Sanatate

Medicii atrag atenția! Cât de important este vaccinul pentru sănătate

Deși vaccinarea este obligatorie, societatea este plină de antivacciniști. Adulții refuză să se mai vaccineze, iar cei care devin părinți nu-şi mai vaccinează micuţii. Numărul celor care ajung să respecte schema naţională de imunizare este în scădere de la an la an, lucru ce ar trebui să semnaleze o situație îngrijorătoare. 

Pe lângă faptul că zeci de cetățeni refuză vaccinarea pentru gripă a copiilor, numărul părinților care refuză vaccinarea inclusiv a nou-născuților pentru rujeolă, rubeolă și a oreonului este în creștere. Această încăpățânare, pe parcurs, duce spre complicații majore.

Vaccinarea este importantă. Pentru a putea expune concret importanța vaccinării, am stat de vorbă cu medicul de familie, Ioan Mureșan, care ne-a dat nenumărate exemple pozitive ale vaccinării.

„Vaccinarea este importantă și pentru copii și pentru adulți și vârstnici. Din păcate avem cam 1000 de boli, iar vaccinuri avem pentru 17 boli. Ideal ar fi să avem vaccin măcar pentru 500 de boli” spune dr. de familie Ioan Mureșan.

Persoanele care nu se vaccinează pot dobândi nenumărate probleme, sub forme ușoare, dar și sub formă gravă. Ce se întâmplă cu persoanele care nu se vaccinează?

„În primul rând, se pot îmbolnăvi de bolile prevenibile prin vaccinare. Pot să facă forme ușoare, dar și forme mai severe. Depinde de ce imunitate are fiecare pacient. În general vaccinurile s-au făcut de 100-200 de ani și multe boli au dispărut prin vaccinare. Dispărând aceste boli, generația mai tânără nu s-a mai întâlnit cu bolile respective și atunci nu pune pe primul plan simptomele date de boală, ci reacțiile adverse. De exemplu, în anii 70 era foarte multă tuse convulsivă, boli care durau 3-4 luni, cu vărsături, cu internări, cu costuri pentru societate. Atunci s-a făcut o campanie de vaccinare foarte intensă cu vaccinul împotriva tusei convulsive în așa fel încât în anii 90-94, în România, nu mai aveam cazuri de tuse convulsivă. Acesta a fost un succes care a demonstrat că boala a dispărut prin vaccinare aproape complet. Atunci oamenii spus: „De ce să ne mai vaccinăm pentru o boală la care nu mai există cazuri?” Nu s-au vaccinat  10-20 % dintre populație, datorită faptului că lumea circulă, merge în Africa, Asia, Europa, deja încep să apară cazuri din nou. Practic, trebuie insistat să se vaccineze din nou. Un alt exemplu este hepatita B. În anii 90, în România, 10% erau cu hepatită B. Aia înseamnă că din 20 de milioane, avem 2 milioane de oameni cu hepatită B. În 1 noiembrie 1995 s-a introdus în programul național din România, vaccinul împotriva hepatitei B, care se face sub forma a trei doze, la naștere la două și șase luni plus persoanele vulnerabile, care lucrează cu sânge. Din 95 încoace acest vaccin s-a făcut în așa fel încât 1 milion 800 de oameni nu mai au hepatita B”, mai spune domnul Mureșan.

Cazurile în care părinții refuză vaccinarea sunt tot mai des întâlnite.

„Am avut cazuri în care părinții au refuzat vaccinarea. Avem și acum. Pe lista mea nu am foarte multe cazuri, cam 5%. Dar, sunt județe din țară unde au 20-30%. Cel mai cunoscut caz este cel cu rujeola, mai ales în județele din Banat. Motiv pentru care au apărut 10-15 mii de cazuri de rujeolă” spune doctorul de familie 

Deși se tot vorbește de ineficiența vaccinului gripal, clujenii au în continuare încredere și apelează la această metodă de prevenire.

„Noi avem două feluri de vaccin gripal. Unul pe care îl primim de la Ministerul Sănătății, care s-au distribuit pe medici de familie și pentru spitale. Acestea se fac pentru categoriile vulnerabile, pacienți cu astm bronșic, pacienți operați de inimă, cu diabet, etc. A doua categorie este vaccinul care se cumpără de la farmacie. Noi am cerut 100 de vaccinuri la cabinet pentru lista de pacienți și am făcut 100 de vaccinuri. De obicei oamenii încep să ceară vaccinul în momentul în care văd la televizor că apar gripe, că sunt -10 grade. Atunci îi interesează, până atunci nu prea interesează” mai declară dr. Ioan Mureșan.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *