Mechel Campia Turzii, la fier vechi. Metalurgia romaneasca, in mormant

Rusii de la Mechel au vandut cele patru combinate pe care le detin in Romania pentru 52 de euro firmei Invest Nikarom detinuta de doi cetateni rusi. Se stia inca din septembrie 2012 ca cei de la Mechel au scos la vanzare numeroase active, inclusiv uzinele din Romania, numai ca pretul dorit era de 150 de milioane de dolari. Tranzactia a fost explicata de conducerea Mechel cu evitarea unei pierderi de 60 de milioane de euro, estimata pentru 2013, dar si cu strategia companiei de a-si dezvolta afacerile de baza. Directia: fierul vechi Specialistii din domeniul economiei cad de acord ca, odata cu aceasta tranzactie, cele patru combinate vor sfarsi, cel mai probabil, la fier vechi.
“Orice parere este pur speculativa la aceasta ora, nu stim cine este si ce ganduri are firma cumparatoare. Daca e sa judecam acum, din informatiile disponibile eu cred ca este o forma pe care au gasit-o rusii de la Mechel, un vehicul financiar prin care au de gand sa-si lichideze activele din Romania, uzinele sa le duca la fier vechi, ca sa isi mai recupereze din pierderi. Firma Invest Nikarom nu este un nume in domeniu, nu are capital sa reporneasca aceste combinate”, a explicat jurnalistul economic, Moise Guran.
Activitatea firmei este comertul cu ridicata de masini si echipamente si are un capital social varsat de 99.979 de lei. Datoria totala a companiei Mechel se ridica la 9,4 miliarde de dolari.
“Cu siguranta au gasit o metoda juridica sa se debaraseze de obligatiile pe care le-au avut din contractele de munca, din contractele de privatizare. Firma cumparatoare se ocupa cu valorificarea metalului, e pe profil, numai ca nu scrie pe ea: taiat fabrici si dus la fier vechi”, spune, cu parere de rau, omul de afaceri Iosif Pop.
Nici liderul de sindicat de la Mechel Campia Turzii, Ioan Pascu, nu este mai optimist, cu toate ca asteapta sa fie contactat de noii sefi.
“Nu am detalii despre ce isi doreste firma sa faca cu ce a mai ramas din combinat. Sunt foarte pesimist cand vad domeniul de activitate si capitalul de 100.000. E nevoie de capital de lucru, ca sa poti reporni… S-ar putea sa declare insolventa sau lichidarea. La fier vechi, asta banuiesc ca se va intampla, a fost o inginerie”, a spus Ioan Pascu.
  Adio, metalurgie romaneasca! Analistul economic Ilie Serbanescu este de parere ca metalurgia romaneasca a incetat sa existe in momentul privatizarilor.
“Se pot face privatizari la fabrici de facut jeansi sau masini, nu la metalurgie si energie. Metalurgia nu se face cu privatizati, acolo e politica si putere. Metalurgia nu se poate face decat cu companii mari, iar vanzarea asta e numai ca sa nu vanda Mechel direct la fier vechi combinatele, le-a dat alora cu 230 de lei. Nu ei sunt de vina, ci Statul a fost de vina atunci cand le-a dat, iar acum nu mai are putere. Statul Roman nu exista, e o otrava”, a spus Serbanescu.
Omul de afaceri Iosif Pop este de acord si isi aduce aminte de o situatie similara de la Cluj, cand utilajele de la CUG au fost vandute la 10-15% din valoarea lor.
“Acum suntem la capatul efectelor unor actiuni incepute de Statul roman din ’90. Pentru ca, de atunci, metalurgia romaneasca a intrat in faliment, cand Statul Roman a abandonat combinatele, le-a vandut pe nimic, fara conditii si cu niste angajati care vor salarii, dar munca nu. Suntem necompetitivi prin mentalitate, pe fond e efectul nemuncii”, a explicat Pop.
Reprezentantii Guvernului nu au luat nicio pozitie deocamdata cu privire la aceasta tranzactie.
“Statul roman nu ar trebui sa stea deoparte, avem o mare bomba sociala, mii de oameni vor ramane someri. Ministerul Economiei ar fi trebuit sa incerce sa intermedieze inca de cand si-au anuntat intentia de a vinde. Ii platim ca sa se implice. Este o afacere privata, dar cu impact foarte mare”, a subliniat pentru Ziar de Cluj jurnalistul Moise Guran.
Pe langa cele patru combinate: Ductil Steel Buzau, Mechel Campia Turzii, Mechel Targoviste si Laminorul Braila, grupul rus a vandut firmei Invest Nikarom si Mechel East Europe Metallurgical Division SRL. Foto: turdalive.ro

Adauga comentariu