Medici în izolare și o asistentă testată pozitiv cu COVID-19 la UPU Cluj. Ungureanu: „Pericolul de contaminare este major”

Pe măsură ce România va efectua tot mai multe teste de depistare a cazurilor de infectare cu COVID-19, numărul celor depistați pozitiv va crește considerabil. În prezent, mai multe asistente și medici de la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Cluj se află în izolare, iar o asistentă de la UPU Cluj a fost depistată pozitiv. 

Cazul a fost semnalat recent de către deputatul clujean Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților.

După cum notează acesta, testarea cu întârziere a pacienților, dar și a cadrelor medicale, produce victime sigure. Astfel, o bună parte dintre pacienți sunt plimbați pe diverse circuite ale spitalului, intrând în contact cu alți pacienți și cadre medicale, timp în care aceștia reușesc să transmită virusul COVID-19 unui contingent însemnat. Toată această situație aiuritoare este cauzată de efectuarea cu întârziere a testelor:

„Situație dramatică la Unitatea de Primiri Urgențe Cluj!

O asistentă de la UPU Cluj a fost depistată pozitiv la testul pentru coronavirus și se află internată la Spitalul de Boli Infecțioase Cluj.

Mai multe asistente și medici din sistemul de primiri urgențe au fost testați pentru coronavirus și sunt preventiv în izolare, conform procedurilor.

Vestea bună este că mulți dintre ei au primit primul rezultat și este negativ.

Trebuie să găsească însă epidemiologii sursa sigură de infectare pentru a diminua răspândirea.

URGENT!

Avem încredere în ei!

Sursa contaminării ar putea fi o pacientă care nu a fost testată la timp de DSP Cluj și a fost plimbată prin mai multe circuite ale Spitalului Județean Cluj.

Pentru că nu se testează suficient de mult și se prelucrează greoi probele, pacienții suspecți sunt plimbați prin UPU pe circuite unde sunt și pacienți cu alte diverse patologii.

Pericolul de contaminare este major.

De 15 zile cer public și oficial planul de acțiune anti coronavirus de la Cluj, nu l-am primit deși sunt deputat de Cluj și vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților, cu atribuții directe să caut soluții pentru ocrotirea sănătății populației!

Am auzit că a fost aprobat azi sau ieri un plan la nivel de prefectură, fără avizul epidemiologului Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, Fărăian.

Foarte grav!

Nu am primit acel plan oficial”, a notat deputatul clujean.

De altfel, Emanuel Ungureanu semnalează în continuare absența echipamentelor de protecție din spitale, precum și lipsa de comunicare a autorităților implicate, aspecte cât se poate de grave și care creează un sentiment de incertitudine și neliniște.

Lipsa unei informări operative face victime:

„Personalul de la UPU Cluj se plânge că nu sunt încă suficiente echipamente de protecție, conducerea Spitalului Județean, doamna Director Medical Golea și managerul Șușca nu au explicat public, asumat, cu o prezentare în teren, cum este pregătit circuitul pacienților infectați și neinfectați și nu am auzit nimic despre proceduri de instruire pentru protecția infirmierelor, asistentelor, a medicilor.

Măștile speciale PFF 2 și 3 sunt o raritate pe fețele personalului din UPU!

Prefectul județului Cluj este ezitant și nepregătit pentru criza în care am intrat.

Șeful DSP Cluj, Moisescu s-a dovedit extrem de incompetent pe timp de pace, nu face față clar în războiul cu Covid 19!

Cu tot riscul pentru sănătatea mea voi face vizite neanunțate în spitalele Clujului pentru a încuraja personalul medical și pentru a evalua nevoile, pentru că autoritățile locale și județene nu comunică coerent problemele grave ale spitalelor din oraș sau județ.

Infectarea cu acest virus mizerabil nu înseamnă automat moartea.

Ne vindecăm de Covid 19, s-au vindecat mii, de toate vârstele!

Trebuie să ne rugăm unii pentru alții și să ne susținem unii pe alții!

Este esențial să protejăm personalul medical, ESENȚIAL, fac un nou apel la autorități să se mobilizeze și personalul să nu mai tacă.

La această oră, un singur medic din Spitalul Județean de Urgență Cluj și-a asumat public să critice modul defectuos în care este pregătit cel mai mare spital din Transilvania pentru lupta împotriva coronavirusului, medicul cardiolog, Alin Iliescu de la Clinica Medicală 1.

Eu îmi fac datoria cu toate resursele să salvăm cât mai multe vieți.

Cei care răspund de sănătatea publică din orașul Cluj-Napoca și pun interese meschine în fața interesului general, greșesc profund și vor răspunde aspru în fața istorie!

Situația de la Suceava ar trebui să fie un exemplu despre cum se gestionează catastrofal o situație de sănătate publică.

Personalul medical a fost ignorat de conducerea spitalului și acolo avem de-a face cu o situație foarte greu de gestionat.

Conducerea Spitalului Județean de Urgență Cluj nu pare să învețe din greșeli! Acum orice greșeală costă vieți!”, a notat deputatul Emanuel Ungureanu pe pagina sa de socializare. 

Prefectul Județului Cluj, Mircea Abrudean, a reacționat în acest caz, fără a confirma sau infirma situația: 

„În toate cazurile de posibile contaminări, sau contacți ai unor pacienți pozitivi in spitale, se fac anchete epidemiologice, personalul medical este testat, se respectă niște protocoale stricte de decontaminare etc. La cum evoluează situația în fiecare zi, nu este ceva și nu va fi ieșit din comun sa avem pacienți pozitivi in spitale și cadre medicale care sa fie contacți ai acestora”, a declarat Mircea Abrudean. 

Recent, un alt medic, din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca, a semnalat gravele abateri și lipsurile din spitale, ascunse de către autorități: „Degeaba scoatem armata pe străzi, dacă medicii din linia întâi sunt trimiși la luptă împotriva coronavirusului fără arme”, declara, miercuri, medicul clujean Victor Eșanu

CITEȘTE ȘIMedic din Cluj, apel către autorități: „Degeaba scoatem armata pe străzi, dacă medicii sunt trimiși la luptă fără arme...”

 

 

 

sursa info: emanuelungureanu/paginapersonaladefacebook

Adauga comentariu