In vizor

Medicii de la ORL obliga apartinatorii sa-si supravegheze permanent rudele internate

Invocand eterna lipsa de personal din sistem si un ordin al ministrului interpretat dupa bunul plac medicii clujeni impun apartinatorilor sa se interneze cu bolnavii care au nevoie de o ingrijire mai atenta.  Acesta a fost si cazul clujencei Emiliana Ganceanu, care si-a internat tatal de 81 de ani la clinica ORL la inceputul lunii februarie.

Pana sa ajunga la internare au avut parte de scene demne de filmele de comedie. Femeia si-a dus tatal la clinica ORL, acesta avand o hemoragie nazala puternica.

“Ne-au spus ca nu e de competenta lor, trebuie sa mergem la UPU, dar sa asteptam o ambulanta. La un moment dat a venit o ambulanta si domnul s-a oferit ca il duce el, dar a trebuit facuta o alta comanda, un alt anunt la salvare, ca il duce salvarea care a venit cu un alt bolnav. Am ajuns la UPU, ne-a lasat acolo, am asteptat cam o ora  si de la UPU iar l-au trimis inapoi la ORL ca e caz de ORL, dar de data asta s-a putut transporta cu caruciorul si cu infirmieri, nu a mai fost nevoie de salvare. Adica de la stanga la dreapta nu e voie, dar de la dreapta la stanga e voie sa traversezi cu bolnavul”, ne-a povestit Ganceanu.

Peripetiile erau insa departe de a se fi terminat.

“Ne-au dus la ORL si de acolo ne-au trimis iarasi inapoi la UPU pentru ca ar fi nevoie si de un consult al unui medic cardiolog. Iar ne-am dus cu infirmierul cu caruciorul si am mai stat vreo ora la UPU si dupa aceea a venit cineva si ne-a spus sa-l transportam inapoi la ORL pentru ca il va interna la ORL. De la 8 dimineata pana la 8 seara am stat”, spune femeia dezamagita.

La internare au inampinat alte probleme. Emiliana Ganceanu povesteste ca medicul care a facut internarea i-a impus sa ramana cineva internat cu bolnavul pentru ca are nevoie de ingrijire permanenta, iar spitalul nu are personal pentru asa ceva.

“Ne-au spus ca este un pacient care are nevoie de ingrijire permanenta si ca nu-l interneaza numai cu conditia ca unul dintre noi sa ne internam cu el. Asa ceva nu se putea, nu puteam nici unul dintre noi. Ne-am dus sa ii aducem haine de acasa si tot ce avea nevoie si am promis ca seara va veni cineva sa ramana peste noapte, a fost fiul meu si a ramas peste noapte cu el. Pe urma pe timpul zilei nu am avut pe cine sa gasim, numai pe timpul noptilor am avut pe cineva platit sa stea cu el. Au zis ca nu au personal sa supravegheze un bolnav non-stop. Nu era imobilizat, pe picioarele lui l-am urcat si la ORL, dar dupa atata pierdere de sange, sigur ca a fost foarte slabit. Spuneau ca nu sta in loc, ca se tot misca, ca-si trage perfuzia, ca-si scoate tampoanele din nas si ca trebuie cineva sa stea sa-l supravegheze sa aiba grija sa nu faca lucrurile astea. Daca nu puteam, daca nu aveam de unde sa platim pe cineva, sau daca nu avea pe nimeni? Ca sunt bolnavi care nu au pe nimeni. Ce se intampla cu ei?”, s-a intrebat femeia.

Din nefericire tatal ei a decedat dupa cateva zile la spital, dar femeia a ramas cu un gust amar dupa atitudinea personalului clinicii.

“Ne-a nemultumit faptul ca ne-a impus sa stea cineva din familie sau sa gasim noi o solutie, deci nu ei, nicidecum ei sa gasesca o solutie si faptul ca au tinut o urgenta de varsta lui de dimineata pana seara. Rezidenta care l-a internat, Oana Harabagiu ne-a spus: Treaba dumneavoastra daca ii gasiti sau nu, n-aveti decat sa-l lasati singur, dar o sa moara si dumneavoastra apoi mergeti si aduceti ProTV-ul pe capul meu si eu sunt de vina ca eu l-am internat”, ne-a mai povestit Emiliana Ganceanu.

Oficialii spitalului spun ca solicitarea medicului a fost mai mult decat justificata, invocand un ordin de ministru si personalul medical insuficient.

“Pacientul de 81 de ani avea dementa senila si era agitat psihomotor in momentul in care a fost adus. Doamna doctor a luat decizia de a solicita asistenta apartinatorilor in baza ordinului 1284/2012, unde la articolul 4 se arata ca medicul curant poate solicita asistenta permanenta. A considerat ca este nevoie de un membru al familiei langa pacient si in conditiile in care dimineata avem o infirmiera la 35 de paturi, dupa amiaza la fel, iar noaptea nu avem nicio infirmiera. Mai mult, in perioada respectiva trei dintre infirmiere erau in concediu medical. Apartinatorii au fost solicitati si pentru a explica modalitatea de administrare a medicamentelor pacientului pe care le-a adus de acasa si pe care le lua pentru alte afectiuni, a venit cu o punga de medicamente”, a aratat Monica Costin, directorul de ingrijiri al Spitalului Clinic Judetean Cluj.

Intrebata ce se intampla in cazul in care pacientii nu au apartinatori, Costin a spus: “Ne chinuim, va dati seama ca nu ii lasam nesupravegheati, dar ne chinuim”.

Interesant este ca ordinul invocat de oficialii spitalului da dreptul familiei de a solicita sa stea langa bolnav, nicidecum medicilor sa le impuna asta.

“In cazul pacientilor in stare critica sau terminala, indiferent de sectia/compartimentul in care acestia sunt internati, familia are dreptul de a vizita pacientul zilnic, indiferent de ora, sau poate solicita prezenta permanenta langa pacient a unui singur membru de familie, cu acordul medicului curant, daca conditiile din sectia/compartimentul respectiva/respectiv permit acest lucru. In caz contrar, se va asigura accesul familiei perodic la pacient, asigurandu-se un spatiu adecvat de asteptare, in apropierea sectiei/compartimentului respective/respectiv.
(2) In cazul pacientilor internati care au un grad redus de mobilitate din cauza patologiei prezentate, pe oricare dintre sectiile/compartimentele din unitatea sanitara, accesul unei persoane poate fi permanent”, se arata in ordinul 1284/2012 care reglementeaza programul de vizite al apartinatorilor pacientilor internati in unitatile sanitare publice.

Foto: citynews.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *