Mame eroine celebrate la Cluj de 8 Martie. Donarea de organe, încurajată de organizatorii evenimentului

Mamele eroine au fost celebrate, joi, de Ziua Internațională a Femeii la Cluj. E vorba de mamele care și-au donat un rinichi propriilor copii, diagnosticați cu insuficiență renală cronică. Organizatorii, membrii Asociației de Empatie și Solidaritate "Delia Grădinaru", coordonată de Emanuel Ungureanu, au împărțit trecătorilor din Parcul Central Cluj flori, mărțișoare și pliante cu informații despre cât e de important să aibă grijă de rinichii lor.

"Aceste mame care și-au donat rinchii copiilor lor cu insuficiență renală cronică sunt niște eroine. Au făcut acest lucru, fără să știe dacă operația va fi sau nu un succes. Unoeri rinichii au funcționat, alteori au cedat după câțiva ani. Pentru că organele mai cedează. Prin acest eveniment noi vrem să încurajăm donarea de organe. Vrem să le spunem mamelor, taților, care au copii cu insuficiență renală, să le doneze un rinichi dacă sunt compatibili. Deasemenea, le transmitem femeilor să aibă grijă de rinichii lor. Să meargă periodic să își facă un test de urină sau o urocultură, se pot face gratuit atât la Institutul de Urologie din Cluj, cât și la Spitalul Municipal ", a declarat Emanuel Ungureanu, vicepreședinte al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților și totodată, organizatorul evenimentului de la Cluj

 

În acest an Ziua de 8 Martie a coincis cu Ziua Mondială a Rinichiului, celebrată în fiecare an în a doua joi din luna martie. Așa că, evenimentul dedicat mamelor erou a inclus și un moment comemorativ, întrucât se împlinesc fix 7 ani de la moartea lui Adrian Taloș, un tânăr diagnosticat cu insuficiență renală cronică, ce făcea parte din Asociația de Empatie și Solidaritate "Delia Grădinaru". În memoria lui au fost lansate baloane albe, în aer și au fost aprinse lumânări. La eveniment a fost prezentă și mama lui Adrian Taloș, care le-a transmis un mesaj mamelor de copii cu probleme renale.

 

"Le doresc să fie puternice, pentru că e nevoie de multă putere. Adrian a avut probleme din naștere. Din păcate la el nu s-a putut face un transplant. E greu și acum, dar sper că Adrian mă veghează de acolo de unde e", a spus printre lacrimi mama tânărului decedat înainte de vreme.

Asociația de Empatie șoi Solidaritate "Delia Grădinaru" e formată din 110 tineri și copii dependenți de dializă. Unii au trecut prin operații de transplant. Alții își așteaptă rândul. Alții au primit deja un rinichi, dar acesta nu a rezistat și au ajuns iar la dializă. Pe toți îi unește suferința. Și spun că își doresc ca acest eveniment, dedicat mamelor eroine, care acum este la prima ediție, să devină un obicei anual.

Adauga comentariu