvernare.

”Voi vota la moțiunea de cenzură. Dacă toți cei care au semnat moțiunea vor vota. Teoretic Guvernul ar trebui să cadă. Sunt 238 sau 240 de semnături. Noi de la UDMR am semnat toți 30. Avem 21 de deputați și 9 senatori. Dacă toți cei care au semnat se vor ține de cuvânt și se vor prezenta la vot și nu vor face o strategie sau o joacă prin faptul că unii din cei care au semnat nu se vor prezenta la vot, atunci este posibil. Mă gândesc că poate o parte din parlamentarii PRO România nu se vor prezenta la vot. E doar o supoziție nu pot să spun sigur că asta se va întâmpla. |Sunt foarte multe formațiuni politice, nu știu dacă toate partidele din opoziție îl vor susține pe Ludovic Orban pentru funcția de prim-ministru. Va fi destul de complicat formarea unei noi majorități. Noi nu am avut negocieri nici cu PSD, nici cu UDMR în acest sens. Nu ținem morțiș să intrăm la guvernare”, a declarat Botond.

Deputatul independent Adrian Dohotaru este sceptic în privința formării unei majorități și a unui Guvern din care să facă parte reprezentanți PNL, USR și PRO România. Dohotaru nu s-a decis dacă va vota moțiunea, acesta urmează să aibă discuții atât cu opoziția cât și cu cei aflați la guvernare.

”Trebuie să discut cu reprezentanții din opoziție și cu cei de la putere pe marginea moțiunii. Eu am mai fcăut câteva sugestii pe text, încă nu mi-au dat un feedback complet. Nu știu dacă vor fi îndeajuns de multe voturi, tot ce pot să vă spun este că am trimis observații pe textul moțiunii, până acum ceea ce mi-a răspuns nu este suficient.Deocamdată nu cred că cei din opoziție sunt pregătiți să preia guvernarea din moment ce nu există nici măcar un plan de guvernare, nu există nume clare de prim-ministru. Nu știu cum va funcționa un nou Guvern condus de Orban, cu PRO România acolo, cu USR și încă nu am văzut un proiect de guvernare că să știu dacă este fezabil sau nu un nou Guvern. În mod clar nu sunt pregătiți de guvernare atât timp cât nu au un proiect de guvernare care să fie negociat de mai multe partide”, potrivit lui Dohotaru.

În urma discuțiilor avute cu parlamentarii clujeni, principala idee care se desprinde este că PNL, de altfel și partidul care a inițiat moțiunea, pare a fi singurul pregătit și dispus să își asume guvernarea. Problema e că singuri ei nu dețin majoritatea, astfel că va trebui să se bazeze și pe alte formațiuni politice care sunt mai mult sau mai puțin dispuse și pregătite pentru guvernare. De altfel, această alianță ad-hoc între partidele care vor să răstoarne Guvernul Dăncilă sunt partide cu ideologii diferite care nu au un program clar și comun de guvernare. Practic ei vor să schimbare, dar nu știu ce vor pune în loc, ceea ce poate duce România într-o criză și mai puternică decât cea în care susțin ei că se află acum țara.

PS: Cel mai bine se va vedea ce se va întâmpla în ziua votului. Indiferent de speculaţii şi declaraţii, politica se face pe voturi.

UPDATE: Într-un final, probabil după ce a citit articolul din Ziar de Cluj, senatorul Mihai Goțiu a ținut să ne transmită punctul său de vedere. 

”Evident că o să votez la moțiune pentru căderea celui mai incompetent Guvern din istoria recentă a României. Rezultatul va depinde de tranzacțiile cu parlamentari PSD și ALDE. La Senat e ca în târg: se schimbă locuri de la o zi la alta și de la o oră la alta, în funcție de cine dă mai mult. E aproape imposibil de urmărit cine mai e la PSD și cine e la ALDE. De târguiala asta depind voturile decisive la moțiune. Indiferent de rezultatul ei, noi susținem toate demersurile care după încheierea alegerilor prezidențiale vor duce la alegeri anticipate cât mai curând posibil.  Vrem și suntem pregătiți să intrăm la Guvernare, dar într-un mod în care puteam să schimbăm ceva, iar fără o majoritatea rezultată din alegeri, nu din tranzacții cu parlamentari, ar fi imposibil”, a specificat Mihai Goțiu.

UPDATE 2: Deputatul PNL Adrian Oros este cel mai optimist, considerând că moțiunea va aduna chiar mai multe voturi decât semnături.

”Voi vota cu siguranță moțiunea. Moțiunea va trece cu un număr de voturi mai mare decât numărul de semnături. PNL are capacitatea și determinarea de a prelua oricând guvernarea”, a transmis și deputatul PNL, Adrian Oros.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *