In vizor

Medicii sunt blamați pentru că refuză să muncească fără echipamente de protecție

În ultimele zile, mai mulți medici au anunțat că își dau demisia din spitale deoarece nu le sunt puse la dispoziție materiale de protecție. Aceștia sunt speriați că se vor infecta cu coronavirus, astfel că preferă să stea acasă.

În spațiul public se vehiculează faptul că se pregătește o nouă ordonanță care să le interzică medicilor să își dea demisia. Oricât de totalitar ar suna această măsură, având în vedere starea de urgență, ea chiar ar putea fi adoptată.Totuși, statul ar trebui să își asume și faptul că i-a lăsat pe aceștia fără echipamente de protecție. Dacă el, statul, nu le-a asigurat protecția, de ce să le ceară acum să își pună viața în pericol? 

În aceste condiții Colegiul Medicilor din București a transmis o poziție oficială prin care solicită ca personalul medical să nu fie amenințat cu implicații penale, decizia demisiei fiind o pedeapsă suficient de mare.

”Personalul medical nu trebuie amenințat cu implicații posibil penale, moralul acestuia fiind oricum afectat major de situația actuală. Nu trebuie interzisă demisia personalului medical, care va purta oricum toată viața responsabilitatea unei asemenea demisii – credem că este o pedeapsă suficientă această povară. Nu credem că într-o astfel de luptă poate fi util personalul medical terorizat, temător și ezitant. Aceste presiuni nu fac decât să crească riscul unor erori medicale. Asigurați condițiile corecte pentru ca armata în halate albe să poată lupta și vă asigurăm că aceasta își va face datoria, indiferent de riscurile asumate!”, este mesajul transmis de Colegiul Medicilor.

Într-adevăr, amenințarea medicilor nu este o soluție, dar nici decizia lor de a părăsi spitalele în aceste zile când pacienții au atât de multă nevoie nu este o variantă. Ei au depus un jurământ care ar trebui respectat indiferent de condiții. Este o situație deosebită, România este în stare de urgență iar medicii sunt acum cei mai importanți pioni în războiul cu coronavirusul. Medicii nu pot să îi părăsească pe pacienți acum când au cea mai mare nevoie. Pacienții au fost solidari atunci când medicii au cerut salarii mai mari, fiind conștienți de munca grea pe care o au. Acum, aceeași medici dau bir cu fugiții.

Românii nu se solidarizează acum cu medicii, dimpotrivă, îi acuză pe aceștia că nu au sesizat până acum lipsurile din spitale. Nu au fost deranjați de zecile de situații în care pacienții au fost nevoiți să își cumpere pansamente sau medicamente. Atunci lipsa produselor nu era o problemă. De ce au permis să se ajungă în situația în care spitalele să nu fie dotate așa cum ar trebui? Unde era Colegiul Medicilor când medicii nu aveau cu ce trata pacienții și aceștia trebuiau să își cumpere singuri medicamente?

285 cadre medicale din România sunt infectate cu noul coronavirus, potrivit raportărilor din teritoriu către Institutul Național de Sănătate Publică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *