Politica

Marirea si decaderea “baiatului destept al retrocedarilor” Mihnea Iuoras

In lumina ultimelor arestari facute de procurorii DNA in dosarul retrocedarilor ANRP, se creioneaza un personaj cel putin interesant. Mihnea Iuoras, fost subprefect al Clujului pana anul trecut si fost vicepresedinte al ANRP in perioada 2007-2009, a primit ieri, alaturi de alti fosti functionari ai autoritatii si alaturi de fostul sef al ANI, Horia Georgescu, mandat de arest preventiv pentru 30 de zile. Cum a ajuns tanarul Iuoras sa fie la carma ANRP la numai 27 de ani si cum a facut avere fostul subprefect din dosarele de retrocedare care i-au trecut prin maini, atat la ANRP, cat si la biroul sau de avocatura sau la Prefectura Cluj? In politica, nimic nu este intamplator, daca ai sustinerea persoanelor potrivite.

Prin 2005-2006, Mihnea Iuoras era un tanar de 25 de ani, cunoscut in oras mai ales pentru ca provenea dintr-o familie buna. Tatal lui, decedat intre timp,  era un cunoscut si influent profesor universitar la USAMV. Remus Iuoras, om simplu, nascut in Gabud, judetul Alba, a ajuns datorita studiilor profesor universitar la Facultatea de Horticultura din cadrul USAMV Cluj. Era cunoscut, insa, si pentru averea pe care a reusit sa o stranga, si se spunea despre el ca e “singurul din Cluj cu Mercedes in timpul comunismului”. Familia Iuoras locuia in cartierul Andrei Muresanu, iar despre Mihnea Iuoras se spune ca a fost adus in PNL de Horea Uioreanu, vecin de strada cu aceasta.

“Pe atunci, Mihnea Iuoras era doar un baiat de Andrei Muresanu, singur la parinti si cu bani. Altcumva au stat lucrurile dupa 2007, cand a ajuns la ANRP. Se vorbea despre el ca despre un milionar in euro”, a povestit o sursa Ziar de Cluj, din interiorul Partidului National Liberal.

Din “tanarul de Andrei Muresanu”, membru PNL, Mihnea Iuoras a avut o scurta trambulina in cariera, in perioada in care a fost consilier personal al fostului ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu, in 2007.  

In aceeasi perioada, s-a apropiat de Bogdan Olteanu, “mana dreapta” al lui Tariceanu. Bogdan Olteanu este cel care l-a sustinut politic pe tanarul clujean, si care l-a ajutat, ca la numai 27 de ani, sa fie numit vicepresedinte al ANRP.

Mihnea Iuoras (stanga) in 2013 la Moulin Rouge, alaturi de Adam Laszlo (dreapta) fostul director al Casei de Cultura a Studentilor Cluj – sursa foto: facebook.com

Iata cum era prezentat Mihnea Iuoras de ANRP in 2007, la momentul numirii lui ca vicepresedinte al ANRP: “reprezentant pentru regiunea Nord-Vest in cadrul Aministratiei Fondului pentru Mediu; asistent universitar in cadrul Universitatii Babes – Bolyai din Cluj; timp de trei ani, a activat ca director general al unei societati ce a are ca domeniu de activitate telecomunicatiile si transmisiile de date. Vicepresedintele ANRP detine doua mastere in „Managementul Dezvoltarii Afacerilor” si „Manager in Administratia Publica” si este doctorand in Relatii Internationale al Universitatii „Babes Bolyai” din Cluj. Este licentiat al Facultatii de Studii Europene si al Facultatii de Drept din Cluj Napoca”.

La ANRP, Mihnea Iuoras era membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, alaturi de Horia Georgescu, seful demisionar al ANI.

Procurorii DNA au arestat in ultimele doua zile opt persoane care lucrau in acea vreme la ANRP, intre care si Mihnea Iuoras si Horia Georgescu. Procurorii anticoruptie vorbesc in actele de cercetare penala de fapte de abuz in serviciu si de “aranjamente” cu dosare de despagubiri si prejudicii de sute de milioane de euro.

Baiatul destept al retrocedarilor

Intreaga lui cariera, atat la ANRP, cat si la Prefectura Cluj sau la cabinetul sau de avocatura, Mihnea Iuoras a lucrat doar cu dosare de retrocedare.
Se stie ca circuitul unui dosar de retrocedare porneste de la un cabinet de avocatura, ajunge la Prefectura, la Comisia Judeteana de Fond Funciar, (unde Iuoras a fost secretar al comisiei, in vremea cand detinea functia de subprefect) iar apoi la ANRP. Tanarul PNL-ist a fost, pe rand, in fiecare pozitie-cheie.  In PNL, se spune ca Iuoras a fost protejatul lui Marius Nicoara, cel care l-a si sustinut pentru functia de subprefect.

Tanarul a fost, anul trecut, implicat intr-un alt dosar instrumentat de DNA Cluj. El a fost condamnat cu suspendare prin acord de recunoastere pentru ca s-ar  fi folosit de un subofiter al SRI pentru a afla informatii din dosarul lui Horea Uioreanu. Demisia lui din functia de subprefect a coincis cu audierile sale la DNA Cluj.

In singura declaratie de avere disponibila pe site-ul ANI, completata in 2013 si valabila pentru anul precedent, Mihnea Iuoras, pe atunci subprefect al Clujului, detinea doua case si un teren in Cluj-Napoca. Cele doua case au fost cumparate in 1999 si 2001. In schimb, terenul de 639 de metri patrati, intravilan, a intrat in proprietatea lui Iuoras in 2012, in urma unui schimb.

Iuoras este si un mare iubitor de ceasuri, iar la vremea completarii declaratiei de avere, avea ceasuri in valoare de 12.000 de euro, dobandite in perioada 2009-2012, adica dupa perioada in care fusese vicepresedintele ANRP. In 2013, tanarul politician si-a vandut si o masina, cu 10.000 de euro.

Grosul veniturilor” nu provenea din salariul de suprefect, care era de aproximativ 2.600 de lei pe luna, ci din veniturile obtinute din activitatea de avocat. In 2012, avocatul Mihnea Iuoras a incasat aproape 600.000 de lei prin cabinetul sau. Din chirii, in acelasi an a incasat peste 20.000 de lei.

La acea vreme, tanarul PNL-ist avea deschise si patru depozite bancare, cu 84.000 de dolari, aproape 4.000 de euro si peste 11.000 de lei. El a mai declarat si un credit la RBS Bank, contractat in 2011 si scadent in 2014, suma fiind de 83.200, fara a specifica moneda.

Sursa foto: adevarul.ro

In declaratia de interese, Mihnea Iuoras se declara actionar si la cateva firme. Una dintre ele era SC Amnet Telecom SRL, activa pana in 2012. Firma avea domeniu de activitate “activitati ale holdingurilor” si ea plina de datorii. Iuoras era asociat la aceasta societate cu alte trei persoane: George Octavian Bucsa, Daniela Urianu si Alexandru Farcas. Team Consultin SRL  – lichidata intre timp – este o alta societate in care Iuoras a fost asociat, alaturi de Alin Urianu, Iuliu Catalin Bucsa si Lendvai Ioan Tiberiu Socaciu. Firma presta comert cu amanuntul a produselor alimentare.

Ieri, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis arestarea preventiva a lui Mihnea Iuoras, alaturi de alti fosti functionari ai ANRP, pentru 30 de zile. El este cercetat pentru “savarsirea a trei infractiuni de abuz in serviciu, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul”.

Deocamdata, procurorii anticoruptie nu au dat alte detalii din dosar, cert este ca au fost arestate opt persoane, fosti functionari ai ANRP. In cazul lui Horia Georgescu, fost coleg cu Mihnea Iuoras in Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, s-a aratat ca a supraevaluat trei imobile in trei dosare de retrocedare cu 75 de milioane de euro!

Foto: bzc.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *