In vizor

Medic nutritionist despre fructele bio cu E233: Consumati alimente din surse de incredere

Un studiu al Departamentului de Biofizica Medicala, Teoretica si Spectroscopie Moleculara al Facultatii de Fizica arata ca fructele “bio” comercializate in unele magazine de specialitate din oras contin tiabendazol, un conservant cunoscut aub denumirea de E233. Fructele analizate de cercetatorii clujeni nu numai ca aveau conservanti, dar concentratia maxima admisa de lege era depasita de 13 ori.

Nutritionistul clujean, dr. Adrian Copcea, atrage atentia ca exista riscul ca magazinele sa se autointituleze “bio”, fara sa fie acreditati, si fara ca marfa sa fie corespunzatoare.

“Este surprinzatoare semnalarea unor astfel de probleme in comertul bio, daca este vorba despre adevarata industrie bio si acreditari legale. Daca este vorba doar de folosirea unui cuvant, fara acreditare legala,  atunci nu sunt surprinzatoare astfel de descoperiri.  Exista standarde pentru a certifica un produs ca fiind „bio’. E foarte posibil ca unii comercianti sa utilizeze termenul „bio” fara ca acesta sa aiba acreditare oficiala, conform normelor UE”, a explicat pentru Ziar de Cluj, nutritionistul clujean, dr. Adrian Copcea.

Potrivit studiului, publicat in revista de specialitate Spectroscopy Europe tiabendazolul este posibil cancerigen.

“Ca medic nutritionist recomand ca populatia sa incerce sa consume cat mai mult alimente din surse pe care le considera de incredere, si, pe cat posibil, alimente proaspete si cat mai putin procesate. Persoanele care  aleg „bio” o fac pentru increderea in produse, din punctul de vedere al provenientei si adausurilor, care sunt, in agricultura bio, la cel mai inalt nivel de control si trasabilitate. Calitatile nutritionale ale alimentelor bio nu sunt cu mult diferite de ale alimentelor obtinute din agricultura traditionala (non-bio), ceea ce trebuie sa difere este siguranta, in mod special nivelele unor substante precum poluanti, contaminanti, pesticide”, atrage atentia medicul.

Cercetatorii de la Facultatea de Fizica spun ca studiul a fost facut comparativ cu alte fructe disponibile in comert si nu s-a sesizat nicio diferenta intre acestea.

Foto: astecomedical.ro

“Rezultatele noastre demonstreaza prezenta tiabendazolului in concentratii care depasesc de 13 ori valori maxime admise de reglementarile in vigoare. In particular, compusul a fost detectat pe asa-zisele produse “bio”, vandute la preturi de circa 5-6 ori mai mari decat produsele conventionale. Studiul a fost facut comparativ cu fructe din supermarket si nu era nicio diferenta intre fructele bio si celelalte”, a explicat pentru Ziar de Cluj conf. dr. Simona Cinta Pinzaru, directorul de proiect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *