Marcel Vela: ”Puteți să părăsiți localitatea fără a ține cont de limita de municipiu sau limita de județ. După 15 mai, declarațiile nu vor mai fi necesare”

Ministrul de Interne Marcel Vela a delcarat în cadrul unei sesiune de întrebări și răspunsuri de pe pagina sa de socializare că deplasările în afara localităților vor fi permise, iar decarațiile nu vor mai trebui completate după 15 mai.

„După 15 mai, declarațiile nu vor mai fi necesare pentru a le completa, pentru că noi ne așteptăm la o responsabilitate la fel ca până acum din partea cetățenilor. Puteți să vă deplasați în afara localităților. Evitați să fiți mai mulți de trei pentru că riscul de a vă contamina este foarte mare. Există posibilitatea să ne infectăm de la cineva care este asimptomatic. Persoana respectivă poate să fie contaminată cu virusul, să nu știe acest lucru și noi să luăm această infecție fără voia noastră și fără voia celui cu care stăm”, a spus Vela.

Vela a justificat acesată decizie prin prisma faptului că în jurul marilor municipii s-au format zone metropolitane, astfel că era foarte greu de stabilit limite la nivelul localităților sau ale județelor.

”Au fost discuții cu privire la ce însemnă limita. Sunt foarte multe zone, inclusiv Bucureștiul care este foarte legal de județul Ilfov. Sunt mulți cetățeni din județul Ilfov care locuiesc în București sau mulți bucureșteni care sunt în București, lucrează aici, dar și-au stabilit domiciliu în zona limitrofă Bucureștiului care ține din punct de vedere teritorial administrativ de județul Ilfov. Se punea problema să discutăm despre zone metropolitane pentru a determina o limită locativă. Acest lucru nu se întâlnește doar în București, ci și în Cluj, în Oradea, în Timișoara și în alte mari municipii care au dezvoltat o zonă metropolitană. În acest context am decis că puteți să mergeți, să părăsiți localitatea fără a ține cont de limita de municipiu sau limita de județ. Nu este impusă o limită pentru că era foarte dificil de inclus limita în aceste zone metropolitane, în consecință nu va exista o limită administrativ teritorială în cadrul căreia să vă puteți deplasa. Puteți merge unde doriți, respectând regulile impuse în Ordonanțele militare, reguli care vor fi preluate în decizia Comitetului Național pentru Situații de Urgență în sensul în care să păstrați distanța socială, să aveți materiale de protecție și evident să îndepliniți toate condițiile care țin de igiena personală”, a explicat Marcel Vela.

 

Adauga comentariu