Mamicile din Cluj, consiliate in alaptare

Medicul clujean Marta Muresan le invata pe mamici cum sa aiba bebelusi sanatosi si fericiti. Primul consilier in lactatie din Romania, medicul primar pediatru Marta Muresan sustine ca problemele de alimentatie ale sugarului ar lua sfarsit daca, in spitale, s-ar respecta protocolul Skin To Skin.

La clinica “Dominic Stanca” din Cluj-Napoca lucreaza primul consultant in lactatie din Romania. Desi in Europa meseria este recunoscuta si remunerata, in Romania este ignorata de Ministerul Sanatatii, cu toate ca e sustinuta atat de asociatiile de mamici cat si de medicii pediatri. Specialistul le ajuta pe mamici sa nu mai aiba probleme cu alaptatul.

Medicul clujean Marta Muresan este primul consultant de lactatie din Romania. In tara exista doar 20 de consultanti de lactatie, iar pediatrul sustine ca un specialist in alaptare le-ar ajuta pe mamici sa-si poata proteja copiii din primele clipe de viata.

“Consultantul de lactatie este o persoana specializata in domeniul alaptarii, care a primit o diploma, in urma unui curs pe care-l absolveste. Ca sa poata promova examenul, persoanele trebuie sa posede cunostinte academice si sa fie la curent cu ultimele cercetari in domeniul alaptarii si sa dea sfaturile potrivite”, spune Marta Muresan, primul consultant de lactatie din Romania.

Medicul pediatru din Cluj a absolvit cursul in 2006, la Budapesta, iar din 2007 este coordonatorul examenului national.

Skin to Skin imediat dupa nastere

Bebelusul nu va avea probleme de alimentatie daca mamica respecta o simpla regula. Consultantul in lactatie de la Cluj spune ca imediat dupa nastere, copilul trebuie lasat pe burtica mamei, cel putin o ora.

“Mamicile sa lase copilul la san in primele doua ore dupa nastere. Ele trebuie sa stie ca copilul nu suge din sfarc, suge din san si atunci bebelusul ar putea sa suga din orice fel de sfarc, cu conditia ca inainte sa nu fie alaptat cu tetina. Pentru asta e o alta tehnica de alimentatie si atunci bebelusul incearca sa manance si din san la fel. Nu-si deschide mare gurita si atunci prinde numai sfarcul, iar din sfarc nu curge lapte. Asta este una din problemele majore. De asta si OMS recomanda ca imediat dupa nastere, copilul sa fie pus pe pielea mamei”, explica Marta Muresan.

Daca personalul medical are conceptii invechite cu privire la alaptare, mamica poate solicita copilul la san imediat dupa ce ajunge in salon.

“Acest reflex se formeaza in primele doua ore dupa nastere. De aceea e important ca mamicile sa solicite copilul si sa-l lase la san in primele doua ore dupa nastere si sa fie atente ca bebelusul sa nu primeasca o tetina inainte”, continua specialistul in lactatie.

Alaptarea continua pana la 6 luni si diversificarea alimentatiei pana la doi ani si peste. Medicul clujean arata ca laptele matern nu este numai hrana, reprezinta si o legatura a bebelusului cu mama.

“Alaptarea este foarte importanta atat pentru individ cat si pentru populatie. Laptele este un aliment cu celule vii, nu se poate copia. Isi schimba compozitia in functie de necesitatile copilului: cand e cald, e cu mai multa apa, cand suge prima data e mai apos, cand se termina e mai gros pentru a da senzatia de satietate, dimineata este mai gras laptele”, spune consultantul in lactatie.

Laptele matern are celule anticancer, sustin specialistii clujeni, iar, pe termen lung, previne bolile intestinale, tensiunea arteriala, diabetul si obezitatea. Potrivit statisticilor, tara noastra se afla pe un loc codas in Europa in ceea ce priveste alaptarea exclusiva pana la 6 luni  cu doar 12,6%, fata de 40% cat e media europeana. In Romania, 98% din femei sunt capabile sa alapteze. Mai mult, Romania se afla pe primul loc in Europa la mortalitatea infantila, iar alaptarea are un rol covarsitor la reducerea acesteia.

In institutiile sanitare din Romania exista un singur consultant de lactatie angajat, intr-un spital privat din Brasov.

Avantajele economice Skin To Skin

Daca ar fi introdus protocolul Skin To Skin in spitale, pe termen lung, societatea ar avea de castigat, arata specialistii. Ministerul Sanatatii nu a raspuns, insa, solicitarii Asociatiei ProMama de a introduce in nomenclator meseria.

“Ai nevoie de mai putin personal, pentru ca odata scos, dupa nastere si pus pe burta mamei, copilul se catara instinctiv la san. Atunci suge corect si in continuare nu mai apar problemele de alaptare, deci nu mai e nevoie de personal care s-o ajute pe mamica in alaptare, in maternitate, programul e si economic”, atentioneaza Muresan, cu ocazia zilei internationale a consultantilor in lactatie (International Board of Lactation Consultant Examiners), sarbatorita astazi.

Desi s-au aratat interesati de program, reprezentantii ministerului de resort nu si-au dat acordul nici macar pentru participarea infirmierelor sau asistentelor din tara la un curs organizat gratuit, de catre doua asociatii de prestigiu din lume: Healthy Children, din SUA si Institutul Karolinskaya din Suedia.

 

Comentarii

Raluca

06.03.2014 09:52

O felicit si o respect deosebit pe doamna Marta Muresan ! Imi doresc ca in fiecare maternitate din Romania sa fie cel putin inca 10 medici ca si dansa care sa stie cat de important este contactul skin to skin de care vorbeste asa de frumos.Pe de alta parte ii sunt recunoscatoare doamnei consultant in alaptare care m-a ajutat si m-a consiliat in primele luni dupa nastere. Si totodata sunt recunoscatoare grupurilor de sprijin in alaptare de pe retelele de socializare (la care mamici dragi aveti acces gratis :) ).Marea problema este ca mamicile nu sunt informate in ceea ce priveste alaptarea. Daca eu nu as fi participat inainte de nastere la cursurile lamaze nu as fi stiut cat de important este sa alaptezi si nu as fi stiut de existenta consilierilor in alaptare. Cred ca stim sau poate nu ca in alte tari din Europa (cunosc cazuri concrete ale prietenilor din Slovenia, Anglia, Germania) meseria de consilier in alaptare este ceva firesc. Acolo o data pe saptamana un consilier in alaptare vine acasa ca sa vada cum se descurca proaspata mamica ! La noi se intampla asa ceva ?Imi doresc ca Ministerul Sanatatii sa raspunda pozitiv solicitarii si sa dea frau  liber firescului, sa promoveze ceea ce este normal si natural: alaptarea bebelusului inca de la primele ore de viata !

Daniela Zehan

06.03.2014 21:08

Datorita d-nei dr. Marta Muresan am reusit sa imi alaptez cei doi copii pana la varsta de 1 an si 2 luni. Ii multumesc din suflet pentru tot sprijinul oferit in spital, imediat dupa nastere.

Marius

06.03.2014 22:59

Si cum se procedeaza in cazul in care copilul a fost nascut prin cezariana? (fiind destule situatii in care cezariana e indicatie absoluta si nu doar un moft!) Se stie ca acei copii nu sunt dusi imediat la mame din cauza restrictiilor sectiei de ATI! Si atunci, sa intelegem ca acei copii nu prea mai au sanse reale cu alaptarea?

Sorana Muresan

07.03.2014 10:04

Bineinteles ca si bebelusii nascuti prin cezariana pot fi alaptati, nu exista nicio indoiala!!! Si in cazul lor este posibil skin-to-skin imediat dupa nastere sau cat de repede poate mama (pe www.promama.ro, la sectiunea Blog, chiar puteti vedea filmulete cu skin-to-skin dupa cezariana). Doar ca daca initierea alaptarii se face in prima ora dupa nastere, instinctul de supt al bebelusului este cel mai bun, iar mamei i se declanseaza rapid lactatia... deci scade riscul aparitiei problemelor de alaptare! Cu drag, Sorana Muresan, Consultant Certificat International in Alaptare (IBCLC).

claudia Kosztelnik

07.03.2014 14:08

Si eu am nascut prin cezariana doi copii si i-am alaptat pe amandoi fara nici o problema si pe al treilea voi face la fel . Cand i-am nascut nu o stiam pe doamna doctor dar pot sa zic ca am norocul de a lucra pe o astfel de sectie si am stiut ce sa fac.

Adauga comentariu