In vizor

Mariana Ratiu, mesaj pentru Marius Nicoara:" Sa vina Tise, Buda, Nicoara si Boc, marii specialisti, sa salveze Clujul de gunoaie!"

Senatorul Marius Nicoara, fost presedinte al Consiliului Judetean Cluj  in perioada 2004-2008, a lansat recent un atac la membrii echipei de implementre a proiectului CMID, solicitand demiterea lor. Senatorul acuza ca cei responsabili de modul de desfasurare a lucrarilor de la Centrul de Management Integrat al Deseurior au incasat salariile fara a presta serviciile pentru care au fost platiti si au ascuns in mod nejustificat timp de 3 ani situatia dezastruoasa a acestui proiect. Cei implicati in CMID  i-au raspuns senatorului Marius Nicoara ca problemele semnalate la centrul de deseuri nu tin de activitatea lor in cadrul proiectului.

Marius Nicoara a afirmat recent ca reprezentantii CJCluj, responsabili cu implementarea proiectului CMID, nu isi justifica salariile si ii cere presedinteui Mihai Seplecan sa ii excluda din proiect. Totodata, senatorul considera ca o noua licitatie pentru gasirea unui constructor in vederea finalizarii CMID este in zadar, deoarece nu vor fi gasiti constructori interesati sa continue lucrarile.

„Mariana Ratiu a participat la doar 10% din sedintele proiectului, iar Claudiu Salanta, arhitectul sef al judetului, in calitate de responsabil tehnic al CMID nu a participat la nicio sedinta. Faptul ca intreaga echipa a proiectului a primit 235.000 euro, in conditiile unui proiect prost gestionat, este totusi o realitate. Avem 65% din lucrarile executate, o parte trebuie sa fie demolate, in timp ce alta parte se afla in faza de degradare, deoarece nu au fost luate masuri de conservare. Astfel, orice constructor care ar licita lucrarile nu ar putea realiza cu suma ramasa finalizarea centrului. Cu suma de 19% ramasa si cu aproximativ 50% lucrari executate, finalizarea acestui proiect este imposibila”,  a afirmat Marius Nicoara.

Actualul presedinte al Consiliului Judetean Cluj, Mihai Seplecan, considera ca nu are motive intemeiate sa ii demita pe cei 17 angajati ai Consiliului Judetean din proiectul CMID. Fara a dori sa intre in polemica cu mentorul sau politic, Seplecan a afirmat ca in maxim doua saptamani va demara procedura de licitatie in vederea continuarilor lucrarilor la CMID.

“Nu doresc sa intru in conflict cu domnul Nicoara legat de afirmatiile dansului referitoare la implementarea proiectului CMID. Tot ce pot sa comentez este ca pana in 25 august italienii au timp sa vina la discutii. Dupa 25 august, in cazul in care dansii nu vor continua lucrarile, vom demara procedurile unei noi licitatii pentru finalizarea proiectului. Caietul de sarcini e aproape gata.Termenul finalizarii licitatiei in varianta cea mai optimista va fi octombrie-noiembrie 2015”, a afirmat Mihai Seplecan.

In opinia lui Horea Uioreanu, construirea CMID in localitatea Apahida era o varianta mult mai buna. Proiectul de cosntruire a unei rampe ecologice in comuna Apahida a fost initiat de catre Maruis Nicioara, in iunie 2006. La acea vreme, Institutia Prefectul judetului Cluj a atacat in instanta asocierea dintre Consiliul Judetan Cluj si comuna Apahida in vederea realizarii Centrului zonal de procesare ecologica a deseurilor. Ulterior, forul judetean a decis construirea CMID in comuna Feleacu.

Horea Uioreanu, cel care a preluat proiectul construirii Centrului de Management Integrat al Deseurilor de la fostul presedinte Alin Tise, considera ca propunerea initiala a lui Marius Nicoara pentru costruirea depozitului de deseuri in localitatea Dezmir era mult mai fiabila din puntul de vedere al componentei solului.  

“Pe vremea domnului Niocara stiu ca era o solutie la Apahida. Urmatoarea conducere, cea a domului Tise, a mers pe varianta Feleacu. Nu o consider cea mai buna solutie pentru ca, geologic, am vazut ce s-a intamplat la centrura de diamant. Proiectul era inceput si firmele care au castigat licitatia primisera un avans in luna martie 2012. Or, in momentul in care firma Confort, liderul consortiului care a castigat licitatia, a intrat in insolventa, pericolul cel mai mare a fost sa se piarda acel avans de 15 milioane de lei. Cred ca solutia pentru Apahida era mult mai buna. In februarie 2014 i-am delegat competentele lui Ioan Oleleu sa se ocupe special de tot ce inseamna groapa de gunoi. Ce s-a intmplat dupa ce am plecat eu asta nu pot sa va spun. Acum este domnul Seplecan acolo, el trebie sa urmareasca ce s-a intamplat acolo, daca conducerea actuala a CJ va hotara o penalizare sau demitere a celor implicati in proiect este decizia lor”, a declarat Horea Uioreanu. 

Mariana Ratiu: „Nicoara vorbeste prostii mai mari decat el”

Mariana Ratiu, sefa proiectului de implementare a CMID, a raspuns azi acuzatiilor lui Marius Nicoara, afirmand ca banii incasati de catre toti cei implicati in cadrul CMID au fost perfect legali protrivit atributiunilor pe care le are in calitatea sa de manager de proiect.

“Eu in calitatea mea de manager de proiect sunt responsabila pentru aplicarea procedurii privind procesul de verificare tehnica. Eu trebuie sa imi insusesc si sa semnez certificatele de receptie a lucrarilor partiale si finale si certificatele interimare de plata. Acei bani, nu stiu daca chiar toti, au fost ceruti la rambursare, au trecut prin toate filtrele de audit. Nu a venit nimeni sa ne ceara nici un ban inapoi. Daca erau neconforme activitatile noastre si nu corespondeau, ne cereau banii inapoi. 
Intreaga suma care a fost platita si finantata prin proiect a fost  rambursata de catre Comunitatea Europeana Consiliului Judetean. Nicoara vorbeste prostii mai mari decat el. Este vorba de un singur contract cu doua componente. Componenta de jos, FIDIC Rosu si componenta de sus, FIDIC Galben. Pe FIDIC Galben sunt lucrari efectuate dar neplatite total. La FIDIC-ul Rosu avem lucrari platite in baza certificarii de catre inginer”, a afirmat Mariana Ratiu.

Solutia pentru finalizarea CMID, ca raspuns la acuzatiile lui Marius Nicoara, vine din partea sefei de proiect Mariana Ratiu. Aceasta considera ca dupa ce vor fi demisi din proiect cei mai buni inlocuitori, salvatorii proiectului ar putea fi fostii presedinti ai Consiliuui Judetean, alaturi de primarul Emil Boc. 

„Inginerul este imparatul, in santier el decine.Noi nu putem interveni peste inginer, pentru ca au fost momente cand am intervenit si mi s-a spus ca sunt abuziva. Acum presa spune ca nu mi-am facut treaba. Sa ne demita pe toti si sa faca o echipa de implementare cu presedinte Alin Tise daca se poate, sa vina Buda, Boc, Nicoara responsabili tehnici, ei marii specialisti, sa vina sa implementeze. Sa vina sa salveze Clujul. De ce nu propune asta domnul Nicoara?”, a afirmat Mariana Ratiu.

Aceasta considera ca exista documente incriminatorii in cadrul proiectului CMID, documente prin care intreaga clasa politica clujeana ar putea fi aruncata in aer in cazul in care DNA ar demara o ancheta. 

“Totul a mers bine pana la momentul martie 2014. Ma deranjeaza ca nu ma cheama nimeni sa dau declaratii. Daca m-ar chema as putea sa demonstrez cu acte abuzurile, ca DNA-ul si SRI-ul si DIICOT-ul si cine vreti sa isi faca treaba, pentru ca se boicoteaza un proiect de niste diletanti”, a afirmat Marian Ratiu.

In calitatea sa de senator votat de clujeni, Marius Nicoara nu a participat la nicio intalnire care a avut loc la Bucuresti intre reprezentantii proiectului CMID si constructorii italieni de la Azwanger SPA.

“Noi nu putem sa intervenim pe calitatea lucrarilor, nu avem dreptul.  La toate sedintele la care am participat la Bucuresti, in calitate de senator, domnul Nicoara trebuia sa vina sa se implice si sa spuna: <>, impreuna cu altii care se intalneau in spatele nostru si faceau aranjamente cum sa compromita si sa boicoteze proiectul ca sa obtina 10 milioane suplimentare”, a declarat Mariana Ratiu. 
 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *