Editorial

Luptă şi dă-i, şi dă-i şi luptă cu dezvoltatorii cei răi pentru calitatea vieții clujenilor!

Se pare că primarul Emil Boc citește Ziar de Cluj, în speță articolele ce critică atitudinea administrației locale față de urbanismul sălbatic, ce a generat traficul infernal. Politician abil, Emil Boc și-a însușit criticile noastre constructive și, în consecință, și-a schimbat atitudinea față de dezvoltatorii interesați doar de profit, dezinteresați de „calitatea vieții” celor care le cumpără scumpele apartamente.

Ședința Comisiei Tehnice de Amenajarea Teritoriului și Urbanism de ieri a fost condusă de un Emil Boc ce a tunat și a fulgerat contra dezvoltatorilor, pe principiul: „Aici primează interesul public, nu se mai poate ca până acum, calitatea vieții clujenilor este cea mai importantă, altfel îngropăm și sufocăm orașul!”

Primarul s-a răstit timp de o oră la investitori, vorbind la modul general, enunțând principii adresate tuturor, despre cum trebuie să se facă și despre cum se va realiza urbanismul clujean de acum, amenințând că pixul său nu va mai semna pe viitor niciun aviz care nu va duce, finalmente, la o mai bună calitate a vieții clujenilor!

Ascultându-l pe primarul municipiului, îți creștea inima și mai că-ți venea să îți dai jos, în fața lui, pălăria! Dă-i, și luptă și dă-i, și dă-i și luptă, Emil Boc a fost neînduplecat în fața investitorilor din sală, veniți să își susțină proiectele! Mai încerca câte unul să îl înduplece cu vorbe mieroase, dar primarul, nu și nu, și pac!, la răsboiul!, îl punea imediat la punct pe investitorul care „construiește, apoi pleacă în America sau în Canada, și ia-l de unde nu-i, să-i bați obrazul pentru ce-a făcut!”

„Niciun proiect nu va mai trece fără să respecte condițiile impuse de studiile de trafic! Spații verzi, drumuri accesibile, parcări suficiente!”, toate au fost cerute, pe un ton răstit și intransigent, de către primarul care avea un discurs ce te cucerea instantaneu! Simpatic la nervi, cu accese de revoltă temperate cu momente de calm presărate cu glumițe, Emil Boc, politician versat și charismatic, te vrăjește și te poate ține captiv ore în șir cu discursul său, fără să te plictisești, chiar dacă se repetă, ritmic, cu aceleași expresii – „calitatea vieții” a fost laitmotivul ședinței de urbanism de ieri, sintagma fiind repetată de zeci de ori, până când un investitor s-a decis să îi cedeze Primăriei spațiul verde aferent proiectului discutat. În acel moment, fața primarului s-a luminat, vocea i s-a îmbunat și l-a felicitat călduros atât pe investitorul cu buna inițiativă de donare a unui teren privat municipalității, cât și pe ceilalți din sală, care au fost încurajați să facă la fel! „Vedeți, că se poate! Nu trebuie să ne încăpățânăm! Bravo!”

Primarul și-a argumentat bucuria și brusca pacificare, spunând că spațiile verzi private, donate Primăriei, vor fi mai bine administrate, pentru că se va ști cine este responsabil de întreținerea lor: „vor fi deszăpezite, salubrizate, iluminate, amenajate”, adică exact ce nu se întâmplă în prezent cu spațiile verzi ale municipalității.

Când îl auzi pe Emil Boc povestind, dacă faci abstracție de realitatea de pe teren și accepți convenția poveștii (așa cum accepți existența lui Făt Frumos și a Zmeului, deși știi că așa ceva nu există, doar pentru a te bucura de istorisire), ești purtat într-o lume de basm, în care edilul veghează cu sabia dreptății, a legii și a grijii pentru cetățean, ești purtat cu mintea și cu sufletul într-un Cluj bine administrat, în care câinii zburdă în coadă cu „calitatea vieții”, pusă în pericol doar de către dezvoltatorii cei răi, pe care Primăria însă îi ține în frâu și la respect, să nu facă nefăcute.

Dacă, însă, te rupi din convenția feerică a basmului, și te raportezi la realitatea de pe stradă, la cea palpabilă, dură, concretă, realizezi că ai în față doar un povestitor talentat, cu o putere de convingere extraordinară, care, dacă nu ești atent, te poate face să crezi că noaptea e lumină și că ziua e întuneric.

Jos pălăria, Emil Boc, pentru talentul de politician! E suficient să îl asculți pe primarul Clujului 10 minute ca să înțelegi de ce îl votează mereu clujenii – e un om simpatic, prietenos, mereu cu vorbele de spirit la el, e un vrăjitor în discurs, știe să întrețină o atmosferă plăcută, chiar și atunci când se rățoiește la „dușmanii” calității vieții clujenilor.

Ca politician, jos pălăria! Emil Boc merită sincere felicitări! Își face cu succes treaba, care constă în câștigarea fluierând a alegerilor!

Ca administrator al orașului însă, deci ca politician care a câștigat alegerile și care și-a intrat în rolul pentru care a fost votat, Emil Boc va lăsa Clujului o moștenire care nu ne mai vrăjește și nu ne mai bucură deloc. Străzi blocate de mașini, trotuare devenite peste tot parcări, șantiere eterne, moloz, praf, spații verzi degradate ș.a.m.d. Acesta este Clujul actual.

Dacă este sincer primarul acum și și-a schimbat pe bune atitudinea față de dezvoltatori, rămâne de văzut. Suntem, însă, din păcate, în al treisprezecelea ceas și ce a fost mai rău s-a făcut deja. Suntem scufundați în erori administrative până la nas și dacă acestea se vor opri acum, avem totuși șansa de a nu ne sufoca de tot. Emil Boc însă ar trebui să lase deoparte haina de politician și să o îmbrace pe cea de administrator al orașului. Alegerile oricum le va câștiga, așa că se poate liniștit apuca de treabă. Măcar, să nu îl mai voteze lumea degeaba!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *